Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mursko Središće nakon 12 godina otvorilo vrata Centra za kulturu i sjednicom proslavilo svoj dan

Datum objave: 16. svibnja 2016.

Predstavljanjem skulpture „Slobodna forma“ autora Mihaela Štebiha ispred Centra za kulturu te svečanom sjednicom u CZK Mursko Središće, održan je najsvečaniji dio proslave ovogodišnjih Dana grada Mursko Središće. Održana je naime svečana sjednica, koja je imala posebnu važnost s obzirom na lokaciju kulturnog središta mjesta koje je 12 godina čekalo svoju obnovu, a doživljava je u ovim trenucima sredstvima Ministarstva kulture te uz podršku Međimurske županije. Naime u prošlom mandatu, ministarstvo je u zgradu uložilo oko 1,4 milijuna kuna, a zahvaljujući dojučerašnjem zamjeniku ministra Alenu Kajmoviću i ove godine osiguralo 500 tisuća, dok se s 200 tisuća kuna pridružila i Županija. Sve kako bi tamošnji KUD-ovci imali mjesto za probe i nastupe, ali i svi građani prostor za sve ostale kulturne i zabavne aktivnosti.
Ova je dvorana dio mog života, ali i većine naših sugrađana i sretan sam što vam se nakon 12 godina obraćam u ovoj dvorani, iako još nije u konačnici adaptirana. Ovime smo se vratili u naš drugi dom, oni koji su morali čuli su naš krik za prostorom kojim promičemo kulturu, hvala im na tome“, rekao je Miljenko Cmrečak, predsjednik Gradskog vijeća, a gradonačelnik Dražen Srpak se prisjetio povijesti grada te rudarstva i dotaknuo projekata. „U ovom trenutku imao 1500 radnih mjesta, ali radimo i na otvaranju novih širenjem zone, europskim sredstvima radit ćemo na sanaciji smeća, aglomeraciji, a u planu je i novi dječji vrtić koji će se početi graditi u 2017.“, naglasio je gradonačelnik i rekao da će tek kada se adaptira CZK Mursko Središće postati pravi grad.
„Svaki projekt, ulaganje i investicija imaju veliki značaj ne samo za stanovnike Murskog Središća, nego i za sve mještane okolnih naselja koja gravitiraju gradu. Važno je osluškivati potrebe građana, a to prepoznala Međimurska županija, što je naglasio zamjenik župana Zoran Vidović. „Sigurno gradonačelnik nije namjerno izostavio niz projekata koje smo proveli, a kojih je samo u protekle dvije godine zaista mnogo. Od otvaranja ispostave UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije, ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te Upravnog odjela Policijske postaje, ali i ispostave Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje protekle godine, upravo u vrijeme dana grada. Prepoznali smo projekt mosta i obilaznice kao jedan od važnijih strateških infrastrukturnih projekata, za što smo izradili idejno rješenje, ulaganja u Gospodarsku zonu Brezje bez čega projekt ne bi zaživio, financirali smo adaptaciju škole u Peklenici, ove godine i PŠ Hlapičina,  pa ulaganja u Središće iznose i oko milijun kuna u promatranom razdoblju, a oni su opravdali svaku lipu, to s ponosom ističem i kada gledam prepun Centar za kulturu“, objasnio je dodavši kako su i Hrvatske ceste u protekle dvije godine pojačano ulagale u cestovnu infrastrukturu.
Svečanosti je prisustvovao i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat te pritom lokaciju istaknuo kao simboliku po kojoj se identificira rad i život ljudi na nekom području. „Važan nam je ravnomjerni regionalni razvoj, posebice onaj na račun zajedničke blagajne u Europskoj komisiji. Mursko Središće najsjeverniji je hrvatski grad, kroz koji prolazi hrvatski poduzetnik i gospodarstvenik kada izvozi u EU, pa ovdje treba novi granični prijelaz, obilaznica i most“, naglasio je pritom ministar.
Sjednica je poslužila i da se dodijele priznanja i nagrade najzaslužnijima na području grada, a ista su pripala Pansionu Ilonka, Rajku Tomaniću, Zlatku Rihtarecu, NK Rudar Mursko Središće, Biserki Goričanec, Marini i Vladimiru Hoblaj, Društvu žena Mursko Središće, Udruzi – web portalu „Muralist“, Boženi Levačić, Klari Glavina, Tinu Tomaniću, tvrtci „Tekeli projekti inženjering“, Josipu Jambrošiću, Mariji Horvat te posthumno Đuri Varšiću i Josipu Robu. U ime svih zahvalila se dr. Biserka Goričanec, naglasila kako se radi o laskavoj privilegiji dobivanja potvrde svoje zajednice te dodala kako je u ime svih dobitnika ponosna što mogu biti kamenčići u stvaranju mozaika slike njihovog grada koji postaje grad po mjeri čovjeka.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content