Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Generalni konzul kod župana: Međimursko gospodarstvo je kao ono švicarsko – kvalitetno, precizno i točno

Datum objave: 7. lipnja 2016.

Švicarska je oduvijek bila simbol razvijenosti i uređenosti, a za tim se primjerom uvelike povodi i Međimurje. Razvijeno gospodarstvo, liberalno društvo i radni mentalitet odlike su kojima se ponose oba kraja. No, međusobna suradnja tek bi sada trebala ojačati, nakon što je prije tri mjeseca Švicarska otvorila svoje tržište rada Hrvatima, čime je ujedno porastao interes poduzetnika za jačim povezivanjem. Na tom je tragu u službeni posjet Međimurskoj županiji došao generalni konzul RH u Švicarskoj Konfederaciji Slobodan Mikac, a u njegovoj pratnji pristigli i član uprave tvrtke Bystronic AG Hugo Allemann, OptiBuy Supply Chain Manager Marcel Thoutberger, vlasnik i direktor prodaje tvrtke Elinter AG Jorg Dosswald i Stjepan Smolčić, te direktor Centra kompetencije za obnovljive izvore energije Kristijan Horvat. Švicarsku delegaciju dočekao je i ugostio župan Međimurske županije Matija Posavec, te u prostorijama Male vijećnice s delegacijom održao radni sastanak kojem su prisustvovali zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, predsjednik HGK – Županijske komore Čakovec Mladen Križaić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, voditelj Odjela za razvoj gospodarstva REDEA-e Jako Horvat, ali brojni predstavnici međimurskih tvrtki.
Ovo je tek prvo u nizu događanja i sastanaka koja ćemo raditi s poduzetnicima, ali i s ostalim dionicima društva, s obzirom da su Hrvatska i Švicarska prijateljske zemlje te da imamo veliki potencijal koji do sada nije bio dovoljno iskorišten“, na samom početku rekao je konzul te naglasio kako je ovim sastankom naglasak stavljen na metalsku industriju koja je snažna i u Švicarskoj, ali i u Međimurju, no da će se na jesen krenuti s drvnom, prehrambenom i drugim granama gospodarstva. „Delegacija koju smo doveli predstavnici su vrhunskih firmi koji žele svoje poslovanje, proizvode i ideje plasirati na ovo tržište, bilo kao partner ili suradnici, a neki poslovi već su sklopljeni i siguran sam da na tome nećemo stati“, objasnio je konzul i najavio kako će se potpisati Sporazum o suradnji s Obrtničkom komorom u Zagrebu na temelju kojeg će se osnovati Obrtnička komora Švicarska-Hrvatska koja bi preuzela ulogu medijatora između tvrtki obiju zemalja. Za kraj, naglasio je kako je potrebno u Švicarskoj pronaći regije, slične Međimurju, koje bi bile zainteresirane za još jače povezivanje i suradnju, kako je međimursko gospodarstvo upravo kao ono švicarsko - kvalitetno, precizno i točno.
Vjerujem kako će doći do te suradnje, jer 89 % proizvoda metalske industrije u Međimurskoj županiji  idu u izvoz, najviše u Austriju i Njemačku, no spremni smo zadovoljiti sve one stroge kriterije koje nameće švicarsko gospodarstvo: biti odgovorni i kvalitetni, u što će se predstavnici ovih švicarski firmi uvjeriti obilaskom naših tvrtki“, istaknuo je međimurski župan referirajući se u nastavku na nedavno održani referendum u Švicarskoj, na kojem su građani odbili „besplatni“ državni novac, jer su shvatili da se dodana vrijednost može postići jedino predanim radom.
Ovo je početak uspješne gospodarske suradnje, u čemu veliku ulogu igra i hrvatska diplomacija, dok onu kulturnu ostvarujemo kroz Zavičajno društvo Međimuraca u Švicarskoj, koje okuplja naše ljude i aktivno promovira naš kraj“, istaknuo je župan i rekao da ga raduje ideja povezivanja s nekim od kantona ili gradova, u suradnji s konzulom Mikacom, te da će svaku gospodarsku ekipu  rado  ugostiti, provesti je kroz Međimurje i pokazati im sve potencijale kojima raspolaže naša županija. Po završetku radnog sastanka delegacija se uputila u obilazak dviju međimurskih tvrtki, EKO Međimurje u Šenkovcu i TMT u Čakovcu, a očekuje se da će ovakvih posjeta biti sve više.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content