Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečanom sjednicom obilježen Dan općine Podturen

Datum objave: 31. svibnja 2016.

Povodom Dana općine Podturen, na blagdan Tijelova održana je svečana sjednica Općinskog vijeća u tamošnjem Društvenom domu. Domaćini, predsjednik Općinskog vijeća Vjenceslav Hranilović i načelnik Josip Lepen poželjeli su dobrodošlicu gostima i mještanima te se pritom osvrnuli na projekte ostvarene u proteklom razdoblju, ali i predstavili planove te želje za budućnost, daljnji razvoj i modernizaciju mjesta. "Uz podršku građana te pomoć i razumijevanje,  osobito čelnika Međimurske županije,  Vlade RH, resornih ministarstava, javnih poduzeća i vijećnika, postali smo jedno moderno središte s jasnom vizijom daljnjeg razvoja", uvodno je rekao Hranilović. Iako je općina postigla veliki napredak unazad nekoliko godina i danas spada u red razvijenijih, prostora za poboljšanje  još ima, što traži još veći angažman svih struktura ekonomskog i društvenog života koji zajedničkim naporima mogu pridonijeti ukupnom razvitku sredine.
Najvažniji dan u godini za Podturen, svojim dolaskom uveličali su ministar poduzetništva i obrta RH Darko Horvat, zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, župan iz susjedne Mađarske, Kerkasentkiralija Zoltana Pal i njihov župnik Jožef Tuuške, gradonačelnici gradova Mursko Središće i Prelog Dražen Srpak i Ljubomir Kolarek , načelnici susjednih općina, direktori i ravnatelji javnih poduzeća, članovi Općinskog vijeća te brojni mještani.
Kao prioritet za ovu godinu načelnik Lepen istaknuo je nastavak izgradnje kanalizacije u naseljima, za što je potrebno izdvojiti velika proračunska sredstva, a do sada je uloženo preko 11 milijuna kuna. "Do završetka tog projekta u općini neće biti većih investicija osim onih namjenskih sa sredstvima od projekta kandidiranih za fondove Europske unije ili sredstvima ministarstava. Uz ovu najveću obvezu nastavljamo s nizom manjih, od uređenja ograde na rukometnom igralištu, Društveni dom u Sivici, dodatnim ulaganjima u groblje u Miklavcu, održavanjem kanala oborinskih voda po svim naseljima, izradom elaborata postojećeg stanja i legalizaciju objekata u vlasništvu općine, geodetska snimanja ulica u Podturnu", objasnio je načelnik. Uz sve nabrojeno čelnici brinu i za najmlađe subvencionirajući vrtić, stipendiraju 70 studenata, sufinanciraju prijevoz i knjige te udruge koje djeluju na ovom području.
Zamjenik župana Vidović na početku je govora svima čestitao 23. rođendan općine i blagdan Tijelova, istaknuo dosadašnju dobru suradnju Međimurske županije s Općinom Podturen te naglasio daljnju potporu u okviru mogućnosti u svim daljnjim planovima i aktivnostima. "Želja nam je, kako u Podturnu, tako i u svim mjestima Međimurja raditi za dobrobit ljudi, razvitak i  veći standard, što je preduvjet ostanka mladih obrazovanih  ljudi na svojim ognjištima. Mnogi odlaze u zemlje Europske unije u potrazi za poslom, što moramo spriječiti, te im omogućiti zapošljavanje na domaćem terenu", naglasio je. Ministar Horvat nadovezao se na dožupana istaknuvši da pomaka u Međimurju ima. Mnogi investitori žele i planiraju doći k nama, otvaraju se tvornice i pogoni u kojim će biti potrebna radna snaga i tu je prilika za naše mlade. "Ponovo se otvaraju strukturni i socijalni fondovi Europske unije za aplikaciju projekata i povlačenje sredstava dok Vlada Republike Hrvatske zajedno u ministarstvima u svim segmentima djelovanja pokušavaju olakšati poslovanje malim i velikim tvrtkama. Trenutno se radi na smanjenju kamata na krediti za otvaranje novih firmi kako ona ne bi bila tako visoka odnosno da se poduzetnici ne financiraju iz sumnjivih izvora kao što su štedionice čije anuitete ne mogu plaćati ni izvršavati svoje tekuće obaveze", objasnio je.
U  kulturno – umjetničkom djelu programa sudjelovali su Mihaela Mikulić recitacijom „Podturen“, KUD Podturen s tradicionalnim pjesmama, Limena glazba Općine Podturen te Marija Biber koja će predstavljati mjesto na nadolazećem  festivalu Međimurskih popevki u Nedelišću.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content