Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

S Metalskom jezgrom Međimurje postaje izvorište inovacija i novih tehnologija

Datum objave: 13. lipnja 2016.

Međimurje je danas epicentar hrvatske metalske industrije, a tvrtke koje se u Međimurju bave obradom metala su po prihodima gotovo nadrasle 4 velika nacionalna brodogradilišta. K tome u zadnjih dvadesetak godina, dok je država trošila milijarde kuna na subvencije i sanacije posrnulih brodogradilišta, u Međimurju je izrastao jedan od najrazvijenijih industrijskih klastera u državi.“ – istaknuo je župan Matija Posavec na konferenciji za medije održanoj povodom završetka projekta izrade dokumentacije za Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – METALSKA JEZGRA ČAKOVEC. Kako se moglo čuti u uvodnom dijelu same konferencije, cilj same jezgre je uspostaviti istraživačko-razvojnu infrastrukturu gdje će domaći i vanjski stručnjaci moći u potpunosti iskoristiti svoj potencijal i razvijati inovativne projekte visoke tehnološke razine.
Po prvi put u Hrvatskoj nositelj jednog ovakvog projekta je županija
Nositelj projekta, koji traje od 18. lipnja 2015. do 18. lipnja 2016. godine, je Međimurska županija i riječ je o prvom projektu takve vrste u Hrvatskoj koji je inicirala jedinica područne (regionalne) samouprave. Za operativnu pripremu projekta i kasniju uspostavu Metalske jezgre zaduženi su Regionalna razvojna agencija Međimurje (REDEA) i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM). Tijekom posljednjih 11 mjeseci pripremljena je studija izvedivosti s analizom troškova i koristi, izvedbeni projekt i projekt opreme za Metalsku jezgru koja će se smjestiti u prostorima bivše vojarne unutar Centra znanja, čime su osigurani preduvjeti za prijavu na očekivani poziv za ulaganje u infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija. Ukupna vrijednost projekta, uključujući rekonstrukciju zgrade u sklopu Centra znanja (bivša vojarna) i opremanje opremom za istraživanje i razvoj, iznosi 36 milijuna kuna.
Sam koncept Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju predstavila je direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović koji će, kako je naglasila, kao istraživačka institucija u vlasništvu Međimurske županije u početnoj fazi zapošljavati 6 stručnjaka i znanstvenika, a glavnina aktivnosti provodit će se kroz odjel za istraživanje i razvoj, odnosno njegova dva laboratorija - Lab za Internet stvari te Lab za prototipiranje. “Osim toga, Metalska jezgra će provoditi i aktivnosti prijenosa znanja i transfera tehnologije te nuditi usluge razvojnih programa predinkubacije i inkubacije za nove tvrtke nastale temeljem rezultata istraživanja.“ – rekla Polanec Marinović te naglasila kako će se projekti istraživanja i razvoja provoditi u suradnji s poduzetnicima odnosno u skladu s njihovim konkretnim potrebama.
U tijeku razrade projekta ostvareni su konkretni sporazumi s Fakultetom za strojarstvo iz Maribora i Međimurskim veleučilištem koji će sudjelovati na zajedničkim istraživačko-razvojnih projektima Metalske jezgre i dionika iz metalskog sektora. Prodekan za nastavu Međimurskog veleučilišta u Čakovcu dr. sc. Mihael Kukec istaknuo je kako je glavna prednost za njih upravo u uključivanju nastavnika i studenata u znanstveno-istraživački rad i stvaranje inovacija i novih znanja te dostupnosti suvremene i inovativne opreme koja slijedi svjetske trendove.
Metalska branša u ovom trenutku generira gotovo 2 milijarde kuna prihoda
Projekt Metalske jezgre našim će poduzetnicima osigurati prostor za dodatni rast i razvoj, odnosno ostvarivanje veće dodane vrijednosti vlastitih proizvoda i usluga. I upravo je to naša najveća uloga, stvaranje preduvjeta za bolji i veći rast i razvoj, a time i rast plaća naših radnika. Ne zaboravite, metalska branša u ovom trenutku generira prihode od gotovo 2 milijarde kuna, a to je, samo za usporedbu, otprilike jednako kombini­ranim konsolidiranim prihodima Uljanika, 3. maja i Brodosplita.“ – napomenuo je Posavec te zaključio kako u današnje vrijeme za adekvatan uspjeh se mora imati kvalitetan pogled i plan na budućnost i bez toga nema opstanka na tržištu. Županija ovime postaje kvalitetna podrška metalskoj branši i u razvoju proizvoda, obrazovanju potrebnog kadra, te lakšem planiranju njihove, a i vlastite budućnosti. “Metalska jezgra će predstavljati pogled u budućnost svim našim metalcima, ali i stručnjacima koji će tu kod kuće imati opremu, prostor, mogućnost da sve što zamisle provjere, ispitaju i u konačnici ostvare.“ – zaključio je Posavec.
Samoj konferenciji je prisustvovao i zamjenik ministra znanosti obrazovanja i sporta g. Hrvoje Šlezak, kao predstavnik posredničkog tijela zaduženog za provedbu poziva iz kojeg je financiran projekt. Istaknuo je da gospodarstvo kako bi bilo konkurentno, mora biti usko vezano uz tehnološki razvoj, biti u korak s tehnologijom i inovacijama. „Imam osjećaj da je projekt osmišljen na način da osigurava institucionalizaciju vodeće uloge Međimurja u metalskoj struci gdje aktualizacijom istraživačko- razvojnih aktivnosti, ne samo da ćemo preuzimati tehnologiju, nego ćemo konačno osmišljavati inovacije i tehnološki razvoj.“ - izjavio je Šlezak. Na kraju svog obraćanja pohvalio je inicijativu Županije, ali i komponentu međunarodne suradnje koja je sastavni dio projekta te koja daje važan doprinos razvoju i primjeni istraživačke infrastrukture.
Projekt Metalske jezgre 2014. godine uvršten je na indikativnu listu projekata (Zaliha projekata) za Operativni program KiK 2014.-2020. koju vodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Projekt izrade izvedbenog projekta, projekta opreme i studije izvedivosti financiran je u okviru poziva pod nazivom ˝Priprema zalihe infrastrukturnih projekata za EFRR 2014. – 2020. – Drugi poziv“ organiziranog u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013., unutar Prioritetne osi 2: Jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, Mjere 2.2 Istraživanje, razvoj i transfer tehnologije, sufinanciranog putem Europskog fonda za regionalni razvoj. Iznos bespovratnih sredstava je 609.475,50 HRK, a ukupni troškovi izrade dokumentacije iznose 610.225,50 HRK.

#odlučnost
#znanje
eu_zastava strukturni_fondovi konkurentan hrvatska
Europska unija
"Ulaganje u budućnost"
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content