Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

43. Majski muzički memorijal u znaku 120. obljetnice rođenja skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog

Datum objave: 12. svibnja 2016.

U prostorijama čakovečkog Centra za kulturu otvorena je jedna od najznačajnijih međimurskih glazbenih manifestacija „Majski muzički memorijal“, posvećena velikom hrvatskom skladatelju Josipu Štolceru Slavenskom. 43. izdanje Memorijala posvećeno je 120. obljetnici rođenja Slavenskog, te se održava do 12. svibnja.  Bogati trodnevni program započeo je izložbom slika „Vrijeme bez vremena mjeri se satom“ akademske umjetnice Ruse Trajkove, koja se može pogledati u izložbenom salonu sve do 31. svibnja. Motivi njenih radova vezani su uz skladateljevu obitelj, te prikazuju njegovu majku, oca, ženu i sestre, a formatom je najveća upravo slika samog Slavenskog koja je rađena po studiji. „On je bio najveća inspiracija s obzirom da sam radeći sve ovo slušala njegovu glazbu, a najviše me se dojmila njegova Simfonija Orijenta, stoga se u djelima mogu primjetiti potezi u njenom ritmu, harmoniji i disharmoniji“, objasnila je sama autorica, te istaknula kako je ideja nastala još prije dvije godine.
Svečanosti otvorenja prisustvovao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je i otvorio memorijal uz izvedbe Štolcerovih skladbi i kompozicija koje je otpjevao gradski zbor koji ponosno nosi ime Josipa Štolcera Slavenskog. „Iako nije s nama već 61 godinu, ime Josipa Štolcera Slavenskog neizostavno je u kulturnoj baštini Međimurja, ali i cijele Hrvatske, te je na nama da njegov rad te djela baštinimo i dalje, organizirajući manifestacije poput ove koje na jednom mjestu okupljaju brojne glazbenike i umjetnike svjetskog renomea“, naglasio je župan Posavec, a o važnosti skladateljeve glazbene ostavštine, kao i njegovog značaja u našoj povijesti općenito, govorio je i ravnatelj Centra za kulturu Čakovec Ladislav Varga.
Slavenski je u mnogočemu bio čovjek ispred svog vremena što se posebno vidi i u djelu Simfonija Orijenta, poznatom kao i Religiofonija, u kojem prikazuje različite svjetske religije dodajući im svoju glazbu koja je bazirana na međimurskom folklornom melosu“, napomenuo je. Program je nastavljen koncertom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem mladog dirigenta Krešimira Batinića, a sjajni je nastup upotpunilo i gostovanje sopranistice Ive Krušić. Drugog dana Memorijala u prostorijama Muzeja Međimurja Čakovec otvorena je izložba „Vrag vas skeljil Međimurci idemo pljesat!“ koja daje presjek skladateljeva životnog, ali i stvaralačkog puta, nakon čega u dvorani CZK-a priređen nastup zbora i orkestra Muzičke akademije u Zagrebu koji su izveli veliko djelo Slavenskog „Chaos i religiofonija“. Završnog dana Memorijala na rasporedu je večer laureata i dobitnika Nagrade grada Čakovca „Josip Štolcer Slavenski“, a to je za 2015. godinu Tomislav Oliver za skladbu „Complex Poetry“.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content