Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Donji Vidovec ima „Ružu međimursku“, a Prelog i ružu na „Sajmu cvijeća“

Datum objave: 23. travnja 2016.

3. susret mladih međimurskih umjetnika „Ruža međimurska“ održan u Domu kulture Donji Vidovec, u organizaciji Općine i 3. Osnovne škole Čakovec, upotpunio je i ovogodišnji prvi tjedan obilježavanja Dana Međimurske županije. Naime kako su upravo njihovi čenici u okviru građanskog odgoja zajedno s članovima novinarsko – medijskih i likovnih skupina sudjelovali u istraživanju međimurske kulturne baštine, ovo im je bila prilika da predstave svoje radove, ali i za to dobe zaslužene nagrade. „Projekt „Ruža međimurska“započeo je unazad šest godina, a njime želimo užu i širu zajednicu podsjetiti na neke zaboravljene pojedince, pjesnike i pisce te stare zanate s našeg područja“, objasnila je voditeljica projekta Tihana Preksavec te ujedno naglasila kako se ove godine prisjećaju lika i djela međimurskog umjetnika Ladislava Kralja Međimurca te njegove ostavštine. „Tijekom istraživanja učenici su sakupljali materijale, posjetili Kraljevu kuću i galeriju te krenuli sa svojevrsnom popularizacijom umjetnika među mladima, na što smo izuzetno ponosni“, rekla je ravnateljica Nataša Hajdinjak. Ujedno su pokrenuli svoju web stranicu na tu temu s naglaskom na pojačani interes za međimursko pučko pjesništvo, ali i potakli kupnju ovlaživača zraka u njegovoj rodnoj kući, kako umjetnine u kući i galeriji ne bi propadale. Radi se i na oživljavanju dvorišta organizacijom društvenih zbivanja, a prvo u nizu biti će već u ponedjeljak, 25. travnja kada će se čakovečki osnovnoškolci pridružiti manifestaciji Kraljev rođendan u Memorijalnoj zbirci u Čakovcu, od 10:00 sati. Vidno ponosan bio je i domaćin, načelnik Općine Josip Grivec koji je istaknuo da je prava čast da učenici i mentori nastavljaju njegovati ovaj projekt pokrenut u znak sjećanja na Ružu Pokolić. Susret je otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec i istaknuo kako je ponosan na mlade koji su prepoznali važnost brige o velikim imenima naše povijesti, kao i njihovoj baštini te što su prepoznali da društvena zajednica svakako treba oživljavanje prostora u centru grada. „Veseli me što ćemo se vraćati u okviru Dana županije u Donji Vidovec, ujedno i što prolazimo kroz pravu godinu obljetnica, pa ćemo 29. travnja u 15:00 sati proslaviti 790. obljetnicu općine“, rekao je za kraj župan.

  1. Sajam cvijeća u Prelogu potrajat će do nedjelje!

A ako još niste, lokacija koju svakako još ovog vikenda morate posjetiti je grad Prelog i tamošnji trodnevni Sajam cvijeća. 17. sajam po redu otvoren je u petak, 22. travnja, a traje sve do nedjelje, 24. travnja. Prelog se često voli dičiti kako je pravi grad cvijeća, a tu titulu svakako opravdava u vrijeme obilježavanja Dana Međimurske županije, kada svojom odličnom organizacijom te nenadmašnim mirisom i ljepotom cvijeća privlače goste iz cijele Hrvatske, pa i šire. Prilikom samog otvorenja sajam su uz domaćina, gradonačelnika Preloga Ljubomira Kolareka, razgledali i međimurski župan Matija Posavec te ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat te naglasili kako je manifestacija zaista prerasla u jedno prepoznatljivo događanje koja okuplja izlagače iz cijele zemlje, ali i inozemstva. Posebnu prepoznatljivost ostvarili su jednom novinom, „Španjolskim vrtom“ u centru samog sajma. Naime kako je zemlja partner ovogodišnjih baroknih večeri Španjolska, ujedno je i tematika ovogodišnjeg Sajma cvijeća „Španjolski vrt“. Oko vrta očekuje vas velik broj uzgajivača cvijeća sadnica, proizvođača alata, strojeva i ostalih pomagala vezana za uređenje vrtova, parkova i okućnica a valja napomenuti kako je ova manifestacija jedina ovakvog tipa u Međimurju i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Tijekom vikenda pripremljen je i bogat kulturno umjetnički program, a prvog dana upotpunili su ga nastupi DV Fijolica Prelog, prezentacija narodnih nošnji Međimurja obitelji Novak, koncert baritona Armanda Puklavca i Danijela Ota na klaviru te izvedbe Udruge umirovljenika.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content