Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Maloj Subotici održan preventivni program „Živim život bez nasilja“

Datum objave: 3. svibnja 2016.

Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji s organizacijama civilnog društva, poznatim glumcima i redateljima te glazbenicima i sportašima, provodi preventivni projekt pod nazivom „Živim život bez nasilja“, koji je usmjeren na sprječavanje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji, nasilja među mladima te na izgradnju kulture nenasilja i tolerancije. „Želimo mladima predočiti kako da prepoznaju nasilje i kako reagirati ukoliko se ono dogodi, te kako razvijati kulturu dijaloga i toleranciju“, rekla je voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber, te objasnila da se radi o projektu koji je između 18 prijavljenih osvojio Europsku nagradu za prevenciju kriminaliteta, kao najbolji projekt primarne prevencije u Europskoj uniji u 2013. godini.
Projekt se uspješno provodi na području cijele Hrvatske, a u ovoj školskoj godini u Međimurskoj županiji uključena je Osnovna škola „Tomaša Goričanca“ iz Male Subotice. „Ovaj edukativno-umjetnički program posvećen promociji pozitivnih društvenih vrijednosti podijeljen je u 3 komponente, pa je tako sve započelo interaktivnom radionicom namijenjenom učenicima sedmih razreda, nastavlja se nastupima poznatih glumaca i glazbenika u Domu kulture, dok u trećem dijelu uzimamo njihovo kulturnu-umjetničko i kreativno stvaralaštvo gdje oni iznalaze načine kako nasilju reći ne“, objasnila je Veber. Mladim učenicima iz Male Subotice i Orehovice u Domu kulture tematika nasilja približena je kroz predstavu „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ u režiji renomiranog glumca i redatelja te UN-ovog ambasadora dobre volje za toleranciju i nenasilje, Zijaha Sokolovića, dok su likove utjelovili Dunja Fajdić i Marko Makovičić.
Ja kao roditelji mogu reći da je ovakvih programa premalo, te se nadam kako će se on razviti i ići dalje“, rekao je Zlatan Zuhrić – Zuhra koji se također uključio u ovaj projekt. Glazbom protiv nasilja „borio“ se i jedan od najboljih hrvatskih pijanista i skladatelja Matija Dedić, dok su svoje nastupe zabilježili i grupa „Apokalipso“, te učenici OŠ Tomaša Goričanca, Severina Lajtman i Franjo Križaić. „Nadam se da ćemo u suradnji s društvenom zajednicom iznaći rješenja za sve probleme koji se javljaju vezano uz suzbijanje kriminaliteta, a želio bih spomenuti da je Policijska uprava međimurska po provođenju preventivnih programa jedna od najboljih u cijeloj državi“, naglasio je načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić, dodavši pritom kako policija izrazito dobro partnera ima u Županiji, ali isto tako i svim gradovima i općinama diljem Međimurja.
Drago mi je da smo u Međimurju uspjeli stvoriti sustav gdje je prevencija najvažnija, jer je ulaganje u nju zapravo najjeftiniji izbor obzirom na posljedice koje se mogu dogoditi“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec. Dodao je pritom kako u Međimurju postoji uspostavljen sustav Sigurne kuće, sustav školskih preventivnih programa po svim osnovnim i srednjim školama, jednako kao i vijeće za prevenciju koje je jedinstveno u državi po provođenju niza projekata i programa.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content