Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Usprkos vremenskim neprilikama uspješno demonstrirana vježba „Potres 2016.“

Datum objave: 16. svibnja 2016.

U četvrtak, 12. svibnja u 11:10, Čakovec je zadesio silovit potres jačine magnitude 7,7 stupnjeva po Richteru, s epicentrom 2,5 km sjeverno od Čakovca. Državna uprava za zaštitu i spašavanje informaciju je zaprimila od Zavoda za seizmologiju, a Služba Područnog ureda zaštite i spašavanja 112 odmah obavještava sve žurne službe o silni potresa i mogućim štetama i žrtvama. Obaviješteni su Policijska uprava međimurska, Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije, Javno vatrogasna postrojba Čakovec, Interventni tim Gradsko društva crvenog križa  Čakovec i Hrvatska gorska služba spašavanja – stanica Čakovec. Obaviještene su i druge javne službe koje sudjeluju u slučajevima masovnih nesreća kao što je potres.
Dio je to scenarija pokazne vježbe „Potres 2016“ koja je inscenirana na terenima SRC Mladost, a koju su koordinirali dr. sc. Kristijan Valkaj, ravnatelja GDCK Čakovec i dr. sc. Tomislav Novinščak, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. Usprkos lošim vremenskim uvjetima i neočekivanim situacijama, svi sudionici žurnih i javnih službi demonstrirali su spremnost i usklađenost te brzu intervenciju  u spašavanju ljudi i materijalnih dobara u slučaju katastrofe. U prvih sat vremena  na mjesto događaj žurne službe stigle su s punim kapacitetom, u realnom vremenu te su poduzele osnovne mjere osiguranja mjesta nesreće, saniranje prvih šteta te spašavanje ozlijeđenih.
U akciju su bili uključeni  i članovi Odreda izviđača Sirius - Družina izviđača Pozoj iz Čakovca  te potražni tim K9 s licenciranim psom tragačem. Sam tijek nadgledali su načelnici Stožera za zaštitu i spašavanje Međimurske županije i Grada Čakovca, Zoran Vidović i Mario Medved. „Ova je vježba prije svega pokazala spremnost svih žurnih službi i dobru suradnju te koordinaciju sa svim javnim ustanovama. Ulaganjem u suvremenu opremu, edukaciju i osposobljavanje dionika te podrškom Stožera spremni smo za ovakve izazove. Iako je na našem području najveći ugroz poplava od koje smo se 2014. uspješno obranili, obučeni smo i za ovakve nepogode, jer imamo stručne  i osposobljene  ljude“, rekao je Vidović.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content