Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čestitka župana Međimurske županije Matije Posavca povodom Dana Međimurske županije i Spomendana na pogibiju Zrinskog i Frankopana

Datum objave: 30. travnja 2016.

Povodom 30. travnja, Dana Međimurske županije i Spomendana Hrvatskog sabora na dan pogibije Zrinskog i Frankopana, župan Međimurske županije Matija Posavec uputio je prigodnu čestitku u kojoj stoji:
 
Drage moje Međimurke i Međimurci ,
Prije 345 godina, posljednjeg dana travnja u Bečkom Novom Mjestu pogubljeni su hrvatski velikani Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan. Imena su to dvojice plemića koji su dala svoje živote odupirući se apsolutističkoj politici Habsburgovaca i zalažući se za veća prava Hrvatske. Njihova odvažnost i ustrajnost poslužili su kao primjer tisućama hrvatskih domoljuba koji su nastavili borbu za nacionalnu neovisnost, a zbog važnosti tog događaja i njegovog velikog značaja za našu povijest, 30. travnja danas slavimo kao Dan Međimurske županije. Prepoznao je to i Hrvatski sabor koji je 2011. godine ovaj dan proglasio Spomendanom na Zrinske i Frankopane, što je još jedan dokaz koliko se ponosimo ovim junacima i ističemo njihovu važnu ulogu u stvaranju međimurske, ali i hrvatske povijesti.
Ova je godina ujedno u znaku 450. obljetnice Sigetske bitke u kojoj je Nikola Šubić Zrinski, jedan od najvećih vojskovođa naše povijesti, zajedno s 2500 svojih suboraca uspio zaustaviti napredovanje 100.000 pripadnika osmanlijske vojske pod vodstvom sultana Sulejmana Veličanstvenog prema Beču, te na taj način spasio Europu od naleta Turaka. Zbog iznimne važnosti ovog događaja, Hrvatski sabor je, na inicijativu Međimurske županije, 2016. godinu proglasio „Godinom Nikole Šubića Zrinskog“. U svrhu njenog dostojnog obilježavanja, osnovano je Povjerenstvo Međimurske županije za obilježavanje ove vrijedne obljetnice, koje će u godini obljetnica i jubileja odati počast jednom od najvećih junaka naše povijesti.
Svim spomenutim velikanima zajednička je upornost, odlučnost i hrabrost, odlike koje su nam i u današnje vrijeme potrebne kako bi mogli ostvariti sve ono čemu stalno težimo, sve ono što će naš život, ali i život naše djece učiniti mirnijim i dostojanstvenijim. Dakako, to ćemo postići i uz pravedno vrednovan rad, jer je nadaleko poznata međimurska marljivost, koju i drugi moraju zasluženo vrednovati. Upravo tome dajemo poseban naglasak svakim potezom, svakim promišljanjem i svakom akcijom.
Stoga Vam drage moje Međimurke i Međimurci ovim putem čestitam Dan naše županije, kada se prisjećamo puta kojeg je bilo potrebno proći kako bi danas bili ponosna županija Republike Hrvatske. Ovo je ujedno i prilika da Vam se zahvalim na velikoj podršci koju mi pružate svakim novim danom, a koja sa sobom donosi još veću odgovornost i obvezu. Vjerujem da zajedno možemo učiniti naše Međimurje još boljom, sretnijom i razvijenijom sredinom, za što ću se, a to Vam obećajem, boriti kao i dosad.
 
ŽUPAN       
 Matija Posavec, mag. ing.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content