Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U znak sjećanja na herojske žrtve Zrinskih i Frankopana, održan tradicionalni mimohod povijesnih postrojbi

Datum objave: 23. travnja 2016.

Vikend uoči 30. travnja, dana kojeg danas obilježavamo kao Dan Međimurske županije u spomen na Zrinskoga i Frankopana, u samom središtu Čakovca održan je tradicionalni mimohod povijesnih postrojbi koji je privukao velik broj građana uslijed aktualnog subotnjeg prijepodneva. Ova atraktivna manifestacija započela je postrojavanjem na Franjevačkom trgu ispred crkve sv. Nikole biskupa u kojoj je održano misno slavlje za Međimursku županiju koje je predvodio vojni biskup mons. Jure Bogdan, zahvalivši se pritom na pozivu i toploj dobrodošlici koju su mu priredili predstavnici Međimurske županije.  Biskupu se na dolasku zahvalio gvardijan fra Željko Železnjak, istaknuvši kako je značaj ove obljetnice itekako važan zbog poruke koju nam je ostavila žrtva Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, kao i junaštvo Nikole Šubića Zrinskog.
Ovi su velikani primjer svim generacijama koji pokazuju kako se pod bilo koju cijenu treba stati u obranu slobode i vlastitog opredjeljenja. Oni su dio naše povijesti ali i sadašnjosti, te ćemo zbog toga moliti za to da i mi slijedimo naše junake kako bi svatko na svoj način doprinio boljem i sretnijem životu u kraju između Mure i Drave“, rekao je gvardijan Železnjak. Nakon Svete mise krenuo je mimohod koji je okupio povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske, ali i okolnih zemalja,  nakon čega je na Trgu Republike uslijedio prijavak županu Međimurske županije Matiji Posavcu koji se u pratnji izaslanika Vlade Republike Hrvatske, ministra poduzetništva i obrta Darka Horvata, vojnog biskupa Jure Bogdana i predsjednika Zrinske garde Alojzija Sobočanca, osobno pozdravio sa zapovjednicima svake postrojbe. „Ovaj događaj govori o značaju jednog vremena i jednog događaja, zbog kojeg 30. travnja slavimo kao Dan Međimurske županije i zato želim zahvaliti gospodinu Vladimiru Šeksu koji je prije 5 godina u zakonsku proceduru uputio prijedlog da Hrvatski sabor taj dan proglasi spomendanom“, rekao je župan Posavec, te dodao kako je ove godine napravljen korak dalje, te je u spomen na 450. obljetnicu Sigetske bitke Hrvatski sabor 2016. godinu proglasio Godinom Nikole Šubića Zrinskog.
Potrebno je stalno naglašavati važnost tog događaja, jer da ovaj junak naše povijesti 1566. godine, zajedno s 2500 svojih suboraca, nije zaustavio pohod Turaka na Beč, pitanje je kako bi danas izgledala karta Europe“, zaključio je župan. Među brojnim postrojbama koje su se pridružile mimohodu bili su pripadnici Zrinske garde Čakovec, Počasni zdrug Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Podružnica Međimurske županije s državnom zastavom, Hrvatski generalni zbor, Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, Zrinyi kadeti iz Murakeresztura, Zrinyi vitezi iz Szigetvara, Križevačka djevojačka straža, Sokolska garda Osijek, Kliški uskoci, Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garda, Dubrovački trombunjeri, Turopoljski banderij, Varaždinska građanska garda, Šibenska gradska straža, Koprivnički mušketiri i haramije, Kostelska Pištola - Keglevićeva straža Kostel i Varaždinska husarska graničarska pukovnija. Nakon prijavka županu zapaljene su svijeće ispred spomen-ploča svim nestalim i poginulim braniteljima iz Međimurja, a cijeli je događaj završen polaganjem zajedničkog vijenca ispred spomenika „Oproštaj“ u dvorištu Staroga grada.
Među brojnim uzvanicima, osim spomenutih, bili su i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, čelnici Grada Čakovca, gradonačelnik Stjepan Kovač i predsjednik Gradskog vijeća Jurica Horvat, kao i ostali gradonačelnici i načelnici međimurskih gradova i općina. Svečanosti su prisustvovali i brojni drugi gosti, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović, izaslanstvo Grada Szigetvara na čelu s gradonačelnikom dr. Peterom Vassom, Podžupanom Županije Baranja Robertom Fazekasom i Predsjednikom državnog spomen odbora Republike Mađarske za proslavu 450. obljetnice Sigetske bitke Janošom Hovarijem, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske kontraadmiral Robert Hranj, izaslanik general pukovnika Mirka Šundova, zatim izaslanstvo Hrvatskoga generalskog zbora koje vodi admiral Ante Urlić, kadeti Hrvatskoga vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb na čelu s narednikom Dejanom Bašićem, predstavnici Matice hrvatske Ogranak Čakovec, predstavnici Družbe "Braće Hrvatskoga Zmaja" - časni stol Čakovec, kao i brojni drugi predstavnici društvenog, kulturnog i političkog života.
Neka nikome nikada ne pada na pamet razmišljati o ukidanju Međimurske županije“, posebno je u svom obraćanju istaknuo ministar Horvat, podržavši time izjave i nastojanja župana Posavca. Čestitkama povodom Dana županije pridružio se i predsjednik Zrinske garde, naglasivši kako se pomoću ovakvih manifestacija na najbolji način radi na očuvanju naše povijesti od zaborava. „Spomendan Zrinskih i Frankopana simbol je žrtve i borbe za pravdu, te ovim putem dostojanstveno obilježavamo pobjedu vrednota koje su ostale živjeti sve do danas, a na temelju kojih gradimo zajedničku budućnost za sve nas“ rekao je Sobočanec te dodao da zbog toga još i dan danas vrijedi poruka koju su nam ostavili velikani naše povijesti - „Navik' on živi ki zgine pošteno“. Župan Posavec za kraj je objasnio da Dani Međimurske županije nisu samo 30. travnja, već traju 365 dana u godini za vrijeme kojih se stalno moramo prisjećati i ponositi naslijeđem koje su nam ostavili Zrinski i Frankopani, i to ne samo Međimurju već i cijeloj Hrvatskoj.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content