Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje kao najuspješnije u prekograničnoj suradnji, dobilo kontakt točku za suradnju s Mađarima

Datum objave: 18. travnja 2016.

U Međimurskoj županiji otvorena je kontakt točka Zajedničkog tajništva INTERREG V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska iz Budimpešte. Radi se tajništvu u okviru programa suradnje dviju zemalja od 2014. do 2020. godine, čiji je indikativni iznos prvog Poziva otvorenog do 31. svibnja oko 27 milijuna eura. „Međimurska županija povukla je od ukupnog iznosa od 54,8 milijuna eura više od 10 posto sredstava, a ako gledamo da je to čak 46 eura po stanovniku, dolazimo do brojke koja označuje najuspješnije privlačenje sredstava u cijelom programskom području“, objasnio je Tvrtko Čelan, programski i komunikacijski menadžer koji će voditi kontakt točku u Međimurju. U prvom financijskom periodu suradnje od 2007. – 2013., Međimurska županija najuspješnija je bila u projektima komunalne infrastrukture te strateškim turističkim projektima, a te će se teme nastaviti i u novom programu.
„Otvorenje ove točke bitno je jer prekogranična suradnja predstavlja potencijal i priliku. Potencijal u segmentu našeg geografskog položaja, koji pogoduje suradnji s Mađarskom i Slovenijom, a prilika jer je samo u prvoj fazi na raspolaganju 200 milijuna kuna“, rekao je pritom župan Međimurske županije Matija Posavec i nabrojio konkretne projekte koje će u tom periodu Međimurje razvijati tim sredstvima te time rasteretiti županijski Proračun. „Prijavit ćemo detaljnu obnovu zgrade na ulazu u bivšu čakovečku vojarnu, a istu namijeniti u turističke svrhe, pojačat ćemo suradnje općina i gradova s mađarskim partnerima, posebice u segmentima turističke i kulturne ponude, a razvijat ćemo i biciklističke staze. Poznato je kako smo prijavili i projekt vrijedan 45 milijuna kuna kojim ćemo ulagati u Stari grad Zrinskih“, naglasio je. „U prvom programu imali smo sveukupno 170 projekata uz predviđena sredstva od 53 milijuna eura. Kako smo tad bili zadovoljni, a sada imamo na raspolaganju još veći iznos, vjerujemo da će rezultati biti čak i bolji”, rekao je dr. Márton Szűcs, voditelj Zajedničkog tajništva.
Interreg V-A program suradnje Mađarska-Hrvatska u okviru Prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga organizira niz info-dana i foruma, s hrvatske i mađarske strane granice, a s ciljem informiranja potencijalnih korisnika o svim aspektima pripreme projektnih prijedloga. Tako je i u Međimurskoj županiji održan Informativni dan, kojeg su zajednički otvorili međimurski župa, uz Viktóriju Tóth, iz Ureda Premijera Mađarske te Danijelu Gjuras iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

#znanje

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content