Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Gospodarsko-socijalno vijeće o akciji "Hitna je Međimurju bitna"

Datum objave: 15. lipnja 2016.

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji  održalo je 13. svibnja 2016. godine  tematsku sjednicu -  Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije – Hitna je Međimurju bitna.  Sjednica je održana u suradnji s  Zavodom za hitnu medicinu Međimurske županije.  Tomislav Novinšćak, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije iznio je moguće posljedice prijedloga nacrta nove mreže hitne medicine i argumentirano objasnio  zašto se ni u kojem slučaju  ne smije dopustiti ukidanje  timova  u Čakovcu.
U prosjeku jedan tim u Međimurskoj županiji zbrinjava 7500 stanovnika  što je  najviše od svih županija u Hrvatskoj.  Također imamo i najmanji broj timova, iako  pokrivamo auto-cestu, graničimo s dvije  države i naročito, u vrijeme turističke sezone,  kroz naše granične prijelaze  prolazi  veliki broj turista. Osim toga, na našem području  veliki je broj pripadnika romske nacionalne manjine.  Sve to ukazuje na to da je Međimurskoj županiji potreban veći broj timova. To se prvenstveno odnosi na   dobivanje novih  timova u Gradu Mursko Središće , ali i ostanak deset timova u Gradu Čakovcu i pet timova u Gradu Prelogu. Grad Mursko Središće, argumentirano, traži timova za Gornje Međimurje, jer kroz to područje godišnje  prolazi  4 milijuna putnika, a samo u  srpnju i kolovozu oko pola milijuna kada je povećan i promet autobusa,  a  veliki je broj i kamiona  koji se kreće negdje oko 18 tisuća.
Protiv smo opcije da Međimurska županija , ako želi nove timove,  te timove sufinancira s 50 %.  Prema riječima gradonačelnika Murskog Središća postoji spremnost za  financiranje prostora, ali  nikako i sufinanciranje dodatnih timova  hitne medicine za Grad Mursko Središće jer se   pravilnom i poštenom  preraspodjelom sredstava  unutar Ministarstva  novi timovi  moraju financirati iz Državnog proračuna.
Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji    ovim zaključkom želi pokazati  jasan stav da je za povećanje broja timova u Međimurskoj županiji te da uz petnaest timova  koji su sada u Međimurskoj županiji  tražimo dodatne  timove za Grad Mursko Središće.    Ne možemo prihvatiti činjenicu  da Međimurska županija  sufinancira dodatne timove jer  se oni moraju i mogu financirati iz Državnog proračuna. Ovaj Zaključak uputit ćemo  nadležnom Ministarstvu, svim nadležnim institucijama i saborskim zastupnicama  s područja Međimurske županije.
 
Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji, predsjednik  Davor Sabolić

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content