Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

FOTO: Na svoj rođendan predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravila u Međimurju

Datum objave: 2. svibnja 2016.

U povodu Dana Međimurske županije predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u službeni posjet Međimurskoj županiji, gdje ju je dočekao njen domaćin, župan Međimurske županije Matija Posavec, uz predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka, te zamjenike župana Zorana Vidovića i Sandru Herman. Tragom velikih obljetnica vezanih uz velikašku obitelj Zrinski, predsjednica je posjetila čakovečki Stari grad, prošavši pritom kraj spomenika Nikole Šubića Zrinskog, te preko instalacije Most koja je prigodno postavljena u okviru Dana županije i dočarava ugođaj prošlog doba. U dvorištu Staroga grada uslijedio je prijavak Zrinske garde predsjednici ispred spomenika „Oproštaj“, nakon čega su ispred Spomen zida svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata položeni vijenci i zapaljene svijeće, uz prigodnu molitvu gvardijana Franjevačkog samostana u Čakovcu, fra Željka Železnjaka. U pratnji predsjednice pristigla je i počasna straža, koja je dala prijavak predsjednici i županu.
Predsjednica vidjela Kaj Međimurci delaju dok nikaj ne delaju
Službeni posjet nastavio se šetnjom po centru Čakovca uz obilazak tradicionalnih manifestacija u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije i 5. Spomendana na pogibiju Zrinskog i Frankopana. Predsjednica je tako uživala u brojnim međimurskim delicijama i razgledavanju rukotvorina koje su bile izložene na Trgu Republike u sklopu manifestacije „Kaj Međimurci delaju dok nikaj ne delaju“, uz popratni nastup Zbora umirovljenika koji su s veseljem dočekali predsjednicu. Izložbu svojih radova priredili su i učenici Graditeljske škole, a predsjednica je iskoristila priliku družiti se i s mladim plesačicama Studija suvremenog plesa „Teuta“, koje su nastupile na samom trgu u okviru Svjetskog dana plesa. Nakon aktivnosti po centru grada, delegacija se uputila prema zgradi Međimurske županije gdje je odrađen radni sastanak na kojem su predsjednici predstavljeni svi projektima kojima se trenutno bavimo u Međimurju. Njemu su, uz župana sa zamjenicima i predsjednika Skupštine, prisustvovali potpredsjednik Skupštine Međimurske županije, načelnik Općine Donji Vidovec Josip Grivec, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Stjepan Lacković, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović i pročelnik Upravnog odjela za poslove Skupštine i opće poslove Vjeran Vrbanec.
„Međimurje je županija bogata pocijesti, okrenuta budućnosti!“
Župan Posavec iskoristio je priliku kako bi detaljno i u brojkama predsjednici predstavio sve rezultate provođenja politike u Međimurju, istaknuvši kako je u našoj županiji sve podređeno građanima i radu za njihov boljitak. „Nema ideologije, nema strančarenja i nema preispitivanja gdje je tko bio 41'. Ovdje radimo posao, ne tražimo izlike već pronalazimo rješenja, te tako postavljenim sustavom postižemo i više od zadanih ciljeva, a to je olakšavanje posla poduzetnicima i povećanje plaća radnicima, čime zaustavljamo trend odlaska kvalitetne radne snage iz Hrvatske“, rekao je župan, te naglasio kako je od predsjednice zatražio podršku u daljnjem radu, provođenju projekata i svim ostalim nastojanjima kojima se nastoji povećati standard građana. „Opravdali smo postojanje županije kao institucije i kao regije, te pokazali da teritorijalni ustroj u ovom trenutku Hrvatskoj nije potreban, ukoliko učinkovito, racionalno, odgovorno i transparentno upravljate javnim novcem“, istaknuo je Posavec, te iskoristio ovu priliku predsjednici Grabar-Kitarović čestitati rođendan koji slavi upravo na današnji dan.
„Mogu reći da je Međimurje županija bogate povijesti, ali prije svega okrenuta prema budućnosti“, rekla je uvodno u svom govoru predsjednica Republike Hrvatske, zahvalivši se pritom na srdačnom prijemu i čestitavši županu i njegovim suradnicima na svim postignućima. „Oduševljena sam činjenicom da ste uspjeli racionalizirati sustav javne uprave i da svom timu imate predstavnike svih glavnih političkih stranaka, jer je upravo to onaj primjer zajedništva o kojem toliko govorim“, objasnila je Grabar-Kitarović, te Međimurje okarakterizirala kao Hrvatsku u malom. „Ovdje pokazujete kako dobro možemo funkcionirati svi zajedno kad ostavimo ideološke razlike po strani, a bavimo se egzistencijalnim i razvojnim pitanjima od iznimne važnosti naših građana“, zaključila je predsjednica i najavila kako će idućeg tjedna u svom uredu na Pantovčaku okupiti predstavnike svih županija, te s njima raspraviti o zadržavanju sustava županija takvog kakav jest i njegovoj daljnjoj racionalizaciji. „Zabluda je da županije previše troše i da nemaju svoju funkciju, jer upravo Međimurje pokazuje kako se dobro mogu voditi projekti, iskorištavati sredstva iz EU, raditi na tome da nam mladi ostaju u Hrvatskoj i da sve one negativne trendove pretvaramo u pozitivne“, naglasila je predsjednica.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content