Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Projekt "Jačanje kapaciteta gospodarsko - socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije"

Datum objave: 10. lipnja 2016.

Među  18 projekata vrijednih oko 18 milijuna kuna koji se sufinanciraju iz strukturnih i investicijskih fondova, nalazi se i onaj kojemu je nositelj Bjelovarsko-bilogorska županija, a Međimurska županija je partner.  Riječ je o jednogodišnjem projektu vrijednom 413.714,91 kuna „ Jačanje kapaciteta gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije.  Cilj Projekta je ojačati kapacitete članova gospodarsko-socijalnih vijeća dviju županija, te izraditi  trogodišnji strateški okvir rada. Nakon provedbe  Projekta očekuje se veća učinkovitost i održivost  dijaloga između socijalnih partnera- poslodavac, sindikata i  županije.
Sporazum o partnerstvu u provedbi Projekta potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i župan Bjelovarsko-bilogorske županije  Damir Bajs.
Početna konferencija održana je 12. listopada 2015. godine u  Bjelovaru gdje je Projekt prezentiran članovima gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije te javnosti.
„Obje županije u svom radu dokazuju koliko im je važan  odnos prema gospodarstvu uz transparentni javni sektor i dobro funkcioniranje  gospodarsko-socijalnih vijeća, a ovo je jedan novi iskorak kako smo uvjerenja da je socijalni dijalog okvir kojim stvaramo bolju budućnost za našu javnu upravu i građane kojima upravo javni sektor mora pomoći u nastojanju da im rad i život bude što kvalitetniji“ rekao je u obraćanju župan Posavec te dodao da je zbog sličnosti dviju regija  ovo logična suradnja.
U sklopu Projekta zaposlena je jedna osoba u funkciji tajnice Gospodarsko-socijalnog vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije na pola   radnog vremena na godinu dana i uređen je prostor za djelovanje.  Također je imenovana voditeljica Projekta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i u Međimurskoj županiji asistentica na Projektu.
14. siječnja 2016. godine predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije posjetili su Međimursku županiju. Održana je trening radionica „Komunikacijske tehnike i vještine u tripartitnom  socijalnom dijalogu“  koju je vodila Mirjana Burić Moskaljov, profesorica sociologije, stručnjakinja u području tripartitnog dijaloga.  Radionica je bila vrlo uspješna što pokazuje evaluacija radionice i ocjena odličan.
„Projekt, ali i radionice ovakvog tipa, jako su pozitivne priče na županijskoj razini, ovime smo primjer ostalim županijama, jer bez socijalnog dijaloga nema napretka. Kao i do sada biti ćemo aktivni i ustrajati na svim svojim prijedlozima“ istaknuo je konferenciji za medije  održanoj prije radionice predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Davor Sabolić.
Kao podloga za izradu  trogodišnjih strateških okvira rada i planova rad za jednu godinu  za obje županije koristiti će se istraživanje stavova dionika koje je provela agencija za istraživanje tržišta IPSOS PULS.   Iz istraživanja je vidljivo da skoro 60 % ispitanika iz Međimurske županije smatra da se situacija na razini Županije poboljšava,   a  da su najveći problemi niske plaće, loša organiziranost obrazovanja, nezaposlenost, problemi poduzetništva i visoka davanja.  37% ispitanika smatra da je Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji ispunilo svoju svrhu i relativno su dobro upoznati tko čini Vijeće. Iako je razina upoznatosti relativno dobra, potrebno je podići informiranost svih potencijalnih dionika o tome tko su članovi te koja je njihova svrha.  Prosječna ocjena koja se daje radu GSV-a u Međimurskoj županiji je dobar.
U sklopu Projekta angažiran je dr.sc. Dragan Bagić za izradu istraživanja stanja  tripartitnog dijaloga na području Međimurske i Bjelovarsko-bilogorske županije, izradu  stručne analize i strateških  okvira rada gospodarsko-socijalnih vijeća dviju županija za tri godine  te jednogodišnjih planova rada.
