Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dogovorena suradnja s Fakultetom strojarstva iz Maribora na projektu Metalske jezgre

Datum objave: 20. travnja 2016.

Metalska industrija perjanica je međimurskog gospodarstva zbog čega se veliki napori ulažu u njen daljnji rast i razvoj. Iz tog je razloga Međimurska županija krenula s razradom projekta Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra, čiji je cilj pridonijeti tehnološkom razvoju metalske industrije Međimurske županije temeljenom na transferu novih znanja i primjeni inovacija. Naime, dodanu vrijednost i razvoj novih proizvoda u spomenutom sektoru moguće je ostvariti samo uz uključivanje akademskog sektora i stvaranjem okruženja koje će promovirati i stimulirati istraživanje i razvoj.
Upravo je zato u prostorijama REDEA-e održan radni sastanak s predstavnicima Fakulteta za strojarstvo iz Maribora, koji se može pohvaliti širokom mrežom suradnje s gospodarstvenicima u Sloveniji i izvan nje, te je aktivan u području istraživanja i razvoja kroz šest instituta i jedan centar za senzoričku tehnologiju. O njihovoj aktivnosti na području razvoja proizvoda dovoljno govori i podatak o 20 patentnih prijava i 47 registriranih patenata, te su se ovim sastankom nastojale utvrditi mogućnosti suradnje. Međimursku županiju na sastanku su predstavljali župan Matija Posavec i njegova zamjenica Sandra Herman, a uz projektni tim iz REDEA-e, predvođen ravnateljicom Sandrom Polanec Marinović, prisustvovali su i predstavnici Međimurskog veleučilišta u Čakovcu na čelu s ravnateljicom Nevenkom Breslauer, te Ivan Plačko ispred Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. S druge strane, slovensku delegaciju predvodio je dekan fakulteta Bojan Dolšak, u čijoj su pratnji pristigle prodekanice Simona Strnad i Tanja Kreže, te prodekani Iztok Palčič i Nenad Gubeljak.
Uz Sloveniju nas vežu isključivo pozitivna iskustva i dobra suradnja, stoga vjerujem kako ni ovaj susret neće biti iznimka, već da ćemo na ovaj način postaviti temelje daljnjeg razvoja i još užeg povezivanja s ciljem obostrane koristi“, rekao je župan Posavec na samom početku, poželjevši gostima iz Slovenije toplu dobrodošlicu. Naglasio je pritom kako mu je izuzetno drago što su prihvatili poziv za suradnju na spomenutom projektu, čime će se nastaviti koristiti brojne mogućnosti koje pruža prekogranična suradnja putem koje se mogu izvući značajna sredstva iz EU fondova.
Jedna od dodirnih točaka razgovora bili su i brojni međimurski studenti koji studiraju na sveučilištu u Mariboru kojih je sve više, zbog čega bi suradnja s Fakultetom strojarstva bila od još većeg značaja za Međimurje. Dekan mariborskog fakulteta Dolšak izrazio je veliko zadovoljstvo brojnim potencijalima i velikom prostoru za suradnju, pa je tako tokom sastanka dogovoreno kako će se pristupiti pripremi pisma namjere koje će označiti početak novog partnerstva.
Suradnja će se u narednom periodu konkretizirati kroz sporazum i zajednički rad na projektu opreme za Metalsku jezgru, dok je s MEV-om dogovorena suradnja na području razvoja studijskih programa i drugih projekata u području obrazovanja.

#znanje #odlučnost

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content