Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Započeo je program sportskih aktivnosti u projektu "On the move" Međimurske županije

Datum objave: 12. svibnja 2016.

Projekt Međimurske županije „On The Move“, namijenjen djeci u dobi od 4 godine do polaska u školu, započeo je aktivnosti sportskih programa u ponedjeljak, 2. svibnja. U Čakovcu, Murskom Središću, Nedelišću i Prelogu su s djecom provedeni inicijalni testovi i mjerenja njihovih morfoloških, motoričkih i funkcionalnih obilježja. Sportske aktivnosti atletike, gimnastike i plivanja provode se za djecu koja su pretila, preuhranjena i bez tjelesne aktivnosti, a u nedjelju, 8. svibnja provedena je i prva obiteljska rekreativna radionica na ribnjaku Zalešće u Murskom Središću.
Sportske programe atletike i gimnastike s djecom u Čakovcu i Nedelišću provode kineziolozi Gimnastičkog kluba „Marijan Zadravec Macan“, dok je za plivanje zadužen Čakovečki plivački klub (ČPK). Za djecu u Murskom Središću i Prelogu sve sportove vodi Udruga sportske rekreacije „Vitae“. Obiteljska događanja svakog drugog vikenda kao partner projekta organizira MSSR „Sport za sve“ i već najavljuje da će u marini u Prelogu biti održano iduće „On The Move“ okupljanje 22. svibnja od 17 sati.
Podsjećamo, sudjelovanje u programima je za djecu i obitelji besplatno, a projekt se provodi u šest zemalja s partnerskim organizacijama iz Portugala, Slovačke, Slovenije, Velike Britanije i sa Malte. Projekt sufinancira Program Erasmus+ Sport Europske unije.
Preporuka roditeljima
Epidemiologinja Renata Kutnjak-Kiš, dr.med. iz Zavoda za javno zdravstvo MŽ ističe da je epidemija debljine, koja je bolest sama za sebe, ujedno faktor rizika preuranjene smrtnosti jer povećava rizik za bolesti srca i krvnih žila, karcinoma, šećerne bolesti.
- Poželjno je da roditelji djece kod koje su se već javili problemi s viškom kilograma  uključe djecu u projekt, zato što preuhranjenost i debljina u ranoj dobi imaju posljedice poput povišenog krvnog tlaka, ortopedskih anomalija, probavnih problema, pojave šećerne bolesti tipa II, psihološke probleme poput nižeg samopouzdanja i teže prilagodbe društvu vršnjaka. Djeca vole zabavne i sportske aktivnosti u koje su uključeni njihovi vršnjaci i članovi obitelji, a „On The Move“ je više nego primjeren svemu spomenutom - ističe Kutnjak-Kiš.
Praćenje odvijanja aktivnosti u projektu i najava aktivnosti moguće je na facebook stranici https://www.facebook.com/onthemove.esport/. Roditeljima pretile i preuhranjene djece još uvijek je otvorena mogućnost da djecu prijave u program i to putem prijavnice objavljene na adresi https://medjimurska-zupanija.hr/2016/03/10/anketini-upitnik-za-roditelje-zainteresirane-za-ukljucivanje-u-projekt-on-the-move/. Za više informacija obratite se koordinatorici projekta „On The Move“ Aleksandri Ličanin putem elektronske pošte aleksandra.licanin@medjimurska-zupanija.hr.
 
U Čakovcu, 9. svibnja 2016.
koordinatorica projekta „On The Move“
Aleksandra Ličanin

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content