Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sa sjednice GSV-a Međimurske županije: Broj timova hitne ostaje isti, a na Zavodu najmanje nezaposlenih ikad

Datum objave: 13. svibnja 2016.

I Gospodarsko – socijalno vijeće Međimurske županije smatra da „Hitna je Međimurju bitna“, održavanjem tematske sjednice na istu temu u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Međimurske županije. U županijskoj Velikoj vijećnici naglašene su moguće posljedice prijedloga nacrta nove mreže hitne medicine, koje je iznio Tomislav Novinščak, ravnatelj Zavoda i argumentirano objasnio zašto se sjever zemlje ni u kom slučaju ne dopušta ukidanje tima u Čakovcu. „Mi zbrinjavamo 7,5 tisuća stanovnika, a prema broju stanovnika za koji skrbi jedan tim hitne, po županijama smo najuspješniji u zemlji. Po reanimaciji smo drugi u zemlji uz 25 posto uspješnosti, oko europskog prosjeka, a to je samo dio“, objasnio je i dodao kako je njihova dužnost u Zavodu bila da pokrenu peticiju i senzibiliziraju javnost, čime je skupljeno 15 tisuća potpisa podrške. „Mi imamo sad 15 timova, a vjerujte mi, još barem toliko bi trebali dobiti, što znači i 45 novozaposlenih, u Štrigovi, Kotoribi ili Goričanu, ali uz to i u Središću. Kada bi to tražili, tek tada bi bili u prosjeku ostalih županija“, rekao je ravnatelj. Iako se intenzivno radilo na tome da se tim oformi u Murskom Središću, za Međimurje će ipak situacija ostati kakva je bila dosad, dakle s 15 timova hitne pomoći, od čega deset u Čakovcu, a pet u Prelogu.
Gornji dio Međimurja treba tim hitne medicine i dobit će ga
„Iako smo radili na tome i odradili niz sastanaka s ministrom da to uspijemo promijeniti i u Mursko Središće dovedemo jedan tim, to nismo uspjeli, jer nećemo provesti taj projekt nauštrb ostalih građana, u ovom slučaju građana grada Čakovca. Nipošto se ne možemo složiti s prijedlogom nacrta mreže hitne medicine kojim Čakovec gubi pet timova. Tu ne treba puno objašnjenja, Čakovec je središte županije koje obuhvaća oko 40 tisuća ljudi“, jasan je bio zamjenik župana Međimurske županije, ujedno potpredsjednik GSV-a Zoran Vidović te u ime Županije zahvalio svim Međimurkama i Međimurcima na potpori i potvrdio da se na ukidanje neće pristati. „Mi smo s peticijama i molbama za timom krenuli jače prošle godine, nikad nismo htjeli Čakovcu ništa uzeti, već argumentirano gornjem dijelu Međimurja dati tim. To je dio kojim prolazi godišnje oko 4 milijuna putnika, samo na razini srpnja i kolovoza oko pola milijuna putnika, uz povećani promet autobusa i oko 18 tisuća kamiona“, rekao je gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak.
Prema prijedlogu ministarstva, opcija je da Međimurje sufinancira, ako želi nove timove i to s 50 posto sredstava, što bi značilo više od dva milijuna kuna koje bi trebali naći u Proračunu, što su na sjednici svi isključili kao opciju. „Mi smo spremni financirati prostor, ali drugo apsolutno ništa, jer nemamo, a i da imamo ne damo, neka oni pravilno preraspodijele sredstva unutar ministarstva“, mišljenje je gradonačelnika, dok Novinščak smatra kako je to kap u moru državnog proračuna. „Mi tražimo da sve pokriju, to je 0,1 posto njihovih sredstava“, kaže ravnatelj. „Kada se rade reforme, mi i možda još koja županija uvijek smo pilot projekt, mi ispaštamo i sada umjesto da nam vrate, oni nam oduzimaju. Nije to u redu“, smatra predsjednik GSV-a. Iako, stav je Međimurske županije nešto blaži te će se i dalje napraviti sve što je moguće da se ostvare novi timovi, pa i dogovori sufinanciranje s ministarstvom.
Stoga je dan zaključak da se prema ministarstvu i svima nadležnima pošalje jasan stav i da puna podrška da se oformi novi tim u Murskom Središću. Prema riječima ravnatelja Zavoda, molba prema ministarstvu ići će za ukupno 30 timova koliko je potrebno za Koprivničko – križevačku, Varaždinsku i Međimursku županiju, gdje živi oko pola milijuna stanovnika.
Međimurje ima najmanje nezaposlenih ikad – 4670!
O stanju kretanja na tržištu rada i pozitivnim brojkama kada su nezaposlenost, ali i zaposlenost u pitanju, govorila je Marina Kodba, predstojnica Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. „Brojke su sve manje, a kao što smo najavljivali prije par mjeseci, danas smo već ispod 5000 nezaposlenih, krajem travnja službeno je zabilježeno 4749 nezaposlenih. To je najniža brojka koju imamo od ustroja Područnog ureda Čakovec, od 1995. godine kada ih je na Zavodu bilo 4997. No kako na dnevnoj bazi pratimo kretanje, brojka je s današnjim danom već i niža, 4670 nezaposlenih“, objasnila je predstojnica. Ujedno je pritom naglasila i kako je došlo proteklog mjeseca i do rasta ukupne zaposlenosti te je trenutno 40.959 zaposlenih u Međimurskoj županiji.
Sada se suočavamo s problemom nedostatak radne snage, a rješava se promjenama u obrazovnom sustavu, upisnih kvota te pod povećalom prati kretanje i potrebe na tržištu rada. „Međimurska županija radi na mijenjanju cijelog obrazovnog sustava da krene s novom politikom i da kod upisa u srednje škole postavimo kvote temeljem onih zanimanja koja su nam potrebna. Velika je odgovornost i na nama poslodavcima da vidimo koji nam kadar treba i da se sukladno tome donose odluke“, zaključio je predsjednik GSV-a.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content