Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Proglašena elementarna nepogoda mraza za cijelo Međimurje

Datum objave: 2. svibnja 2016.

Nakon niskih temperatura zabilježenih na području Međimurske županije, u razdoblju od 26. do 30. travnja, na poljoprivrednim kulturama, posebice voćnjacima i vinogradima, nastala su oštećenja različitih razmjera, ovisno o lokalitetu i vrsti nasada, odnosno usjeva. Najčešće posljedice su smrzavanje i veliko oštećenje ili potpuno propadanje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima, vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama. Stoga je danas župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio elementarnu nepogodu mraza.
Temeljem te odluke, zadužuju se članovi gradskih i općinskih povjerenstava za elementarne nepogode da u najkraćem roku utvrde stanje nasada na svojem području te da u slučaju potrebe pokrenu postupak prijave štete. Od početka 2014. godine sve štete od elementarnih nepogoda moguće je prijaviti, evidentirati i procijeniti kroz informatički program Registar šteta. Općine i gradovi su neposredni korisnici aplikacije, a prijavljenim i educiranim korisnicima dodijeljeni su lozinka i korisničko ime s uputama.
Kako bi se procijenilo kolike su štete nastale, gradska i općinska povjerenstva prema uputama UO za gospodarske djelatnosti, nadležna su da utvrde stanje, temeljem čega će se zatim poljoprivrednici moći javiti u Ured gradonačelnika i načelnika svojih gradova i općina. Županijsko povjerenstvo će zatim u zakonskom roku izraditi zbirno izvješće o šteti za područje županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content