Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija i osmu godinu zaredom financira predstavljanje obrtnika na sajmovima

Datum objave: 11. travnja 2016.

„Svjesni da su obrtnici temelj razvoja gospodarstva, stalo nam je da međimursko obrtništvo i dalje živi te da bude svijetli primjer“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec i potpisao Sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti za unapređenje i razvoj konkurentnosti članova Obrtničke komore u 2016. godini s predsjednikom Obrtničke komore Međimurske županije Borisom Lukovnjakom. Na ovaj način sufinanciranjem aktivnosti, Županija svojim obrtnicima pomaže od 2009. godine, a u to je vrijeme na taj način oko 350 obrtnika dobilo priliku za izlaganje na sajmovima u zemlji i inozemstvu, sve s ciljem unapređenja i razvoja njihove konkurentnosti te očuvanje i promociju tradicijskih obrtnika.
Samo u protekloj godini 30-ak izlagača odradilo je predstavljanje na 9 sajmova, dok u proteklih sedam godina na čak 65 sajma diljem regije. Najzadovoljniji ovim Sporazumom dakako su sami obrtnici jer ne moraju odvajati svoja sredstva, već računaju na partnerstvo Međimurske županije. „Oni nam to uzvraćaju, odrađivanjem dobrog i uspješnog posla, stvaranjem novim vrijednosti i pozitivne slike međimurskog gospodarstva te pritom pomažu da preokrenemo negativne brojke. Svjesni smo da im time omogućujemo povoljnije predstavljanje uz mogućnost novih suradnji i poslova“, objasnio je župan, a predsjednik komore dodao kako komori ovakav vid suradnje znači izuzetno puno, jer omogućuje nastavak aktivnosti koje su im uskraćene 2014., nedostatkom potpore ministarstva i komore na nacionalnoj razini.
„Da nam Županija tu ne pomaže, aktivnosti obrtništva bile bi svedene na nulu, a upravo su nam logistička potpora i organizacija nastupa na manifestacijama i dalje jedne od prioritetnih aktivnosti komore“, naglasio je Lukovnjak.
Tvrtka Lamela iz Gornje Dubrave primjer uspješnog hrvatskog obrtništva
„Svake je godine to jedan iskorak, napredak našem obrtništvu i poduzetništvu, ali i Međimurskoj županiji, koja s pravom slovi kao jedna od uspješnijih županija, uz pomoć i rad svih nas“, pritom je naglasio Franjo Golub, uspješan međimurski obrtnik, vlasnik tvrtke Lamela iz Gornje Dubrave, u kojoj je Sporazum i potpisan. Naime njegovim domaćinstvom i u praksi je odaslana jasna poruka kako su Županija i komora spremne pomagati svoje obrtnike te im se što više približiti. Međimurje je jedna od županija u kojoj se gospodarstvo temelji na obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima, pa su svjesni kako svaka pomoć može imati velik utjecaj na razvoj obrtništva u Hrvatskoj u vrijeme kada se nastavlja trend gašenja radnji.
Stoga ovo za nas nije samo sporazum, list papira, ovo je mnogo više, jer kada govorimo o brojkama i slici Međimurja kao atraktivne gospodarske sredine, onda treba naglasiti da svega toga ne bi bilo bez obrtnika“, pritom je rekao Posavec, objasnivši kako ima puno svijetlih primjera, kao rad gospodina Goluba, dobitnika plakete „Zlatne ruke“ Hrvatske obrtničke komore, čiji je obrt primjer kako danas treba funkcionirati hrvatsko obrtništvo. Ujedno Županija uz sufinanciranje sajmova, izdvaja sredstva iz Proračuna za projekte razvoja obrtništva, ali i sufinanciranje deficitarnih zanimanja, svjesna kako upravo ulaganjem u mlade stvara dugoročni boljitak svom gospodarstvu. Obrtnici su u 2016. godini već odradili tri predstavljanja, u Virovitici, Osijeku i Bjelovaru, a uz niz sajmova, vesele se i domaćem predstavljanju, na sajmu Mesap u lipnju.
„Iako skromni, naši obrtnici uz malo znaju učiniti mnogo za zajednicu, a uz to su čuvari naše tradicije“, rekao je međimurski župan i dodao kako je ovo način kako bi trebali funkcionirati svi krajevi, jer im to obrtnici vraćaju višestruko.

#odgovornost

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content