Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Pod sloganom „Nemoj u cigareti tražiti sreću, u sportu ćeš naći veću“ u OŠ Prelog obilježen Svjetski dan nepušenja

Datum objave: 26. svibnja 2016.

U Hrvatskoj je otprilike svaka treća odrasla osoba pušač, a prema procjenama stručnjaka godišnje umre oko 10 000 ljudi od bolesti povezanih s pušenjem, što je gotovo svaka peta umrla osoba. Navika pušenja najčešće se stekne u adolescentnoj dobi, stoga se ove godine u našoj županiji sportsko rekreativnim igrama učenika viših razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola obilježio Svjetski dan nepušenja što se uklopilo u brojna događanja kojima se obilježava kampanja „Krećimo se sada“ (NowWeMove) i Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE week). Ovu su akciju u Osnovnoj školi Prelog organizirali Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije, Školski preventivni programi, Osnovna škola Prelog, Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ Mala subotica, Društvo Naša djeca Prelog, Udruga mladih Efekt Prelog i Županijska liga protiv raka Čakovec, a sve pod sloganom „Nemoj u cigareti tražiti sreću, u sportu ćeš naći puno veću“.
U sklopu akcije predstavnici međimurskih osnovnih škola natjecali su se u 5 različitih disciplina i nastojali ostvariti što bolji rezultat u „činkanju“, „gumi-slalomu“, nabacivanju kolutova, gađanju čunjeva i bacanju potkove. Na samom početku svim prisutnima obratila se ravnateljica Osnovne škole Prelog Nina Lesinger zaželjevši svima dobru zabavu i ugodno druženje, pohvalivši pritom svoje učenike koji tokom cijele školske godine svojim kolegama na nastavi prenose vlastita iskustva i spoznaje u sklopu preventivnih programa. „Grad Prelog je po svemu jedan sportski grad, koji svojim svakodnevnim aktivnostima to i pokazuje, te je ogledan primjer kojem mi težimo kao ustanova, da usadimo zdrave životne navike od malih nogu svim našim stanovnicima Međimurja“, rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal i pohvalila suradnju s Međimurskom županijom, koja im u svemu pruži podršku pa tako i u ovoj akciji. Nadovezala se i zamjenica župana Međimurske županije, ujedno i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije Sandra Herman istaknuvši kako je upravo prevencija jedan od najvažnijih županijskih programa, te da se pomoću raznih aktivnosti nastoji što više promovirati zdrav način života.
Takve akcije najbolje je provoditi s najmlađima jer je upravo to pravo vrijeme kako bi ih se educiralo o svim štetnostima pušenja, ali i ostalih vrsta ovisnosti, zbog čega je izuzetno bitna dobra suradnja i koordinacija svih uključenih institucija koja se ovdje pokazuje besprijekornom“, istaknula je Herman, uz koju su podršku akciji svojim dolaskom pružile i voditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Diana Uvodić-Đurić, voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo Renata Kutnjak Kiš i županijska koordinatorica školskih preventivnih programa Andreja Zadravec Baranašić, koja je ujedno i vodila cijeli program.
Nakon uvodnih govora, studentica 6. godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu Stela Sobočanec održala je predavanje za sve okupljene učenike o štetnosti pušenja s naglaskom na loš utjecaj koji pušenje ima na tjelesnu spremnost i sposobnost bavljenja sportom, nakon čega su se svima predstavili učenici koji su uspješni sportaši. Njih četvero neki su od bivših polaznika Osnovne škole Preloga, te je svim okupljenim učenicima bilo posebno zanimljivo čuti njihove priče i ostvarene sportske rezultate. Svjetski dan nepušenja inače se, prema odluci Svjetske zdravstvene organizacije, obilježava 31. svibnja kako bi se potaknule sve zemlje na provođenje preventivnih aktivnosti usmjerenih suzbijanju epidemije pušenja koje se smatra glavnim izbježivim čimbenikom rizika za nastanak brojnih bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja 10% svjetskog stanovništva.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content