Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

50 godina Centra za socijalnu skrb: „Ne prestajemo se diviti ljudskom kapacitetu za ljubav, hrabrost i izdržljivost“

Datum objave: 6. lipnja 2016.

Centar za socijalni rad Čakovec osnovan je 06. lipnja 1966. godine odlukom Skupštine općine Čakovec. Prije osnivanja Centra kao samostalne ustanove, u sklopu tadašnje Općine Čakovec djelovao je Odsjek za narodno zdravlje i socijalnu zaštitu koji je obavljao poslove socijalne zaštite stanovništva, invalidsko-boračku zaštitu, starateljstva i zdravstvene zaštite. Osnivanjem Centra tome su pridodani poslovi i aktivnosti samostalnog zbrinjavanja socijalno ugroženih osoba i preventive. Otada  pa do današnjih dana ova je djelatnost, a kasnije i ustanova, prošla kroz različite organizacijske oblike. Tog tijeka vremena prisjetili su se u čakovečkom Centru za socijalnu skrb prigodnom svečanošću održanom u povodu obilježavanja 50. obljetnice rada. „50 godina od osnutka i postojanja Centra za socijalnu skrb, čast mi je i zadovoljstvo danas predstavljati sve ljude, djelatnike i korisnike Centra. Mi se kao ustanova ne bavimo samo socijalnim naknadama, široka je domena našeg djelovanja i vrlo raznolika. Nismo samo pomoć ugroženim skupinama ili davanje materijalne pomoći, već nastojimo osnažiti korisnika da sam pokuša riješiti nastalu situaciju i probleme. Danas imamo više djelatnika, na čemu zahvaljujemo Ministarstvu što je uvidjelo naše potrebe i situacije. Imamo preko 11 tisuća korisnika od kojih su mnogobrojni Romi i višestruko isključene osobe iz društva što iziskuje specifičan rad i moderiranje. Materijalnu pomoć prima preko 5000 korisnika i oko 2000 ljudi godišnje prima jednokratnu pomoć“, u svom je govoru istakla ravnateljica Centra za socijalnu skrb Antonija Canjuga koja je uz župana Međimurske županije Matiju Posavca bila domaćin posjeta ministrice socijalne politike i mladih RH Bernardice Juretić Međimurju.
„Uspjeh centra ovisi uvelike o podršci jedinica lokalne i regionalne samouprave, koje ovdje nikako ne nedostaje. Potrudit ćemo se u okviru zakonske regulative napraviti pravilnu preraspodjelu da zaista pomoć dobiju oni kojima je to potrebno, koji na to imaju prava. No ne samo da imamo prava, imamo i obaveze. Željela bi da svi Centri u zemlji u godinama koji su pred njima u socijalnoj politici da se pozabave preventivnim aktivnostima i onima koje neće biti prepoznate samo po socijalnim pomoćima“, pritom je naglasila ministrica, a župan dodao kako je ponosan na rad čakovečkog Centra.
„Slušajući sve govornike, gledajući program svečanosti, svjestan sam kako jedna riječ može obuhvatiti sav vaš rad i doprinos. To je osjetljivost, jer ako imate dozu razumijevanja, kvalitetu rada s ljudima, imate vrijednu socijalnu osjetljivost, koja krasi i rad našeg Centra na što smo naročito ponosni i čemu pridajemo puno pažnje. Čestitam vam što baš kao i mi u Županiji, prije svega gledate prema ljudima i pokušavate javni novac i posao usmjeriti isključivo prema njima. Nadam se da ćemo na tom putu i dalje biti svi zajedno te s veseljem dočekati svaku novu obljetnicu“, rekao je međimurski župan. „Treba raditi na tome da omogućimo da sva sredstva dođu u prave ruke, da se namijene upravo onim potrebama kojima treba, uz veći nadzor i restriktivnu politiku“, u svom je govoru istaknuo ministar poduzetništva i obrta RH Darko Horvat.
Svečanosti su uz ministricu, ministra i župana prisustvovali i Hrvoje Šlezak, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Maja Vučinić Knežević, pomoćnica ministrice, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenica međimurskog župana Sandra Herman gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, fra Željko Železnjaka gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu, predsjednica Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb Sanja Krištofić te članovi, korisnici, podupiratelji te prijatelji.
„Socijalni rad je zapravo flaster na rane društva“
Pedeseta obljetnica rada Centra bila je prigoda za dodjelu posebnih priznanja sadašnjim i bivšim djelatnicima, te ravnateljima koji imaju 30 godina i više radnog staža. Tako su posthumno priznanja dobili Dragutin Palašek, Josip Taradi i Josipa Vugrinec, a osim njih priznanja su primili Janja Balent, Josip Lehkec, Biserka Dumančić,  Josip Freyler, Vesna Lepen Vidrač, Ruža Horvat, Branka Marciuš, Olga Špirk Bali, Vida Drenški i Miroslava Vereš Benčik. Posebne zahvalnice pripale su Domu za odrasle osove Orehovica, Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec, Društvu distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec, Dnevnom boravku djece „dr. Antun Bogdan“ Čakovec, Caritasu Varaždinske biskupije, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije, Savezu udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije, Obiteljskom domu Bogar te Nevenki Zadravec Koroš, dugogodišnjoj radnici u ŽB Čakovec. Valja napomenuti kako su djelatnici Centra posebno priznanje dodijelili ravnateljici Antoniji Canjuga. U ime dobitnika priznanja zahvalile su se socijalna radnica Vesna Vidrač Lepen koja iz sebe ima 40 godina radnog iskustva te Dragica Benčik, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.
„Ovo je naše javne priznanje za naš dugogodišnji rad i doprinos u razvoju socijalne skrbi u Međimurju. Socijalni rad vam je zapravo flaster ili zavoj na rane društva, u  kojem se nikad ne prestaješ čuditi i diviti ljudskom kapacitetu za ljubav, hrabrost i izdržljivost“, rekla je Vidrač Lepen, a Benčik dodala kako svi socijalni radnici rade iznimno vrijedan posao. „Posao koji nitko ne vidi i nitko ne primjećuje je često na marginama u brizi za one koji sami sebi ne mogu pomoći. Hvala što niste zaboravili svoje suradnike, mi bez vas ne bi mogli, važni smo zajedno da smo ovdje na pomoć korisnicima“, rekla je.
Svečanost su svojim izvedbama upotpunili Vokalna skupina Zrinski, Ženska vokalna skupina „Stridonne“ Štrigova te učenici 3. razreda Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec, Hana Perko te Erik Vrbanec, inače i sam korisnik Centra za socijalnu skrb.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content