Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U petak svečana sjednica, dodjela Nagrade „Zrinski“, koncertna izvedba opere i puštanje lampiona za Vukovar

Datum objave: 28. travnja 2016.

Dan uoči obilježavanja 30. travnja, Dana Međimurske županije i 5. Spomendana na pogibiju Zrinskog i Frankopana, donosi niz vrijednih aktivnosti koje će se provoditi diljem županije i tijekom cijelog dana, zaključno do svečane sjednice Skupštine Međimurske županije u 19:15 sati. No krenimo redom, dan čelnici Županije započinju od 09:00 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, podno spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, kod Spomen – zida, ali i kod Oproštaja u Starom gradu, nakon čega se pridružuju proslavi 55. godišnjice Graditeljske škole, koja s Učeničkom zadrugom Krugg organizira izložbu radova nastavnika i učenika u čakovečkom Centru za kulturu, ali tog dana i posebne nastupe i zanimljive radionice koje će potrajati sve do 18:00 sati, a spomenimo kako će se u 17:00 sati u školi održati i svečana sjednica povodom velike obljetnice. Kako se 29. travnja slavi Međunarodni dan plesa, plesat će se oko vure, u samom centru grada, a za dobar ritam pobrinut će se Studio suvremenom plesa Teuta od 11:00 sati.
U isto vrijeme nedaleko, u zgradi Scheier, Udruga veterana 34. inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec organizira tribinu i predavanje o doprinosu postrojbi u Vojno redarstvenoj akciji Bljesak, na koju su svoj dolazak najavili mnogobrojni učenici, među kojima će sigurno biti i učenici Ekonomske i trgovačke škole Čakovec koji će tijekom cijelog dana biti vodiči po Starom gradu, svima onima koji žele znati nešto više o međimurskog povijesti, ali i baštini obitelji Zrinski. Uz kulturu, dan se nastavlja na čakovečkom Trgu Republike s tradicijom i nezaobilaznom manifestacijom „Kaj Međimurci delaju dok nikaj ne delaju“ od 15:00 do 20:00 sati, dok će splet međimurskih pjesama izvesti Zbor udruge umirovljenika Čakovec. Godinu obljetnica i svečanosti nastavlja svečana sjednica povodom 790. Obljetnice Općine Donji Vidovec u 15:00 sati, dok sat vremena kasnije Prelog i tamošnja turistička zajednica donose Igre mladih iz cijele zemlje, uz večernji koncert Nine Badrić. U obilježavanje Dana Međimurske županije i 450. Obljetnice Sigetske bitke uključila se i Bratovština Petra Zrinskog – Časni stol Čakovec čiji članovi organiziraju završno predavanje o Oproštajnom pismu Petra Zrinskog njegovoj Katarini. Događaj kreće u 16:00 sati u zgradi Scheier.
Centralni dio desetodnevnog obilježavanja svakako će biti svečana sjednica Skupštine Međimurske županije koja će se održati u atriju Starog grada u petak, 29. travnja 2016. godine od 19:15 sati. Pritom će se uz nastupe zbora Josip Štolcer Slavenski Čakovec, scenski prikaz Moje drago serce u izvedbi Graditeljske škole Čakovec, čitanje Oproštajnog pisma učenika SŠ Prelog Benjamina Mihocija, kao i nastupe Zrinske garde te izvedbu mlade pjevačice Nives Hažić, ujedno dodijeliti najviša županijska priznanja, Nagrada „Zrinski“ i Povelje župana Međimurske županije.
Nakon svečane sjednice svi uzvanici uživat će i u koncertnoj izvedbi opere Nikola Šubić Zrinski, Opere HNK Zagreb, kako bi na dostojanstven način zaključili najsvečaniji trenutak obilježavanja Dana Međimurske županije i 450. obljetnice Sigetske bitke u Međimurju.  Kako se Međimurke i Međimurci uvijek rado uključuju i u akcije koje provode naši partneri, prijatelji ili pak udruge koje imaju za cilj pomoći, a Međimurska županija do sada je vrlo aktivno pomagala svaku akciju vezanu uz grad Vukovar, trenutna je inicijativa vezana uz pomoć obnove vukovarskog vodotornja, jednog od simbola žestokih stradanja i otpora grada. Tako ćemo ovog puta u okviru svečane sjednice u jezeru Starog grada puštati lampione u znak podrške gradu heroju i to njih 450, u skladu s godinom obljetnice Sigetske bitke.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content