Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvorena 4. međunarodna  konferencija Inovacija, tehnologija, edukacija i menadžmenta

Datum objave: 15. travnja 2016.

Jučer je u organizaciji Međimurskog veleučilišta (MEV) u LifeClass Termama Sveti Martin održana 4. međunarodna konferencija Inovacija, tehnologija, edukacija i menadžmenta na kojem je još jedan put pokazana i dokazana snaga našeg MEV-a. Međimursko veleučilište je najmlađe javno veleučilište, koje je 2008 godine započelo s edukacijom studenata  na stručnom studiju Računarstva s 56 studenata, a danas to isto Veleučilište polazi oko tisuću studenata na 3 stručna i 1 specijalističkom studiju. “Dok je 2010. godine organizirana 1. stručno znanstvena konferencija Menadžmenta turizma i sporta svaka je naredna konferencija imala je sve više sudionika. Ove godine na  4. međunarodnoj konferenciji će sudjelovati brojni stručnjaci iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Češke i Slovenije, a glavna tema Konferencije je utjecaj inovacijskih tehnologija na održivost poduzetništva i menadžmenta.“ – napomenula je dekanica Veleučilišta Nevenka Breslauer zahvaljujući svim uvaženim gostima koji su svojim dolaskom dali podršku samom projektu. Tako su uz domaćine svečanom otvorenju konferencije prisustvovali i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman, načelnica sektora za kvalitetu visokog obrazovanja, međunarodnu suradnju i europske poslove Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Ana Tecilazić Goršić, predsjednik vijeća veleučilišta i visokih škola Vlatko Cvrtila, prodekan za sudjelovanje s gospodarstvom Sveučilišta u Mariboru Nenad Gubeljak, s Visoke škole za ekonomiju, upravljanje i poduzetništvo Nikola Šubić Zrinski Tafra Vitomir, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik općine domaćina Sveti Martin na Muri Franjo Makovec, kao i brojni drugi gosti partneri s drugih visokoobrazovnih institucija te pokrovitelji konferencije.
Inovacije ne znače nužno tehničke inovacije, a upravo su te i takve inovacije važne i u društvenom kontekstu jer su pokretači razvoja društva i politika, a time i visokoobrazovne politike.“ – izjavila je Ana Tecilazić Goršić istaknuvši da je značaj same konferencije veći jer su upravo poduzetništvo, inovacija, kreativnost u njenim temeljima. S druge strane, načelnik općine Franjo Makovec je istaknuo da Sveti Martin na Muri ima onu slatku brigu kako uskladiti godišnji dvoznamenkasti rast u turizmu zajedno s rastom gospodarskih brojki, te smanjenjem broja nezaposlenih. “Time je naš uspjeh veći jer smo se i sami morali oslanjati na inovacije i inovativnost kako u pristupu rada, tako i samome poslu što u konačnici kako i sami vidite daje rezultat.“ – napomenuo je Makovec.
Posavec: Hrvatska mora imati jednu sustavnu inovacijsku politiku
Danas nikako nije lagano organizirati međunarodnu konferenciju, a posebice kada je usmjerena na jedno ovakvo područje koje je izuzetno bitno za budućnost Hrvatske, na inovacije.“ – u svom je uvodnom obraćanju istaknuo župan Posavec napomenuvši da je 1% BDP-a koji se troši na inovacije u Hrvatskoj još uvijek nedostatno, posebice u odnosu na prosjek u Europskoj uniji koji je 3%. “Cilj ove i ovakvih konferencija treba biti da u konačnici Hrvatska dobije jednu sustavnu inovacijsku politiku, strategiju kojom ćemo svi zajedno budućnost učiniti lakšom i ugodnijom, kojom ćemo podići konkurentnost zemlje te dati vjetar u leđa našem obrazovanom sustavu kao osnovu razvoja.“ – zaključio je župan.
Ministar Horvat: Ukoliko se naša administracija ne snađe u privlačenju sredstava iz fondova Europske unije, posegnuti ćemo za stranim konzultantima
Nema više sustava subvencija kao do sada jer previše subvencioniramo rad institucija Europske unije, a premalo novaca povlačimo iz njenih fondova jer nismo dovoljno educirani niti hrabri za to, a time nismo niti poduzetni.“ – u svom je uvodnom obraćanju istaknuo ministar Horvat napomenuvši da ukoliko se hrvatska administracija ne snađe u tom procesu će se rješenje tražiti u stranim konzultantima koji su pokazali svoju uspješnost do sada. Ali ima i dobrih vijesti za inovatore jer prema najavama ministra Horvata kroz kratko vrijeme kreću novi natječaji usmjereni prvenstveno na inovatore i startup-ove.
Ministarstvo poduzetništva u slijedećih 10 dana raspisuje dva natječaja. Prvi, za početak, od približno 22,8 milijuna kuna će koristiti prvenstveno hrvatski startup-ovi i inovatori u osmišljavanju i produkciji svojih ideja. Potom nakon mjesec dana, raspisuje se novi natječaj, s većom alokacijom sredstava od gotovo 56 milijuna € s kojim ćemo sve one kvalitetne inovatorske ideje pratiti do komercijalizacije i stvaranja inovativnog finalnog proizvoda.“ – rekao je Horvat te najavio i promjene u obrazovnom sustavu te koncipiranju i uvođenju dualnog sustava srednjoškolskog obrazovanja po uzoru na bavarski model. Kako je rečeno 28. lipnja bi trebao biti potpisan sporazum s njemačkom stranom, a pilot projekt bi se trebao provoditi na područjima zadarske i međimurske županije, a o čemu će se konačna odluka donijeti na vrijeme. “Bavarskim modelom identifikacije dobiti ćemo ono što gospodarstvu treba i educirati takav profil kadrova koji Hrvatskoj nedostaju.“ – zaključio je Horvat koji je na kraju konferenciju i službeno proglasio otvorenom.
Međunarodna konferencija će trajati dva dana, a na njoj će preko 60 panelista iznositi svoja mišljenja, iskustva i prezentirati radove.

#znanje

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content