Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 3. sjednica Koordinacije županijskih savjeta mladih

Datum objave: 16. lipnja 2016.

Ideja o neformalnom tijelu Koordinacije županijskih savjeta mladih pokrenuta je na Konferenciji u Lepoglavi u kolovozu 2014. godine. Cilj Koordinacije je zajedničko zagovaranje interesa mladih prema višim institucijama i tijelima te koordinacija rada lokalnih savjeta mladih.
Koordinacija županijskih savjeta mladih osmišljena je kao platforma za razmjenu prakse, kontinuirano informiranje te zajedničku analizu prisutnih problema. Koordinacija okuplja svih 20 županijskih savjeta mladih i Savjet mladih Grada Zagreba dok administrativnu podršku radu Koordinacije pruža Zajednica hrvatskih županija kao savjetodavno tijelo sa djelokrugom rada definiranim kroz: (1) praćenje stanja i razmatranje pitanja od interesa za mlade; (2) predlaganje mjera i aktivnosti usmjerenih na unapređenje stanja mladih.
Predsjedavanje Koordinacijom rotacijski se smjenjuje svakih 6 mjeseci, a uz predsjedavajuću županiju glavna tijela Koordinacije čine glavni tajnik te međunarodni tajnik koji su imenovani na jednogodišnji mandat.
Konstituirajuća sjednica održana je 24. listopada 2014. godine u Zagrebu. Prva sjednica održana je u Dubrovniku pod predsjedanjem Dubrovačko-neretvanske županije, dok je druga održana u Zagrebu pod predsjedanjem Istarske županije.
Treća sjednica Koordinacije županijskih savjeta mladih održana je 10. lipnja 2016. godine u Knjižnici za mlade u Karlovcu gdje je prisustvovao i predsjednik Savjeta mladih Međimurske županije Ivan Šimunković.
Sjednici se odazvalo 10 županijskih savjeta i to predstavnici savjeta iz Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Dubrovačko-neretvanske, Istarske, Primorsko-goranske županije i Grada Zagreba kao i domaćina iz Karlovačke županije.
Na sjednici se raspravljalo o obukama članova savjeta mladih koje se provode diljem Hrvatske (u našoj županiji su prošle godine održane 3 takve – dvije u Čakovcu i jedna u Pribislavcu), prijedlogu programa rada Koordinacije, stvaranju baze podataka lokalnih savjeta radi lakše koordinacije pojedinih savjeta te o izvještaju međunarodne tajnice. Naglasak je stavljen na izradu prijedloga programa rada Koordinacije pod pretpostavkom donošenja županijskih programa djelovanja za mlade. Uz program rada raspravljalo se i o mogućnostima međunarodne suradnje, izgradnji vizualnog identiteta Koordinacije kroz izradu loga te zagovaranju ponovnog održavanje Nacionalne konferencije savjeta mladih.
Nakon službenog dijela uslijedilo je zajedničko druženje predstavnika savjeta mladih kroz dodatno upoznavanje te razmjenu kontakata i iskustava u dosadašnjem radu.
Sljedeća sjednica održat će se krajem ove godine u Koprivničko-križevačkoj županiji koja preuzima predsjedanje Koordinacije od 1. srpnja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content