Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Za manje od mjesec dana kreće Urbanovo 2016.

Datum objave: 19. travnja 2016.

Točno mjesec dana prije početka jedne od najvećih turističkih manifestacija sjeverozapadne Hrvatske, Urbanovo 2016. predstavljeno je u prostorijama Termi Sveti Martin, jednog od partnera ovogodišnjeg festivala. 17. po redu Urbanovo službeno započinje 13. svibnja u prostorima sportske dvorane u Štrigovi, kao i svake godine do sad. Cijela manifestacija započinje osmim Fesitvalom pušipela, na kojem će svi vinari s područja Međimurske županije predstaviti i točiti svoja vina brojnim gostima, koji će na taj način dobiti priliku degustirati sva izložena vina. Cijeli se događaj nastavlja idućeg vikenda kada nas 20. i 21. svibnja očekuju Dani otvorenih podruma, nakon čega će se 22. svibnja održati vinske igre, a sve će završiti 27. svibnja vinskim balom u restoranu Terbotz. Samo Urbanovo na konferenciji za medije predstavili su zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik i predsjednik Društva vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“ David Štampar.
Urbanovo je, kao turistička manifestacija, od izuzetne važnosti za našu županiju zbog toga što dodatno upotpunjuje ponudu međimurske vinske ceste, promovira naše vinare i njihova vina, te pomaže promociji Međimurja u cijeloj Hrvatskoj“ rekla je na samom početku zamjenica župana Herman, istaknuvši kako će se ovogodišnja manifestacija maksimalno promovirati u svrhu još boljeg, kvalitetnijeg i posjećenijeg događaja, koji će uz tradicionalne manifestacije imati i niz popratnih aktivnosti. „Kao i svake godine organizirat će se Urbanovo night u čakovečkim ugostiteljskim objektima, a novost je Urbanovo gurman week, gdje će se u suradnji sa devet najeminentnijih međimurskih restorana i naše udruge vinogradara i vinara po vrlo promotivnim cijenama moći dobiti 3 slijeda jela sa 3 različite sorte vina, čime povezujemo ugostiteljsku ponudu sa samom manifestacijom“, objasnila je Herman, dodavši kako će ova promotivna akcija trajati od 25. travnja do 01. svibnja. Organizatori ovogodišnjeg Urbanova su, već tradicionalno, „Hortus Croatiae“ i Međimurska županija, uz veliku podršku Općine Štrigova, tamošnje i županijske turističke zajednice, kao i Termi Sveti Martin. Kao pokrovitelj i ove se godine ističe predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, uz ministarstva gospodarstva, te poduzetništva i obrta. Kao i svake godine, Urbanovo ima županiju partnera, a to će ovog puta biti Sisačko-moslavačka županija i njihova vinarska udruga „Škrlet“, a kako je sama manifestacija međunarodnog karaktera, tako se i ove godine ističu partneri susjednih zemalja, Općina Dobrovnik iz Slovenije i županija Somogy iz Mađarske, koje će također predstaviti svoja vina.
Još jedna novost koju ćemo uvesti u sklopu Festivala pušipela je urbano selo, gdje će se u kućicama smjestiti razni OPG-i sa svojim domaćim proizvodima, čime će se upotpuniti gastronomska ponuda, a obzirom da će se nalaziti izvan dvorane, vinari će dobiti puno više izložbenog prostora“, naglasio je predsjednik udruge „Hortus Croatiae“ Štampar, dodavši kako će se taj vikend svaki dan održati i po jedna vinska radionica. „Iznimno sam ponosan što se ovakav događaj odvija upravo u Štrigovi, jer to daje jednu veliku vrijednost cijeloj općini“, nadovezao se načelnik Rebernik, te iskoristio priliku najaviti kako će se 29. i 30. travnja u restoranu Terbotz održati međunarodno ocjenjivanje vina, a novitet je to što će se ove godine, osim pušipela, ocjenjivati sve vrste vina.
Posebnu zahvalu želim uputiti MESAP-u i njegovim čelnim ljudima koji su pristali da se ovaj dio ocjenjivanja preseli u Terbotz, čime želimo postići da to ocjenjivanje ubuduće bude prepoznato kao jednog od važnijih u cijeloj regiji“, zaključio je načelnik te za kraj najavio kako će se u vrijeme Urbanova u Štrigovi posaditi najstarija vinova loza na svijetu. Naime, grad Maribor posjeduje službeno pravo na najstariju vinovu lozu na svijetu, čije se sadnice svake godine šalju u pet mjesta unutar Slovenije i dva izvan države gdje će se one posaditi, a želja je tamošnjeg župana da se to napravi upravo ovdje. U svakom slučaju, prema najavljenom, pred nama je još jedno sjajno izdanje Urbanova, a sve dodatne informacije mogu se pronaći na web stranici www.urbanovo.hr ili na facebook profilu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content