Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održani 21. Dani Međimurja u Zagrebu uz tradicionalno Međimursko prošćenje

Datum objave: 6. lipnja 2016.

Zavičajno društvo Međimurje iz Zagreba između ostaloga brine i o očuvanju identiteta te kulturne baštine najživopisnije hrvatske županije, našeg Međimurja pa tako već dugi niz godina okuplja Međimurce i prijatelje našeg kraja u Gradu Zagrebu. Upravo je Zavičajno društvo i ove godine organiziralo Dane Međimurja u Zagrebu sa središnjom manifestacijom sada već 21. Međimurskog prošćenja čiji su tradicionalni pokrovitelji Međimurska županija i Grad Zagreb.
Nedjeljni program započeo u 10 sati svetom misom u zagrebačkoj prvostolnici koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u koncelebraciji brojnih svećenika rodom iz Međimurja, a liturgijsko pjevanje ove je godine predvodio pjevački zbor Grada Preloga pod stručnim vodstvom profesorice Ljubice Crnčec. Misnom slavlju pridružili su se uz predstavnike Zavičajnog društva župan Međimurske županije Matija Posavec, posebna izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Biserka Bucković, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak te pripadnici Zrinske garde Čakovec na čelu s predsjednikom Alojzijem Sobočancem, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i vjerna prijateljica Međimurja Sandra Švaljek.
Dok god bude srca, dok god bude Međimuraca u Zagrebu biti će ove i ovakvih manifestacija u našem glavnom gradu.“ izjavio je u direktnom prijenosu na prvom programu HRT-a na kraju svete mise pater Tonči Trstenjak aktualni predsjednik Zavičajnog društva, ali sada u mirovanju zbog zdravstvenih problema. Sam program prošćenja nastavio se ove godine na Cvjetnom trgu prijavkom Zrinske garde županu Posavcu, mons. Josipu Mrzljaku te novom predsjedniku Zavičajnog društva Međimurje Danijelu Režeku.
Od osnutka daleke 1936. godine pa do ponovne aktivacije 1992. godine svojim aktivnostima Zavičajno društvo je okupilo mnoge gospodarstvenike, znanstvenike, kulturnjake, političare, akademike koji su na svim poljima aktivni u promociji svog rodnog kraja kao i 40 tisuća Međimuraca iz nekoliko generacija koji žive u glavnom gradu Republike Hrvatske. “ Danas su ljudi na prepunom Cvjetnom trgu imali prilike upoznati djelić međimurske tradicije i povijesti kroz različite kulturno-umjetničke programe, ali i tradicionalne suvenire. Sa završetkom ovog prošćenja krećemo s pripremama za slijedeće, ono 22. Međimursko prošćenje koje će, kao i svako slijedeće u posljednjih 20 godina, biti još bolje, kvalitetnije i bogatije.“ - zaključio je Posavec te najavio novi tradicionalni susret sa zagrebačkim Međimurcima u prosincu kada se održava Međimurska večerja.
Upravo je Međimurec doktor Juraj Kolarić rekao kako u Bibliji piše da je raj na ovoj zemlji kraj između dviju voda, a to onda može biti samo onaj između rijeka Mure i Drave, to može biti samo Međimurje i upravo tim tragom govorio je Danijel Režek istaknuvši kako se još uvijek s vremena na vrijeme dogodi izjava kako je Hrvatska do Drave. “Ali nije, Hrvatska je do Mure, a da je tome tako dokazao je još 1919. godine dr. Vinko Žganec čime je Međimurje pripojeno matici domovini. Zato se nadam da će političke elite raditi više na preuzimanju pozitivnih praksa koje se provode kod nas, umjesto da nas sustavno zanemaruju.“ – rekao je Režek.
Sam program vodio je Dejan Sokač u kojem su sudjelovali KUD iz Kotoribe, KUD iz Donjeg Kraljevca, limena glazba iz Goričana, Martina Đurđević, Ana Labazan Brajša, Martin Srpak te učenici Graditeljske škole iz Čakovca koji nastupaju pod imenom Ritam nas povezuje. Kao i uvijek do sada tu je bila i nezaobilazna ponuda međimurskih specijaliteta i vina koje su nudili međimurski OPG-ovi, a čime se pokazao i taj djelić Međimurja u Zagrebu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content