Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečano obilježena 10. godišnjica djelovanja Udruge osoba s intelektualnim teškoćama

Datum objave: 28. travnja 2016.

U sklopu proslave dana Međimurske županije i povodom jubilarne 10. obljetnice pružanja usluga organiziranog stanovanja i poludnevnog boravka, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije organizirala je okrugli stol na temu „Izvaninstitucionalno pružanje socijalnih usluga – izazovi i ostvarenja“. Svima prisutnima uvodno se obratila predsjednica Udruge Marija Puklek istaknuvši pritom da se brojnim projektima koje provode želi poboljšati kvaliteta življenja odraslih osoba s intelektualnim teškoćama. „Cilj je omogućiti im osjećaj ravnopravnih članova sredine u kojoj žive, za što postoje još mnogi izazovi kako i na koji način ih dodatno uključiti u rad i aktivnosti zajednice“, objasnila je.
Udruga djeluje već 47 godina kao socijalno-humanitarna, neprofitabilna organizacija koja okuplja roditelje, prijatelje i stručnjake koji redovito ulažu dodatne napore kako bi pomogli unaprijediti kvalitetu života njenim članovima. Na okruglom stolu predstavljeni su projekti koje Udruga provodi, a radi se o organiziranom stanovanju koje obuhvaća 23 korisnika, poludnevni boravak s 14 korisnika, trogodišnji program Povratak kući sa 6 korisnika i projekt ESF „Moj korak do samostalnosti“ s 10 korisnika. Za uspješno obavljanje svih predviđenih aktivnosti zaposleno je 37 radnika od kojih najveći broj u podršci.
Projekte su prezentirali Marko Vrus, Jasenka Jocić, Renata Peršak i Romana Novak, dok su u kasnijoj raspravi o mogućnostima zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama i unapređenju njihove kvalitete života sudjelovali predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije Marija Ciglar, predstavnica Centra za odgoj i obrazovanje i stručna suradnica u Udruzi Dinka Žulić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Antonija Canjuga, predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Blaženka Dasović, iz Doma Orehovica Gordana Ivanek Jović i Tamara Premuž iz Udruge Maslačak – Križevci. Po završetku rasprave predsjednica Udruge zahvalila je svima na dolasku, te posebno Međimurskoj županiji kao velikom partneru, koja svih ovih godina podupire njihov rad u provođenju svih projekata.
Posebno me veseli što je ova godišnjica održana u sklopu Dana Međimurske županije, jer i u ovom segmentu imamo puno toga za reći i pokazati“, istaknula je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, dodavši kako smo i ovdje opet predvodnici u Hrvatskoj.
Neke sredine tek su se sad počele baviti projektima koje mi provodimo već godinama, čemu u prilog govori i činjenica da je još 2003. Udruga osoba s intelektualnim teškoćama bila dobitnica prestižne nagrade „Zrinski“, naglasila je zamjenica župana koja je nakon održane svečanosti u zgradi Scheier, u pratnji pročelnika UO za društvene djelatnosti Međimurske županije Branka Sušeca posjetila mjesto poludnevnog boravka u sklopu Dana otvorenih vrata gdje su im njeni korisnici predstavili svoje radove i aktivnosti kojima se bave.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content