Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Misnim slavljem obilježena 15. obljetnica smrti dr. Antuna Bogdna

Datum objave: 18. travnja 2016.

„Bože blagoslovi onoga koji ulazi u ovaj dom, zaštiti i sačuvaj onoga koji iz njega izlazi i daj mir onome koji u njemu stanuje“, riječi su kojima započinje brošura izdana u povodu 20 godina rada Dnevnog boravka djece „Dr. Antun Bogdan“  Caritasa Varaždinske biskupije Čakovec i 15. obljetnice smrti dr. Antuna Bogdana, njihovog prvog donatora i dobročinitelja. Na temeljima djelotvorne ljubav, 1987. godine darovao je Caritasu kuću za smještaj djece s posebnim potrebama i time započeo život jedne male obitelji.  Bila je to prilika za svečano misno slavlje koje je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak ujedno i predsjednik Hrvatskog Caritasa istaknuvši tom prilikom da ovaj jubilej slavimo sa zahvalnošću Bogu i dobrim ljudima koji su na raspolaganju onima u potrebi. Obljetnicu su uz djecu i mlade koji su korisnici ove ustanove i  članove njihove obitelji, obilježili župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnici Preloga i Murskog Središća, Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak, zatim načelnik Belice Zvonimir Taradi, djelatnici, volonteri, dobročinitelje te podupiratelji ovog doma ljubavi i dobrote.
Voditeljica Katarina Hoblaj u emotivnom se govoru osvrnula na proteklih dvadeset godina u čijem je radu sudjelovala od samih začetaka te zahvalila svima na duhovnoj, materijalnoj i stručnoj pomoći.  „U godini koju je papa Franjo proglasio svetom Godinom Božjeg milosrđa i mi obilježavamo 20 godina djelotvorne ljubavi, rada i brige za djecu koji su Božji dar. To su djeca i mladi s većim ili viševrsnim teškoćama u razvoju koji svakodnevno dolaze i borave u dnevnom boravku. Trenutno je u pragramu 10 korisnika u dobi od 4 do 34 godine. Mladi su to koji vole pjavati, plesati, smijati se, a ovaj boravak to im omogućuje“, istaknula je te pritom naglasila jedan od najvažnijih programa boravka, Program za roditelje korisnika kojima kroz edukativne radionice pružaju podršku i trajnu edukaciju. Kratki video uradak prikazao je prisutnima sve faze rasta i razvoja u dva desetljeća ove male zajednice koja dokazuje kako fizičke prepreke nikako nisu zapreka kvalitetnom i ispunjenom životu.
Svaki dan je nova prilika da pokažemo koliko možemo biti osjetljivi i pomagati onima kojima je to potrebno, jer čovjek je najviše čovjek onda kada može pomoći, zaključili su pritom. Voditeljica Hoblaj je uz ravnatelja Caritasa Varaždinske biskupije, Antu Šolu dodijelila i zahvalnice dobročiniteljima te donatorima od kojih su posebno istaknuti mališani iz Dječjeg vrtića „Smješko“ iz Sv. Martina na Muri. Svečanost je završila prigodnim domjenkom i druženjem u prostorima Dnevnog boravka.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content