Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Natjecanje Čitanjem do zvijezda uz goste iz Subotice dobilo međunarodni karakter

Datum objave: 11. svibnja 2016.

Školski knjižničari već treću godinu za redom organiziraju Državno natjecanje u znanju i kreativnosti Čitanjem do zvijezda, čiji je domaćin ove godine bila Osnovna škola Belica. Uz organizaciju ravnatelja Antuna Žulića, natjecanje je održano  u Srednjoj školi Čakovec. Čitanjem do zvijezda, koje je započelo kao što napomenuli, kao tek jedan entuzijastični pothvat, logističkom potporom danas prati Hrvatska mreža knjižničara uz pokrovitelja Ministarstvo  kulture Republike Hrvatske. Između 123 osnovne škole iz 17 županija u Hrvatskoj, njih 40-tak je osiguralo državnu razinu. Ove je godine prvi puta sudjelovala škola Matko Vuković iz Subotice, najsjevernijeg dijela Srbije, pa je cijeli događaj dobio i međunarodnu dimenziju. Prije dolaska na natjecanje tako su odradili i prijem u Međimurskoj županiji te naučili nešto novo o samom sjeveru zemlje.
Sva književna djela koja su se našla pod „zvijezdama“, djela su hrvatskih autora čijim odabirom se njeguje materinji jezik, tradicija i poštuju se korijeni, dok autori dobivaju svojevrsnu potvrdu da je njihov čin plemenit, a njihova pisana riječ vjerodostojna. „Knjiga kao i čovjek ima svoju sudbinu i svoju povijest. Ona povezuje čitatelja i pisca, neprocjenjiv je izvor znanja, proširuje naše horizonte, obogaćuje naš emocionalni svijet, utječe na naše stavove i naš pogled na život. Čitanje čovjeka oplemenjuje i čini ga kreativnim“, istaknula je Bojana Grgić, predsjednica ispitne komisije i jedna od nagrađivanih mentorica. Podršku ovom projektu svojim dolaskom dali su pročelnik UO za društvene djelatnosti Međimurske županije, Branko Sušec,  ravnateljica 3. Osnovne škole Čakovec Nataša Hajdinjak, gosti iz Subotice kao i roditelji samih natjecatelja, dok je nakon uvodne riječi voditelja projekta Dražena Ružića te provoditeljice za osnovnu školu Tanje Radiković, čast da službeno otvori natjecanje pripala zamjenici  župana Međimurske županije Sandri Herman.
Svim je sudionicima poželjela sreću i da se dogodine sretnu u još većem broju. Kako naši mali Međimurci štuju svoju međimursku tradiciju, u kratkom kulturno – umjetničkom programu pokazali su učenici Osnovne škole Belica i njihovi gosti, dok su voditelji i moderatori manifestacije bili  Mateja Škvorc i Antonio Bogojević  iz istoimene škole. „Knjige su ključ do blaga mudrosti, knjige su vrata u zemlju užitaka, knjige su staze koje vode prema gore, knjige su naše prijateljice“, riječi su to Emillie Poulsson kojima je završila neslužbeni dio programa Bojana Grgić.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content