Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Tri županije u projektu izrade prometnog Master plana vrijednog 5,2 milijuna kuna

Datum objave: 14. svibnja 2016.

Međimurska županija u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom, kao projektni partneri i Varaždinskom županijom kao vodećim partnerom, provode Projekt razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske čiji je cilj izrada Master plana. Radi se o temelju za uspostavu takvog sustava na području regije, temeljem čega je u Velikoj vijećnici Međimurske županije održana radionica projekta. Pozdravnim govorom, naglašavajući značaj putničkog prijevoza i njegov napredak implementacijom tehnologije integriranog putničkog prijevoza, obratio se župan Međimurske županije Matija Posavec.Kako ovaj projekt obuhvaća tri županije, regiju s oko 400 tisuća stanovnika,  gustoćom  naseljenosti od 108 stanovnika na km2, s 12 gradova i 66 općina te 697 naselja, treba promišljati o jednom integriranom sustavu i kvalitetnijem prometnom rješenju“, rekao je u uvodu te naglasio kako gradovi i županije imaju razvijenu jednu prometnu mrežu i cestovnu i željezničku, a upravo je ovo jedan korak dalje. „Da se promet objedini radi ušteda, gospodarskog učinka, zaštite okoliša i najvažnije činjenice da se ljudima omogući kvalitetno, sigurno putovanje, odnosno najbrži i najekonomičniji način dolaska s točke A na točku B“, naglasio je.
Srž projekta je povezivanje urbane i regionalne lokalne samouprave s naglaskom na uvođenje javnog prijevoza na održiv način. Koncept preuzet iz Europske unije  za  cilj ima povezati različite prijevozne module kao što su željeznički i autobusni prijevoz te uvođenje sustava javnih bicikala i zajedničkih automobila“, istaknuo je Ivan Šimunec, predstavnik izrađivača Master plana iz tvrtke Mobiliti Evolva d.o.o. Trenutno se radi na prikupljanju podataka na terenu, broji se promet, prometni tokovi, sudionice u prometu te u suradnji s policijskom upravom anketiraju vozači osobnih vozila te kućanstava.
Projekt sufinancira Europska unija kroz Operativni program „Promet“ 2007. – 2013. iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a njegova ukupna vrijednost je 5.199.537,50 kuna. Društveno prihvatljiv integrirani putnički prijevoz preduvjet je za daljnji gospodarski i socijalni rast regije te ukupnog društva u cjelini. Master plan će pružiti izravno strateško uporište za sve buduće prometne projekte, ubrzati pripremu prometnih projekata u obuhvatu Master plana i povećati vjerojatnost njihovog financiranja iz EU fondova. Spomenimo i to kako je radionici prisustvovao veliki broj zainteresiranih i neposredno ili posredno uključenih u projekt čije je djelovanje usko vezano uz putnički prijevoz i sigurnost prometa na cestama.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content