Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dan hrvatske kulture u Lendavi proslavljen uz ansambl LADO

Datum objave: 17. svibnja 2016.

Nakon predstavljanja u Ljubljani, hrvatski turizam i kultura uz nezaobilaznu enogastronomiju, svijetlo dana ugledali su i u Lendavi, gdje je održan novi „Dan hrvatske kulture“. Dosad su se u Lendavi tijekom godina predstavljala društva iz Čakovca, Preloga, Đurđevca i Nedelišća, a ove godine je po drugi puta dosad mnogobrojna publika uživala u izvedbama Ansambla nacionalnih plesova i pjesama Hrvatske „Lado“ iz Zagreba. Organizator i ovogodišnje priredbe bilo je Hrvatsko kulturno društvo „Pomurje“ u Kulturnom domu Lendava, a njegovi članovi tom prilikom nisu krili ponos što su ugostili hrvatski profesionalni ansambl. „LADO je „putujući muzej” koji djeluje 66 godina, a danas nam se pridružilo 37 vrhunskih umjetnika i 14 virtuoznih glazbenika koji sviraju pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ovo je najbolji mogući način predstavljanja svih ljepota koje nudi hrvatska kultura“, između ostalog je rekao Đanino Kutnjak, predsjednik HKD Pomurje i Saveza hrvatskih društava Slovenije.
Besprijekorne izvedbe, izabranih od ukupno 100-tinjak koreografija koje Lado tijekom godine prezentira diljem svijeta, oduševile su publiku koja ih je nagradila velikim pljeskom, a među njima su se našli i opunomoćena ministrica Veleposlanstva Republike Hrvatske v Sloveniji Božena Leš, konzulica Ambasade BiH u Sloveniji Azra Popović, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, župan Občine Lendava Anton Balažek, gradonačelnik Grada Mursko Središče Dražen Srpak, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Maribor Marko Mandir, predsjednica Zveze kulturnih društev Lendava Danijela Hozjan i mnogi drugi uvaženi gosti.
„Uz različitost plesova, pjesama i nošnji te uz nastavak dobre suradnje i tradicije predstavljanja Hrvatske u Sloveniji, vidjeli smo pravo bogatstvo kulturnog izričaja. U Međimurskoj županiji kao susjednom kraju, podržavamo i pratimo rad HKD Pomurje te pozdravljamo i ovo novo gostovanje ansambla koji iza sebe ima oko 5000 nastupa u zemlji, a 50-ak u inozemstvu, što je zaista vrijedno divljenja“, pritom je naglasila zamjenica međimurskog župana kako Međimurje postaje sve prepoznatljivija i atraktivnija turistička destinacija, što potvrđuje i sve veći broj gostiju upravo iz Slovenije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content