Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nezaobilazne Orehijada i Smotra koreografiranog folklora upotpunile Dane Međimurske županije

Datum objave: 24. travnja 2016.

Ljubav prema plesu, pjesmi, nošnjama i narodnim običajima u Veselim Međimurcima prenosi se iz generacije u generaciju već desetljećima. Stoga su, u suradnji s Odborom za međimurski i koreografirani folklor i Zajednicom HKUU Međimurske županije, u čakovečkom Centru za kulturu organizirali 11. Smotru koreografiranog folklora, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Hrvatskog sabora kulture, Međimurske županije, Grada Čakovca i ZAMP-a. Na smotri je nastupilo i predstavilo se sveukupno 8 udruga, među njima KUU "Veseli Međimurci" Čakovec kao domaćini, zatim KUU "Zvone" Župne zajednice Mala Subotica, KUD "Dr. Vinko Žganec" Vratišinec, KUU "Seljačka sloga" Nedelišće, KUD "Seljačka sloga" Donja Dubrava, KUD "Belica" Belica, HKD  "Međimurje" Ljubljana i KUD "Donji Vidovec" Donji Vidovec. „Vidljivo je da je naša zajednica kulturno umjetničkih udruga sve brojnija, ali također i sve kvalitetnija. Teško je uopće više pronaći granicu između amaterizma i profesionalizma“, rekla je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman koja je i otvorila smotru te pritom zahvalila svim članicama i članovima udruga koji svojim djelovanjem promoviraju Međimurje i održavaju tradiciju od zaborava.
KUU „Seljačka Sloga“ Nedelišće izborila državnu smotru
Sve nastupe pomno je pratila tročlana Stručna komisija u sastavu dr.sc.Stjepan Sremac koji je pratio ples, Ivančica Ivkanec koja je ocjenjivala narodne nošnje te Tibor Bün koji je ocjenjivao tamburaše i sviranje. Smotra je bila natjecateljskog karaktera te će, po ocjeni žirija, Kulturno umjetnička udruga "Seljačka Sloga" Nedelišće predstavljati Međimursku županiju na Državnim susretima folklornih ansambala u listopadu ove godine.
Orehijada napunila ulice, ali i Dom kulture u Orehovici
U organizaciji Općine Orehovica i Kulturno umjetničkog društva Fijolica, održana je još jedna Orehijada – festival oreha i sega kaj kcoj ide. Od 2014. godine manifestacija je to koja upotpunjava obilježavanje Dana Međimurske županije te na jednom mjestu okuplja sve ljubitelje međimurske enogastronomije. Župan Matija Posavec službeno je otvorio Orehijadu te pritom pozdravio domaćine, predsjednika KUD-a Branka Sušeca te zamjenika načelnika Željka Martineca. Manifestacija se inače održava u okviru poludnevnog programa uz predstavljanje proizvoda lokalnih i regionalnih OPG-ova (likeri, rakije, sirevi, bučino ulje, med, ručni radovi te proizvoda od keramike, metala i drva, itd.), predstavljanje udruga koje se bave izradom ručnih radova (izložbe na štandovima), izbor najfineše orehjače, najlepšeg koloča na oko i najbolšeg orehovca te kulturno-umjetnički program. „Hvala Orehovici, Podbrestu i Vulariji, hvala svim Međimurkama i Međimurcima koji iz ove vrijedne manifestacije stvaraju tradiciju, događaj koji nas okuplja, a upravo je to zajedništvo i druženje najvažnije, uz proslavu Dana naše županije“, između ostalog je rekao župan i pojasnio kako je iznimno bitno da udruge imaju priliku predstaviti svoje proizvode posjetiteljima i potencijalnim poslovnim partnerima te na taj način promoviraju svoj rad. Spomenimo kako su svečanost otvaranja svojim nastupima upotpunili mnogi izvođači, među kojima Udruga ruskog govornog područja Kalinka, Vokalna skupina Zrinski, ali i Međimursko folklorno društvo Ljubljana.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content