Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Proslavljena 60-ta godišnjica postojanja Medicinsko-biokemijskog laboratorija Županijske bolnice Čakovec

Datum objave: 8. svibnja 2016.

U petak poslijepodne Županijska bolnica u Čakovcu, točnije Medicinsko-biokemijski laboratorij je imao izvrstan razlog za slavlje. Naime, malo je institucija koje se mogu pohvaliti višedesetljetnim djelovanjem, a kamoli tako uspješnim radom koji traje punih 60 godina. Upravo to je bila prilika da se okupe sadašnji i bivši djelatnici te se na jednom mjestu prisjete prošlih dana, ali i zajedno prođu planove za budućnost.
Brinemo za svaki zdravstveni segment 109.000 osiguranika u Međimurju
“Povijest laboratorija počinje 1956. godine dolaskom mr.ph. Marije Posavec koja je diplomirala na Farmaceutskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je radila kao šefica Kliničkog laboratorija i ljekarne.“ - tim je riječima Jasminka Hauselmaier, voditeljica jedne od najboljih djelatnosti u Županijskoj bolnici Čakovec, zakoračila u kratki pregled povijesti samog laboratorija. A ta povijest nas je odvela u dvorac Feštetić u kojem je tada radila cijela bolnica gdje je danas 87-godišnja mr. ph. Posavec radila s dvije časne sestre.
Dolaskom u 80-te godine istaknula su se imena dipl. ing. Jasne Mađarić, spec.medicinske biokemije i mr.sc. Biserke Čonkaš, spec. medicinske biokemije, koje su zaslužne za nabavku sve suvremenije laboratorijske opreme. Informatizacija laboratorija započinje 2004. godine čime su nalazi postali dostupni liječnicima svih bolničkih odjela Županijske bolnice, a čime je standard posebice korisnicima podignut ne jednu novu razinu. Modernizacija se nastavlja svakim novim danom pa se sada mogu pratiti i zahtjevi liječnika “na terenu“.
“Opremom nikada ne smijemo biti zadovoljni i moramo biti u korak s najmodernijim zahtjevima struke jer mi se brinemo za svaki zdravstveni segment 109.000 osiguranika u Međimurju.“ - istaknula je voditeljica posebno napomenuvši da je nužno potreban aparat za elektroforezu serumskih proteina, vrijedan 200.000 kuna, čime će i dalje svi Međimurci moći nalaze obavljati u Županijskoj bolnici.
“Nakon jednog relativno kratkog razdoblja bolnica se vratila u okrilje županije i sada ćemo, jednako kao i sa svim našim drugim ustanovama, pokazati i dokazati ne samo da možemo još bolje nego i da naša Županijska bolnica mora, temeljem svojih rezultata i regionalnog značaja, dobiti status subregionalne bolnice.“ – istaknuo je župan Matija Posavec čestitavši svim zaposlenicima lijepu i okruglu godišnjicu, ali je i dodao da će svakako novi aparat biti prioritet u nabavi ove godine.
Želja je uvijek, neke su posebno bitne…
Laboratorij ugovara godišnje s HZZO pretrage za 66 liječničkih timova primarne zdravstvene zaštite, 55 tima opće, obiteljske medicine, 5 pedijatrijskih i 6 ginekoloških timova. Sve to obavlja 30 djelatnika različitih specijalnosti koji su, kako je istaknuto, ponos medicinske struke. Ali ipak uvijek može i mora biti bolje, a za neke stvari su bitni uvjeti rada. “Preseljenje u nove, primjerenije radne prostore omogućilo bi bolju organizaciju te uvjete rada za djelatnike kao i ugodniji prostor za pacijente. Od Uprave bolnice očekujemo razumijevanje za naše planove, a župana bi pozvala da nas jednom posjeti ne kao pacijent već kao osoba koja svojim utjecajem i dobronamjernošću može napraviti razliku.“ - rekla je magistra.
“60 godina uzornoga rada je temelj ne samo daljnjeg razvoja vaše struke već odlična podloga za daljnji razvoj same bolnice.“ - istaknula je predstavnica Uprave bolnice dr.sc. Sandra Oslaković dr.med., spec.transfuzijske medicine, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu Županijske bolnice u Čakovcu.
Izuzetno skromna proslava završila je zajedničkom fotografijom, ali i zahvalom prvim ženama laboratorija prekrasnim buketima cvijeća, jer mali znak iskrene pažnje, posebice kada je od srca nekada vrijedi najviše.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content