31. ožujka 2016. godine predstavnici Međimurske županije posjetili su Bjelovarsko-bilogorsku županiju gdje je održan okrugli stol na temu „ Uloga i perspektive županijskih gospodarsko-socijalnih vijeća“. Panelisti su bili Davor Sabolić, Damir Bajs, Nataša Novaković i Boris Pleša, a vodila ga je Ivanka Vrhovnik.  Raspravljalo se o stanju i dosadašnjim rezultatima gospodarsko-socijalnih vijeća na lokalnoj razini, kapacitetima i  odnosu lokalne vlasti i socijalnih partnera prema tripartitnom socijalnom dijalogu , te očekivanjima i  preporukama za unapređenje rada vijeća.
Davor Sabolić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji  istaknuo je kontinuirani rad  Vijeća   dugi niz godina. Vijeće može puno napraviti ako postoji dobra volja i dobar dijalog. Kada to postoji, postoji i mogućnost da se  stvari promijene i da se nađe najbolje rješenje za neki problem ili situaciju.  Međimurskom GSV-u  bitno je svako radno mjesto i svaka tvrtka i Vijeće   je tu da pomogne i potakne i druge institucija na lokalnoj i državnoj razini da se uključe u rješavanje određenih problema.  Iako je GSV-e savjetodavno tijelo koje se može, ali i ne mora poslušati, treba mu u svakom slučaju dati značajniji ulogu u   rješavanju  konkretnih problema u  županijama.
Predstavnici Međimurske i Bjelovarsko-bilogorske županije  posjetili su 26. travnja 2016. godine  Brodsko-posavsku županiju  gdje su sudjelovali na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća  Brodsko-posavske županije.  Članovima Gospodarsko-socijalnog vijeća Brodsko-posavske županije  županije su predstavili zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović i zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Đurđica  Ištef Benšić koji su također govorili i o Projektu.  O Brodsko-posavskoj županiji govorio je župan  Danijel Marušić. Ukazano je na potrebu bolje suradnje  županijskih gospodarsko-socijalnih vijeća s nacionalnim, resornim ministarstvima i ostalim institucijama  koje mogu pridonijeti  jačanju tripartitnog dijaloga u Republici Hrvatskoj.
17. - 20. svibnja 2016. godine članovi gospodarsko-socijalnih vijeća Međimurske i Bjelovarsko-bilogorske županije u sklopu studijskog putovanja posjetili su Irsku. Organizirana su tri radna sastanka. U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Irskoj primio  ih je veleposlanik Ivan Mašina te upoznao s radom Veleposlanstva .  O specifičnosti lokalne uprave u Irskoj, reformi lokalne uprave, ulozi  lokalne vlasti u gospodarskom i regionalnom razvoju irskih županija upoznao ih je Liam Kenny, ravnatelj Zajednice irske lokalne uprave -   Association of Irish Local Government, a posjet Nacionalnom gospodarsko-socijalnom vijeću -   National Economic and Social Council - NESC  iskorišten je za upoznavanje s  tripartitnim dijalogom između irskih institucija i načinom funkcioniranja na regionalnoj razini. NESC ima vrlo značajnu ulogu u donošenju  različitih odluka, a o tome su nas informirali direktor   Vijeća dr. Rory o Donnell i viši analitičar Damian Thomas.. Cilj studijskog putovanja bio je ojačati  kapacitete članova gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije, odnosno proučiti iskustva druge zemlje s tradicijom  tripartitnog dijaloga. Upravo zbog te tradicije odabrana je Irska te su članovi ciljane skupine imali priliku vidjeti način funkcioniranja irskog modela u praksi.   Sudionici studijskog putovanja izuzetno su zadovoljni  posjetom Irskoj, državi koja ima tradiciju  tripartitnog dijaloga i vijeća u kojem socijalni partneri donose zajednička rješenja i prijedloge prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Izravno su upoznati s načinom funkcioniranja irskog modela tripartitnog dijaloga u praksi i mogućnostima primjene na naša gospodarsko-socijalna vijeća.
U sklopu Projekta koji se provodi do kraja srpnja 2016. godine predviđena je još jedna radionica u Bjelovaru, okrugli stol u Čakovcu i završna konferencija.
 
Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content