Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

GSV Međimurske županije posjetio Irsku u okviru europskog projekta

Datum objave: 26. svibnja 2016.

U sklopu projekta pod nazivom „Jačanje kapaciteta gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije“   organizirano je studijsko putovanje u Irsku -  Dublin s ciljem upoznavanja prakse tripartitnog  socijalnog dijaloga  u jednoj od zemalja Europske unije  koja na tom području ima pozitivna iskustva.    Studijsko putovanje u cijelosti je financirano iz EU fondova u sklopu Projekta. Iz Gospodarsko-socijalnog vijeće u Međimurskoj županiji  predstavnici su bili: Davor Sabolić – predstavnik poslodavaca i predsjednik GSV-a u Međimurskoj županiji, dopredsjednici , zamjenik župana Zoran Vidović i Mladen Zemljić – predstavnik sindikata,  Dražen Srpak , gradonačelnik Murskog Središća i član GSV-a, te Danica Holcinger, tajnica GSV-a. U delegaciji je bilo i sedam članova iz Bjelovarsko-bilogorske županije predvođenih zamjenicom župana Đurđicom Ištef Benšić.
Republika Irska priznata je kao zemlja koja je bila u stanju provesti duboke društvene i ekonomske reforme te stati na kraj dugoj ekonomskoj i socijalnoj krizi. Posebno je važno  što je socijalni dijalog odigrao važnu ulogu u procesu planiranja i provedbi reformi.
Posjetili smo  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Irskoj gdje nas je primio veleposlanik  Ivan Mašina.  Upoznao nas je s radom Veleposlanstva i posebno naglasio da se  sve više povećava broj naših državljana koji   dolaze u Irsku zbog posla. Tako je prije nekoliko godina dnevni prosjek  u  Veleposlanstvu  bila jedna stranka, a danas je to petnaest stranaka.  Zamjenik župana Zoran Vidović i zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Đurđica Ištef Benšić  upoznali su Veleposlanika i njegove suradnike  s našim dvjema  županijama i  svrhom posjete Republici Irskoj.
Sa specifičnostima lokalne uprave u Irskoj,  reformi lokalne uprave, ulozi lokalne vlasti  u gospodarskom i  regionalnom razvoju  irskih županija upoznao nas je  gospodin Liam Kenny, ravnatelj Zajednice irske lokalne uprave -  Association of Irish Local Government. Poseban naglasak u svom izlaganju  stavio je na učinke irske reforme javne uprave koja je omogućila veće privlačenje  investicija na lokalnoj razini, kao i jačanje gospodarskog rasta na nacionalnoj razini.
Posjet Nacionalnom gospodarsko-socijalnom vijeću – National Economic and Social Council NESC iskorišten je za upoznavanje  s  tripartitnim  dijalogom između irskih institucija i načina funkcioniranja na regionalnoj razini.  NESC je  osnovano  1973. godine  i savjetuje premijera o strateškim pitanjima politike koja se odnose na održivi gospodarski, društveni i  okolišni razvoj u Irskoj.  Članovi su predstavnici  poslodavaca, sindikata, poljoprivrednih organizacija, društvenih i dobrovoljnih organizacija i organizacija za zaštitu okoliša , kao i čelnici tijela  državne uprave i neovisnih stručnjaka.  NESC  ima vrlo značajnu ulogu u donošenju  različitih odluka. Direktor Vijeća  dr. Rory O Donnell i  viši analitičar Damian Thomas u neformalnom  izlaganju   upoznali su nas s  ulogom  socijalnog dijaloga u raznim strukturnim  reformama od njihovog osnutka do danas, ustroju tripartitnog socijalnog dijaloga, preduvjetima koji omogućuju kompromis i partnerstvo  između  svih društvenih aktera, kako se vlada konzultira s regionalnim i lokalnim vlastima u procesu formuliranja politika relevantnih na regionalnoj i lokalnoj razini.
Izuzetno smo zadovoljni  posjetom  Irskoj, državi koja ima na  tradiciju tripartitnog dijaloga i vijeća u kojem socijalni partneri donose zajednička rješenja i prijedloge prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.  Izravno smo se upoznali s načinom funkcioniranja    irskog modela tripartitnog dijaloga  u praksi  i mogućnostima primjene na naša gospodarsko-socijalna vijeća.
Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content