Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Jeste li odbrojavali s nama? Dobrodošli u Dane Međimurske županije 2016.!

Datum objave: 21. travnja 2016.

Šestodnevnim odbrojavanjem, pa postrojavanjem Zrinske garde i pucnjem iz topa na Mađerkinom bregu službeno su krenuli ovogodišnji Dani Međimurske županije, Spomendan na pogibiju Zrinskog i Frankopana. Spomendan kojeg je prije pet godina proglasio Hrvatskih sabor te manifestaciju koje će se održavati od petka, 21. travnja, pa sve do nedjelje, 01. svibnja, najavili su u Gradskoj kavani u Čakovcu, stiliziranoj ususret godini i županiji Zrinskih. Ovogodišnje obilježavanje obuhvatit će sveukupno oko 80 različitih manifestacija te na jednom mjestu okupiti veliku većinu međimurskih gradova i općina, udruga, klubova, zajednica, muzeja, kulturno umjetničkih društava, društava, škola, vrtića i pojedinaca koji žele dati svoj obol pravom festivalu vrednovanja svoje lokalne baštine. Koliko je bogat program usmjeren na to da uđe u svaki kutak Međimurja te prilagođen da zadovolji afinitete svakog građanina, potvrdili su župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Zoranom Vidovićem te predsjednikom Skupštine Međimurske županije Mladenom Novakom.
Deset dana koji su pred nama donose Poslovni uzlet, tradicionalni Mimohod povijesnih postrojbi, prijavak Zrinske garde predsjedniku Hrvatskoga sabora, međunarodnu biciklističku utrka Tour of Croatia, izložba Lupinizam Stephana Lupina, ali i brojna druga događanja, dok će vrhunac svakako biti svečana sjednica Skupštine Međimurske županije koja je najavljena u atriju Staroga grada u petak, 29. travnja, od 19:15 sati. „Dani županije prvenstveno su prilika da se prisjetimo velikana naše povijesti, Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, koji su dali svoje živote prije točno 345 godina, boreći se protiv apsolutističke vlasti i za veća prava Hrvatske. No, uz taj veliki događaj, cijela 2016. godina bit će u znaku Nikole Šubića Zrinskog, još jednog našeg velikog junaka, koji je pao braneći utvrdu u Szigetvaru, zaustavivši na taj način daljnji nalet Turaka prema Europi. Od tog slavnog događaja prošlo 450 godina, a njegovu je važnost prepoznao i Hrvatski sabor koji je 2016. godinu, na inicijativu Međimurske županije, proglasio „Godinom Nikole Šubića Zrinskog“, rekao je u uvodu međimurski župan te osim tih, najavio i 470. obljetnicu dolaska obitelji Zrinski u Međimurje, kao i 5. obljetnicu proglašenja Spomendana.
Uz povijesnu notu koja će se moći iščitati i iz manifestacija čiji su suorganizatori Zrinska garda Čakovec, Družba Braće Hrvatskoga zmaja, Matica hrvatska – Ogranak Čakovec te Bratovština Petra Zrinskog – Časni stol Čakovec, ujedno nas očekuje i spektakl u vidu koncertne izvedbe opere Nikola Šubić Zrinski u okviru svečane sjednice. „Potporu u realizaciji dali su nam HNK Zagreb i Ministarstvo kulture RH, na čemu im zahvaljujemo“, rekla je zamjenica župana, a predsjednik Skupštine dodao kako je to jedinstvena prilika da zaslužne nagradimo za svaki doprinos napretku Međimurja. „Sjednica u prigodi Dana županije prilika je da dodijelimo najviša županijska priznanja, Nagradu „Zrinski“ koja će i ove godine primiti pet udruga, pojedinaca i institucija, zaslužnih za promociju i boljitak našeg kraja, a pripremili smo i bogat popratni program kojim ćemo na dostojanstven način proslaviti svoj dan“, dodao je predsjednik Skupštine.
Ujedno nas očekuje i niz manifestacija koja su pripremila kulturno umjetnička društva, 11. Smotra koreografiranog folklora, pa Orehijada, Sajam cvijeća u Prelogu. Zaista će biti dan doprinos svih ustanova na području kulture koja ovih dana otvaraju svoja vrata, organiziraju radionice i događanja, posebice usmjerene prema mladima i djeci koja će na taj način upoznati povijest Međimurja. Veseli što su se uključile sve škole s projektnim danima i natječajima, uz to i Međimursko veleučilište Čakovec te Učiteljski fakultet. Ovo je dobar način da svima pokažemo našu kulturu, tradiciju i turističku ponudu“, objasnila je zamjenica župana te dodala kako je i ove godine Međimurje stavljeno na svjetsku biciklističku kartu, posljednjom etapom utrke Tour of Croatia koja kreće u nedjelju, 24. Travnja u Svetom Martinu na Muri, a završava oko 16:30 sati na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Ovogodišnja međimurska trasa naime uključuje vožnju iz Sv. Martina, preko Murskog Središća, Šenkovca, Brezja, Slakovca, Nedelišća, Čakovca i Preloga.
Kako je dodao zamjenik župana, narod koji cijeni prošlost, sigurno će imati dobru budućnost. „Jer neophodno je stalno prisjećanje na Zrinske, na obitelji koje su nas zadužile, stoga im odajemo počast i ove godine odlaskom u Bečko Novo Mesto uz polaganja vijenaca i u Čakovcu. Lovački savez pripremio nam je dan lovnog kulinarstva, otvorit ćemo novu tržnicu Svetoj Mariji, ujedno tamo održati i kup međimurske pastrve, a i branitelji su se i ovog puta pridružili, tribinom i predavanjima o VRO Bljesak“, napomenuo je zamjenik župana.
Spomenimo kako će ovogodišnji program imati i humanitarnu notu. Naime, u znak podrške Gradu Vukovaru koji kreće u obnovu vukovarskog vodotornja, puštat će se lampioni koji će se moći kupiti na štandu na čakovečkom Trgu Republike, prvi u subotu, 23. travnja od 09:00 sati. Treba istaknuti kako će ime svakog od donatora biti upisano na sam vodotoranj.
PROGRAM pronađite na ovom linku:  http://medjimurje.eu/
 

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content