Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sajam poslova u Murskom Središću: U Međimurju je manje od 4900 nezaposlenih

Datum objave: 15. travnja 2016.

Nakon Preloga koji je u 2015. godini ugostio sajam, ovog je puta Mursko Središće u tamošnjoj sportskoj dvorani dobio domaćinstvo 9. po redu Sajma poslova koji je okupio rekordan broj izlagača, njih 65, uz čak više od 40 poslodavaca te velik broj učenika. Prilagođavanje programa obrazovanja s potrebama na tržištu rada, okosnica je ovogodišnjeg sajma uz naglasak na razvoj međimurskog tržišta rada, uz povezivanje obrazovanja i zapošljavanja. Prema riječima Marine Kodba, predstojnice Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, do posljednjeg mjesta ispunjena dvorana ne čudi, jer  se u 2016. godinu već ušlo s velikom dozom optimizma.
„Broj nezaposlenih značajno nam pada, a time i povećava zaposlenost. Sajam ujedno omogućava interakciju svi različitih aktera na tržištu rada, poseban dio je za učenike 8. razreda, maturante, a posebice za učenike trećih završnih razreda kojima je ovo prilika da danas pronađu svog poslodavca i tako preskoče stepenicu Zavoda za zapošljavanja. Iz obrazovanja mogu krenu direktno na tržište rada“, objasnila je.
Sajam je službeno otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec koji nije krio zadovoljstvo velikim gospodarskim pomakom uvjetovanim pozitivnim brojkama na tržištu rada, kakve je predvidio još 2013. godine. „Pri početku mandata suočili smo se s više od 8000 nezaposlenih osoba u Međimurju, a tada sam rekao kako ćemo ulaganjem i stvaranjem uvjeta, tu brojku svesti do kraja mandata ispod 5000. Evo, to smo uspjeli ovog mjeseca kada na današnji dan imamo ispod 4900 nezaposlenih na tržištu rada“, istaknuo je međimurski župan i otkrio kako je to isključivo rezultat činjenice kako je tadašnja brojka istaknuta kao gorući problem i izazov te se istome tako i pristupilo. Tako je u dvije godine otvoreno novih 2700 radnih mjesta, od čega naglašavaju u Zavodu, 93 % odnosi se na stvarno zaposlenje, dok samo 7 % otpada na stručna osposobljavanja i slično. Naglašeno je ujedno kako broj zaposlenih iz godine u godinu raste, tako ih je u 2014. bilo 37500, dok s ožujkom ove godine preko 40000 u našoj županiji.
Pozitivnih vijesti na tržištu rada ima i u Murskom Središću. „U travnju bilježimo 6,2 % manje nezaposlenih, a uz 1494 radnih mjesta, zaposleno je čak 2006 osoba. Očekujemo kako će i zona „Brezje“ uskoro biti u punoj funkciji, a ne sumnjamo kako ćemo benefite osjetiti i zbog odličnog geografskog položaja“, naglasio je gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak. Međimurje se u ovim trenucima suočava i s nedostatkom radne snage, što prema riječima župana prisiljava poslodavce da povećaju plaće. „Uz to, radimo i na promjeni upisnih kvota, otvaranju razrednog odjela u metalskoj struci jer nam je važno da imamo programe u kojima će mladi imati priliku kod poslodavaca, uz stipendije, odraditi praksu te imati siguran posao“, naglasio je Posavec.
Spomenimo kako su se među uzvanicima našli i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenica župana Sandra Herman, predstavnici javnog i političkog života, kao i brojne osobe u potrazi za zaposlenjem, poslodavci, učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola, studenti, volonteri, kao i one osobe koje žele promijeniti karijeru.
Uz razgledavanje sajma, koji je okupio raznovrsne izlagače, priređen je i prostor s popisom slobodnih radnih mjesta, lokacijom za popunjavanje molbi za posao, a ono što daje najviše rezultata, svakako je izravna komunikacija između nezaposlenih i poslodavaca. Sajam potiče na aktivnost u traženju posla, omogućava partnerstvo svih dionika na tržištu rada, pruža informacije o mogućnostima obrazovanja, volontiranja, stipendiranja i cjeloživotnog učenja te naglašava važnost znanja i vještina potrebnih na tržištu rada.

#volja
#odlučnost

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content