Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održali smo i prvu kulinarsku radionicu

Datum objave: 6. lipnja 2016.

Uz treće obiteljsko događanje priređeno u Marini Prelog 5. lipnja, održali smo i prvu kulinarsku radionicu projekta On The Move / U pokretu. Raduje nas veliki interes koji su roditelji djece polaznika programa pokazali za pripremu jela od domaćih namirnica i svojim pitanjima dali pravi smisao radionici.
Kuhanje smo povjerili iskusnoj Slađani Herman kojoj su pomogle učenice Srednje škole Prelog Elena i Maja Martinčević. Za savjete je bio zadužen liječnik i stručnjak za prehranu Branko Vrčić, kojem su roditelji na uvid predali svoje dnevnike obroka. Komentirajući poželjnost određenih namirnica i hrane, B. Vrčić je roditeljima pomogao da prodube spoznaje o njihovim kvalitetama i manama, isključujući napolitanke kao svakodnevni međuobrok te sugerirajući da voće poput jabuka, jagoda, bobičastog voća bude prvenstveni izbor ako je slatki, osvježavajući međuobrok tema.
U pripremi jela sugerira se izbjegavanje prženog, osobito na uljima poput maslinovog ili palminog, a uz preferiranje suncokretovog ulja.
- Ako već koristite ulje za pripremu mesnih jela, a ne pečete na papiru u pećnici, onda nek to bude ono što je tipično za naš ambijent, dakle suncokretovo ulje. Uvijek se možete opredijeliti i za faširance tako da ih pripremite od krtog mesa i ispečete u pećnici na masnom papiru. Pokušajte izbjeći prženje i pohanje što je moguće više – sugerira B. Vrčić, dr.med.
Na brojna pitanja roditelja o tome kako osmisliti laganu večeru, jedna od sugestija bila je omlet s tikvicama i hajdinom kašom, jelom pripremljenim i na radionici.
- Omlet je uvijek dobar izbor, a s njim su varijante beskrajne. Od toga da u njega možete staviti komadiće povrća poput paprike ili rajčice, do sezonskog bilja. Sada stavljam hajdinsku kašu u omlet, nju se može skuhati i tri dana prije i staviti u hladnjak, neće izgubiti na kvaliteti. Kašoto od piletine i prosene kaše koji pripremam kao prijedlog za ručak, može se pripremiti za dvadestak minuta. To doista ne uzima puno vremena, a zdrav je i lagan obrok – predlaže S. Herman.
Frape pripremljen od zobenih pahuljica, banane i jagoda može se i zamrznuti pa koristiti kao nadomjestak sladoledu. Iskoristite ovo razdoblje da sezonsko voće pripremiti za hladnjak – ili u komadu, ili spravljeno u obliku frapea. Osvježenje na preloškoj kulinarskoj radionici osigurala nam je tvrtka Atlantic trade – Cedevita. Zahvaljujemo im na Kala vodi.
Recepti jela pripremljenih na kulinarskoj radionici u Prelogu
Frape od zobenih pahuljica i jagoda
Namirnice potrebne za 4 osobe:
200ml miljeka
100ml jogurta
2 žlice zobenih pahuljica
1 banana
100g jagoda
1 žličica meda
Zobene pahuljice, mlijeko i jogurt staviti u blender i ostaviti deset minuta da zobene pahuljice omekšaju. Dodati jagode, bananu i med i sve zajedno pomiješati u jednoličnu masu. Po potrebi dodati još mlijeka ovisno o tome kakvu gustoću napitka želite. Možete ga i zamrznuti i konzumirati kao sladoled.
Kašoto od piletine i prosene kaše
Namirnice potrebne za 4 osobe:
200g prosene kaše
200g pilećeg filea
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
100g graška
100g mrkve
100g tikvica
30g sezama
30g suncokretovih sjemenki
Sitno sjeckani luk posoliti i popržiti na malo ulja do zlatnožute boje. Pred kraj prženja dodati na rezance narezani pileći file i sve zajedno popržiti još pet minuta odnosno dok pileći file dobije rumenu boju. Prženom fileu dodati opranu prosenu kašu, dva režnja češnjaka i vodu u omjeru 1:1. Kašu prokuhati pet minuta, zatim dodati grašak i na kockice narezanu mrkvu i tikvicu i sve zajedno prokuhati još pet minuta, odnosno dok kaša i povrće ne omekšaju. Prije serviranja češnjak izvaditi i kašu posipati sa sjemenkama sezama i suncokreta koje je potrebno prije upotrebe kratko popržiti na suhoj tavi.
Integralni mafini s bananom i čokoladom
Namirnice potrebne za 20 mafina:
150g maslaca
150g šećera
1 jaje
200ml jogurta
8 žlica kokosovog brašna
7 žlica integralnog brašna
prstohvat soli
mala žličica praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
2 banane
100g čokolade
Maslac otopiti, dodati jaje, jogurt i šečer i sve zajedno pomiješati mutilicom. Dodati integralno brašno, kokos, prašak, sodu bikarbonu i sol i sve zajedno lagano pomiješati. Na kraju dodati narezane banane i na kockice narezanu čokoladu. Smjesu za mafine rasporediti u namazane kalupe ili papairnate košarice. Mafine peći 15 minuta u zagrijanoj pečnici na 180 stupnjeva. Dužina pečenja ovisi o veličini kalupa za mafine.
Omlet s tikvicama i hajdinskom kašom
Namirnice potrebne za 4 osobe
8 jaja
100g hajdinske kaše
1 veća tikvica
malo soli
Hajdinsku kašu oprati i prokuhati pet minuta u malo posoljene vode. Kuhanu kašu po potrebi ocijediti. Jaja posoliti i pomiješati mutilicom, dodati kuhanu hajdinsku kašu i sve zajedno pomiješati. Tikvice oprati i narezati na tanke ploške te ih kratko popržiti na malo ulja. Pripremljena jaja sa kašom dodati poprženim tikvicama. Omlet ispeći na tavi i servirati toplo.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content