Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježena 55. obljetnica Društva građevinskih tehničara i inženjera Međimurja

Datum objave: 8. lipnja 2016.

Međimurska županija, kada se u hrvatskim okvirima spominju segmenti graditeljstva i prostornog uređenja, bez sumnje ima pravo na jednu od vodećih riječi. „Prva je u zemlji uvela e-građevinske dozvole, vodeći smo i po pitanju rješavanja zahtjeva za legalizaciju, kada je Hrvatska na 40 posto, Međimurje je na 75 riješenih predmeta, a što je najvažnije imamo kvalitetnu radnu snagu koja gradi zgrade, hotele i zdanja diljem svijeta“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec u svom obraćanju povodom 55. obljetnice Društva građevinskih tehničara i inženjera Međimurja, na ponos svih prisutnih koje je naglasio kao jedne od zaslužnijih za ta dostignuća. „Ako se netko s pravom može zvati promotorom našeg kraja, to ste zasigurno vi, jer ako idete diljem svijeta Međimurci smo poznati kao kvalitetni građevinari koji iza sebe ostavljaju divna zdanja“, nastavio je međimurski župan i naglasio kako je za to ključno zajedništvo koje je prisutno svih ovih godina, zbog kojeg ih s ponosom može nazvati dobitnicima Povelje te Nagrade Zrinski Međimurske županije.
S tim se složio i domaćin, Zdravko Hunjadi, predsjednik DGITM-a te u svom govoru objasnio kako njihov jubilej tim više dobiva na značaju što je Društvo sve ove godine bilo aktivno u djelovanju, unaprjeđujući kontinuirano građevinsku struku. „Mi smo od samih početaka shvatili svoju zadaću, a to je da olakšamo i pomognemo razvoj našeg kraja i struke, da omogućimo školovanje svim mladim tehničarima i inženjerima. Na taj smo način odgojili generacije i generacije koje su danas ovdje s nama“, dodao je Hunjadi i pritom pozdravio uvažene goste, uz župana, ujedno i Borisa Čupića, zamjenika predsjednika Hrvatskog saveza građevinskih inženjera, Mladena Novaka, predsjednika Skupštine Međimurske županije, Alojzija Sobočanca, predstavnika Udruge ekonomista Međimurja, Petru Vugrin Posavec, predsjednicu Društva pravnika Međimurja, Franju Vargu, predsjednika Udruge geodeta Međimurja, projektanticu Nevenku Vuković Varga, Zdravka Jurčeca, predsjednika Društva graditeljskih inženjera Zagreba te između mnogobrojnih gostiju i Danijela Režeka, doajena međimurskog graditeljstva.
Svi su s ponosom obilježili novi jubilej društva koje je među najstarijima, ali i do danas najaktivnijim strukovnim udrugama u Međimurju. Mjesto i utjecaj graditeljstva u našoj je zajednici oduvijek bio velik, iako se mijenjao s promjenom prilika, a poznato je kako je ne toliko davno upravo graditeljstvo bilo najznačajnija gospodarska grana, spomenuto je na svečanosti. Uz to što su istaknuli zadovoljstvo ostvarenim u 55 godina rada, te činjenicom kako su unatoč kriznim vremenima opstali, posebno su ponosni na svoje monografije, tiskane ususret 40., 45. i 50. obljetnice. „80.-tih godina išli smo u Zagreb trbuhom za kruhom, danas je tamo 1000 studenata, a mi radimo na tome da ih vratimo nakon školovanja kući da zadrže vaš visoki stupanj razvoja Međimurja“, rekao je jedan od dosadašnjih predsjednika Društva Režek, tog puta i u funkciji predsjednika Zavičajnog društva Međimuraca u Zagrebu s kojim ove godine slavi 80. obljetnicu.
Uz prisustvo i nastupe učenika Graditeljske škole Čakovec, naglašeno je kako se nadaju da će upravo sve rezultate, izgrađene vrijednosti, znanje i stručnost uspješno prenijeti na mlađe generacije mladih stručnjaka, koji će se boriti za napredak i afirmaciju ove profesije koja je desetljećima osiguravala sigurnu egzistenciju velikom broju Međimuraca.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content