Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Društveno poduzeće Naš izvor pokazuje kako uključiti osobe s invaliditetom u zajednicu

Datum objave: 23. svibnja 2016.

Prezentacijom proizvoda društvenog poduzeća Naš izvor, te načina izrade proizvoda po fazama od štancanja, lijepljenja, šivanja pa sve do pakiranja, održani su Dani otvorenih vrata Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec. U prostorijama Unimera u Čakovcu svi zainteresirani tako su imali prilike upoznati se s članovima i zaposlenicima Udruge, njihovim radom i uslugama koje pružaju te projektima i programima koje provode.
Organizirano je i druženje u restoranu Unimera, kako bi posjetitelji kroz neformalni razgovor stekli uvid u djelovanje i poslovanje Društva, a sve sa svrhom stvaranja prostora za sklapanje novih prijateljstava i razbijanja predrasuda o osobama s invaliditetom. Svoju podršku svim članovima Društva ispred Međimurske županije došla je pružiti zamjenica župana Sandra Herman koja nije krila svoje oduševljenje predstavljenim radovima. „Ovo je ogledan primjer toga kako se osobe s invaliditetom aktivno mogu uključiti u zajednicu, dati svoj doprinos i ostvariti zaposlenje, a naš je zadatak da ih u tome podržimo i pomognemo im da njihovi proizvodi dođu na tržište“, rekla je zamjenica župana i tim putem iskoristila priliku da pozove sve institucije, škole, tvrtke, ali i ostale zainteresirane da se uključe u kupnju spomenutih proizvoda, jer osim što su kvalitetni i zanimljivi, imaju svoju posebnu draž.
Međimurska županija unatrag nekoliko godina pomaže rad Udruga osoba s invaliditetom, a isto je tako i partner mnogima od njih na pojedinim projektima te im pruža financijsku potporu, a postoje i ostali načini potpore kojima se uključujemo da pomognemo“, istaknula je Herman, te dodala kako je Županija već otkupljivala proizvode Društva koje je koristila kao prigodne poklone svojim gostima. „Mi smo tek na početku, s proizvodima smo se počeli probijati na tržište, ali važnija je stvar što na ovaj način otvaramo mogućnost zapošljavanja osobama s invaliditetom“, naglasio je Zdenko Florjanić, voditelj projekta „Ponudimo još više“ u sklopu Društva i suradnik u poduzeću Naš izvor, te objasnio kako su u samom poduzeću, koje je u stopostotnom vlasništvu Društva, zaposlene 4 osobe s invaliditetom koje izrađuju proizvode od otpadne kože, privjeske za ključeve, a uskoro će krenuti s izradom ženskih torbica. „
Naš je strateški cilj zapošljavanje osoba s invaliditetom, budući da oni teško nalaze posao na tržištu, a na ovaj način daju svoj doprinos cijeloj zajednici“, zaključuje Florjanić.
Društvo organizacijom ovakvih, ali i sličnih manifestacija nastoji pomoći svojim članovima u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, a znatni se napori ulažu i u senzibilizaciju javnosti za njihove potrebe i probleme.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content