Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Županiji potpisani ugovori: Kojih nas 19 novih kulturnih programa očekuje u Međimurju u 2016.?

Datum objave: 13. lipnja 2016.

Oko 8 milijuna kuna Međimurska županija godišnje izdvaja za kulturu i djelovanje svojih sugrađana u tom vrlo vrijednom segmentu društva, pa se takva potpora na sjeveru zemlje nastavlja i u 2016. godini. „Bogatstvo jedne sredine očituje se ponajviše u brizi prema kulturi i onim tradicionalnim vrijednostima i prema našoj povijesti“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec i potpisao ugovore kojima se daje podrška 19 novih udruga i programa vrijednih više od 115 tisuća kuna. Radi se o Ugovorima o financijskoj potpori za realizaciju Programa javnih potreba u kulturi Međimurske županije za 2016. godinu. Pojedinačni iznosi kojima je županija podržala te programe kreću se od dvije i pol do deset tisuća  kuna, a sveukupno je za njih u Proračunu osigurano 140 tisuća kuna. „Nama je drago da naša županija ima sluha za kulturu, jer mi badava radimo i aktivno promoviramo našu kulturu, ukoliko za to nema podrške“, u ime svih nagrađenih naglasio je predsjednik KUD „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica, ujedno župnik Župe rođenja Blažene Djevice Marije u Maloj Subotici vlč. Đuro Vukalović i dodao kako je naše Međimurje bilo pod različitim utjecajima, ali je sačuvalo svoj identitet upravo zahvaljujući običnim ljudima koji su organizirali kulturna zbivanja i održavali tu baštinu. Međimurski župan ovim je potpisivanjem htio poslati poruku motivacije svim udrugama da se brinu o kulturi i čuvaju kulturnu baštinu te naslijeđe, ali i da nastave s provođenjem programa po kojima nas mnogi prepoznaju.
Međimurje u 2016. dobiva trojezičnu publikaciju, likovnu koloniju i međunarodnu smotru folklora
Tako će se pomoći rad Udruge oldtimer vozila „Selnica“ i njihov program Automobilske tehničke kulture, Hrvatske kulturno umjetnička udruga „Sveti Martin“ koja će provesti program Kulturni i društveni život najsjevernije općine Međimurja, Muzeja Croata insulanus Grada Preloga i Noć muzeja 2016., Pjevačkog zbora „Josip Štolcer Slavenski“ Čakovec i njihov nastup na 10. Međunarodnom natjecanju zborova Zadar 2016., Fotokluba Čakovec  za Školu fotografije za srednjoškolce, Udruge „Frkanovčani“ za provođenja Dana Frkanovca, KUD-a „Seljačka sloga Donja Dubrava za projekt Digitalno doba KUD-a, Europskog kulturnog kruga – EKULT Vidovec, za XIII. Theaterspiele, Udruge ruskog govornog područja u Međimurju „Kalinka“ i njihov program 8. Ruske kuhinje na međimurskom stolu, zatim Udruge umirovljenika Preloga koji će organizirati 4. Susret zborova udruga umirovljenika Hrvatske, Knjižnice i čitaonice Grada Preloga za provođenje Noći knjige 2016., Općine Nedelišće i njihovu manifestaciju 2. Međunarodna likovna kolonija Nedelišće, KUD-a „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica i njihovu izradu izvornih međimurskih suvenira, Udruge Fotomotiva koja će organizirati 6. Međunarodni Salon fotografije Čakovec 2016. Sredstva iz programa namijenjena su i Armandu Puklavcu za koncert međimurskih narodnih pjesama, bariton solo uz pratnju glasovira,  Udruzi Matapur za grafičko oblikovanje i prijelom trojezične publikacije Matapur – Hrvatska prirodna i kulturna baština Međimurja, Domu kulture Prelog za Operu pod zvijezdama i Dane Kalmana Mesarića te KUD-u „Sveta Jelena“ Šenkovec za Međunarodnu smotru folklora „Za krst časni i slobodu zlatnu“.
Župan je uz prisustvo pročelnika UO za društvene djelatnosti Branka Sušeca izrazio ponos s brojem potencijalnih korisnika koji su se prijavili, ali i s raznovrsnošću pripremljenih programa koji nas očekuju tijekom godine te upravo iz tog razloga naglasio kako će se bez sumnje, uz ove, nastaviti s podrškom kulturnim zbivanjima i kroz kapitalne investicije, u programe ili institucije. „Spomenut ćemo tu naš Muzej Međimurja za koji smo kandidirali 45 milijuna kuna vrijednu obnovu, preko sakralnih baština diljem Međimurja, župa i crkava koje pomažemo, bibliobusna služba je u potpunosti financirana od strane Međimurske županije u iznosu od 400.000 kuna godišnje, zatim programi naše Knjižnice i čitaonice u Čakovcu, Centra za kulturu Čakovec, Doma kulture u Gradu Prelogu, Međimurske popevke, ogranka Matice hrvatske, zajednice HKUU koja okuplja desetke udruga i društava, kao i naravno sve manifestacije koje one provode“, rekao je Posavec i naglasio kako uvijek možemo i trebamo težiti da imamo još više takvih kvalitetnih programa i manifestacija, da se još više promovira naša kultura, stoga se na ovome u Međimurju sigurno neće stati.

#odgovornost

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content