Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministrica Juretić i župan Posavec dogovorili gradnju Regionalnog centra za sindrom down u Međimurju

Datum objave: 6. lipnja 2016.

U svom prvom službenom posjetu Međimurskoj županiji, danas boravi ministrica socijalne politike i mladih RH Bernardica Juretić koju je tom prilikom na dolasku dočekao župan Međimurske županije Matija Posavec s kojim je odradila radni sastanak u županijskoj Maloj vijećnici. „Župan me danas informirao o vašim mnogobrojnim projektima koje moram reći da podržavamo i  cilj nam je da međusobnom suradnjom radimo za dobrobit naših krajnjih korisnika, da napravimo sigurno i stabilno društvo, da imamo ljude koji su u sadašnjim prilikama zadovoljni, kao što su u Međimurskoj županiji“, rekla je u uvodu ministrica aludirajući na projekte koje je prezentirao Posavec, a tiču se izgradnje Regionalnog centra za djecu sa sindromom down, te o potrebi gradnje - proširenja Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec. „Ministričin prvi službeni posjet Međimurju nastavak je dobre suradnje Županije i Ministarstva, a ovog smo puta naglasak stavili na izgradnju centra kojim ćemo dati drugi dom djeci sa sindromom down, konkretno smo dogovorili da će Međimurska županija dati zemljište, a Ministarstvo će poslužiti kao potpora, uz Grad Čakovec“, naglasio je međimurski župan i dotaknuo se specifičnih tema za naše područje, a to su socijalne naknade, odnosno nenamjensko trošenje istih.
Najavio je novi zakon o socijalnoj skrbi, sveobuhvatniji zakon gdje će predstavnici Međimurske županije i institucija biti uključeni u radne skupine i povjerenstva kako bi upozoravali na specifičnosti, da socijalnim naknadama ne budu zakinuti krajnji korisnici, djeca te starije i nemoćne osobe. „Švicarska ima jedan dobar model koji uključuje vaučere kroz sustav centra za socijalnu skrb ili jedinice lokalne ili regionalne samouprave gdje korisnicima  plaća režijske obveze ili troškove za hranu. To je jedan veliki korak prema decentralizaciji zemlje, taj dio se spušta na lokalnu razinu i sustav organizira lokalno“, dodao je Posavec, a ministrica naglasila kako su ovdje prepoznate potrebe, uz to Međimurje ima izvrsnih ideja, pa će Ministarstvo u okviru svojih mogućnosti biti podrška svim projektima i inicijativama.
Spomenimo kako su sastanku prisustvovali Maja Vučinić Knežević, pomoćnica ministrice, Darko Horvat, ministar poduzetništva i obrta RH, zamjenici župana Zoran Vidović i Sandra Herman, pročelnik UO za društvene djelatnosti Branko Sušec, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, Višnja Horvat, predsjednica Udruge za sindrom down Međimurske županije, te ravnateljica Centra za socijalnu skrb Antonija Canjuga koja je uz župana bila domaćin ministričinog dolaska u okviru obilježavanja 50. obljetnice Centra za socijalnu skrb Čakovec. Imamo preko 11 tisuća korisnika od kojih su mnogobrojni Romi i višestruko isključene osobe iz društva što iziskuje specifičan rad i moderiranje. Materijalnu pomoć prima preko 5000 korisnika i oko 2000 ljudi godišnje prima jednokratnu pomoć“, objasnila je.
Međimurska županija partner Ministarstvu u projektu asistenata u nastavi?
Kako su natječaji za fondove Europske unije bili obustavljeni kako je rečeno zbog pojednostavljenja apliciranja, sa 01. srpnjem kreće niz projekata do kraja ove godine od kojih ima i vezanih na socijalnu skrb pa u tom segmentu ima prostora za kandidiranje ovakvih projekata. Tu međimurski župan vidi potencijal za dogradnju kapitalnih projekata. Jedna od tema bili su i asistenti u nastavi gdje Međimurska županija želi i može biti aktivni partner. „Želimo pomoći da cijeli projekt asistenata ove godine krene od prvog dana školske godine. S obzirom da je natječaj otvoren do 13. srpnja morat ćemo uložiti velike napore da se sve obradi pravodobno“, naglasio je međimurski župan i dodao kako Županija s 15. lipnja kreće s novim sustavom prema udomiteljskim obiteljima.
Nakon sastanka u Županiji, ministrica je posjetila Grad Čakovec, prisustvovala velikoj obljetnici Centra za socijalnu skrb Čakovec, ali je ujedno iskoristila priliku posjeti još neke institucije povezane uz rad Ministarstva socijalne politike i mladih kako bi bila upoznata s aktivnostima na terenu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content