Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Bečkom Novom Mestu obilježeno 345 godina od pogibije Zrinskog i Frankopana

Datum objave: 25. travnja 2016.

Bečko Novo Mesto i ove je godine okupilo velik broj hodočasnika koji su pohodili posljednje počivalište hrvatskih velikana Zrinskog i Frankopana. U tom su gradiću, 60–tak kilometara od Beča, nakon istrage i sudskog postupka Bečkog dvora proglašeni izdajnicima te su 30. travnja 1671. godine pogubljeni u Bečkom Novom Mestu. Kako bi odali počast slavnim ličnostima naše povijesti, vijence su položili predstavnici Međimurske županije na čelu sa zamjenikom župana Zoranom Vidovićem, predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji uz veleposlanicu Vesnu Cvjetković te opunomoćenu ministricu Zdenku Weber, članovi Družbe „Braća Hrvatskog zmaja“ – Zmajski stol Čakovec i Karlovac predvođeni Marijanom Ramušćakom, povijesne postrojbe uz Zrinsku gardu Čakovec, čakovečki ogranak Matice Hrvatske, udruge iz Karlovca, gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić, predstavnice Hrvatske akademske zajednice u Austriji, predsjednik austrijsko – hrvatskog kulturnog društva i udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Miroslav Piplica te brojni štovatelji lika i djela  velikih vojskovođa.
Po prvi puta ovom značajnom događaju obilježavanju je nazočio i gradonačelnik Bečkog Novog Mesta Klaus Scheerberger te istaknuo da povijest ne smijemo zaboraviti, no da unatoč tome treba ići naprijed i graditi zajedničku budućnost. Kako je naglašeno tijekom svečanosti, Zrinski i Frankopan izraz su povijesne istine te je njihova poruka kroz stoljeća vrijedna naše neprolazne zahvalnosti i sjećanja na velikane hrvatske povijesti koji su utrli put stvaranja današnje samostalne i europske Hrvatske. „Hrvatski narod danas živi san koji su u svoje vrijeme sanjali Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan i koji su za to dali ono najvrednije, svoje živote. Žrtva i križ, dobrota i božja ljubav bili su im primjer i snaga u teškim danima zatočeništva te uoči smrti, što je u svom oproštajnom pismu posvjedočio Zrinski. Njihova vjera i požrtvovnost uzor su mnogima koji su slijedili njihovu žrtvu u težnji za slobodnom Hrvatskom, pogotovo našim braniteljima u Domovinskom ratu kada je proliveno mnogo krvi za ono što danas možemo uživati“, u komemorativnom je govoru kod Spomen ploča naglasio zamjenik župana, dodavši kako je u njihovu čast 30. travanj proglašen Danom Međimurske županije, a inicijativom župana Međimurske županije Matije Posavca, ujedno je 2016. godinu Hrvatski sabor proglasio „Godinom Nikole Šubića Zrinskog“. Spomenimo kako je misno slavlje u katedrali predvodio fra Stanko Belobrajdić, župni vikar župa Sv. Antuna Padovanskog Čakovec i vlč. Pavao Mesarić, župnik župe Uzvišenja svetog križa iz Vratišinca.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content