Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prva subota Dana Međimurske županije uz mimohod, sv. misu, lovačke specijalitete i Orehijadu

Datum objave: 22. travnja 2016.

Drugog dana obilježavanja Dana Međimurske županije najzanimljivije će biti u centru grada, srca Međimurja. Aktualno subotnje prijepodne upotpunit će tradicionalni mimohod povijesnih postrojbi na Trgu Republike od 09:30 sati, koji će okupiti povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske, ali i okolnih zemalja, nakon čega nas u 10:00 sati u crkvi sv. Nikole biskupa očekuje misno slavlje za Međimursku županiju koje će predvoditi vojni biskup, mons. Jure Bogdan. Po završetku mise, u 11:15 sati, uslijedit će prijavak postrojbi županu Međimurske županiji Matiji Posavcu na Trgu Republike, nakon čega će se zapaliti svijeće ispred spomen-ploča svim nestalim i poginulim braniteljima iz Međimurja. Atraktivna manifestacija završava polaganjem vijenca ispred spomenika „Oproštaj“ u dvorištu Staroga grada. Ostajemo u blizini jer nas točno u 12:00 sati u obližnjem jezeru očekuje podjela tradicionalnog gulaša, ali i roštilja koje nam spremaju članovi Lovačkog saveza Međimurja u sklopu Dana lovnog kulinarstva. Cijelo to vrijeme, građani će se na prigodnom štandu u centru grada moći priključiti humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za obnovu vodotornja u Vukovaru, kao donatori svojim imenom će se priključiti puštanju lampiona nakon svečane sjednice Skupštine Međimurske županije u petak, 29. travnja.
Uz sva prijepodnevna događanja u Čakovcu, valja istaknuti kako će Ekonomska i trgovačka škola održati Dane otvorenih vrata s brojnim radionicama i predstavljanjem same škole osnovnoškolcima, a na šetnici uz Muru u Murskom Središću cijeli dan nas očekuje prezentacija tradicionalnih zanata, suvenira i autohtonih međimurskih jela. Poslijepodnevne aktivnosti započinjemo s Okruglim stolom „Biodinamička proizvodnja je izazov“ u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu od 13:00 sati.  Nakon kraćeg odmora, točnije u 16:00 sati, uslijedit će nastup KUD-a Katruže Ivanovec u tamošnjem Zadružnom domu, a one koji do tog vremena već ogladne, u isto vrijeme pozivamo da se pridruže mimohodu u Orehovici koji će završiti u Društvenom domu, gdje se u 17:00 sati otvara Festival oreha i sega ka kcoj ide, poznatijeg kao „Orehijada“. Istodobno, oni koji će se ipak odlučiti za poslijepodnevnu šetnju Čakovcem, u Centru za kulturu mogu pogledati 11. smotru koreografiranog folklora „Med Murom i Dravom“, a dan završavamo pravom umjetničkom poslasticom. Naime, od 20:00 sati u prostorijama LifeClass Termi Sveti Martin, večer uoči najveće biciklističke utrke „Tour of Croatia“, očekuje nas otvorenje izložbe „Lupinizam ili socijalna osviještenost“ poznatog hrvatskog umjetnika Stephana Lupina, koja će se moći razgledati tijekom cijele ljetne sezone.
 
FOTO: Miroslava Novak

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content