Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Matica hrvatska nagradila mlade književnike i otvorila izložbu

Datum objave: 26. travnja 2016.

Obilježavanje Dana Međimurske županije i Spomendana na pogibiju Zrinskog i Frankopana, svake godine svojim programima upotpuni Matica hrvatska – Ogranak Čakovec, pa isto nije izostalo ni ovog puta kada su se priključili nizom manifestacija. Prva u nizu bila je zaključenje književnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurske županije na kajkavskom jeziku. „Radi se o natječaju koji se provodi od 2012. godine, dodjeljujemo po tri nagrade za srednje i tri za osnovne škole, uz to što smo ove godine odlučili da djeca zaslužuju još nagrada, pa smo dodijelili i posebne pohvalnice“, napomenuo je predsjednik čakovečkog ogranka Ivan Pranjić i naglasio kako se posebno kajkavski njeguje u međimurskim osnovnim školama te da upravo zbog njih kajkavski izraz nikako nije ugrožen. Natječaj je provelo prosudbeno povjerenstvo u sastavu Andrijana Kos – Lajtman, Katarina Bajuk i Vera Zemunić koje je ocjenjivalo radove ukupno 73 učenika  iz 14 osnovnih škola te 17 učenika četiriju srednjih škola.
Tako su među osnovnoškolcima nagrade primili Rea Tomšić iz 8.b Mursko Središće, Magdalena Trupković, 1.b OŠ Petar Zrinski Šenkovec i Jana Držanić 4.a OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, a pohvalnice Elena Rajnović, 7. razred 2. OŠ Čakovec, Dora Siladi, 6.b OŠ Jože Horvata Kotoriba te Dalija Vugrinec iz OŠ Mursko Središće. U kategoriji srednjoškolaca najbolji su Sara Novak, 3. razred Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Benjamin Mihoci, 4. razred Srednje škole Prelog i Jakov Skoka, 4. razred Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, dok je dobitnica pohvale Tamara Mitić, 3. razred Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Čestitke im je tim putem uputio i župan Međimurske županije Matija Posavec. „Kada se netko bori, radi nešto vrijedno i za njim se vide rezultati, to će mu se sigurno vratiti višestruko, a sretan sam što iza vas ostaju vrijedna djela kojima ćemo se često vraćati. Slušajući vaše radove, vidim da ste prepoznali važnost njegovanja našeg „kaj“, a upravo je to ono najvažnije“, naglasio je međimurski župan.
U zgradi Županije izložba izdanja Matice hrvatske
Nakon dodjele, u predvorju zgrade Međimurske županije župan je otvorio izložbu izdanja Matice hrvatske, na kojoj tradicionalno, sedmi puta, Matica donosi pregled nakladničke djelatnosti Ogranka i promiče vrijednosti Međimurja u književnom stvaralaštvu. „Prigoda je to da široj javnosti, a naročito svom najvećem pokrovitelju i podupiratelju Županiji pokažemo da je ogranak vrlo aktivan te je u ovoj godini izdao devet knjiga na što smo izrazito ponosni“, istaknuo je u uvodu predsjednik prof. Ivan Pranjić. Također osim izdavačke djelatnosti, ogranak priređuje brojna kulturna i znanstvena događanja, predstavljanje knjiga, znanstvene simpozije okrugle stolove, rasprave, stručna predavanja te klasične koncerte.
Izložba nakladničke djelatnosti  može  se pogledati do 2. svibnja, a svi zainteresirani građani na poklon mogu dobiti Hrvatski kajkavski koledar, starija izdanja kako bi upotpunili svoju književnu kolekciju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content