Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Vikend Festivala kazališnih amatera Međimurja u Prelogu

Datum objave: 10. travnja 2016.

I ove godine Grad Prelog domaćin je Festivala kazališnih amatera Međimurja, sada već 13. put. U trodnevnom programu na pozornici Doma kulture predstavljaju se amateri iz cijelog Međimurja, a gledatelji će imati prilike pogledati sveukupno čak 24 predstave. Županijski žiri među njima će odabrati najbolju koja će u svibnju predstavljati našu županiju na Državnom festivalu hrvatskih kazališnih amatera. Osim izbora najbolje predstave, županijski žiri će kao i prethodnih godina odabrati najbolju žensku i mušku ulogu festivala, najbolju sporednu žensku i mušku ulogu, te najbolju režiju. Nagrada za najbolji novi amaterski dramski tekst ove će se godine dodijeliti prema posebnoj proceduri. Naime, deset tekstova koji su prema Pravilima Festivala KAM zadovoljili kriterije, poslani su u izvornom obliku na čitanje i selekciju, a članica žirija zadužena za dodjelu nagrada je Sanja Nikčević. Preostala dva člana žirija činit će glumac i redatelj Goran Guksić, te kazališni kritičar Igor Ružić, koji je ujedno i državni selektor. Festival je otvorila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, poželjevši pritom svim natjecateljima puno sreće i dobre zabave. „Ovom prilikom želim pohvaliti rad svih amatera koji daju svoj doprinos u očuvanju naše kulture i tradicije, te promoviraju Međimurje diljem Lijepe naše, a i šire. Hvala svima što držite do kulturnog amaterizma i što u tom smislu ulažete puno energije, volje i slobodnog vremena“, rekla je zamjenica župana i pohvalila odličnu organizaciju.
Posebno je ponosan bio gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, istaknuvši kako Prelog njeguje tradiciju kulturnog amaterizma zbog čega nije slučajno da se ova manifestacija već godinama održava u tamošnjem Domu kulture. Naglasio je kako ga iznimno veseli veliki odaziv na otvorenju festivala, te izrazio nadu da će dvorana ostati puna i preko vikenda. „Najvažnije je da ovakve prigode ljudima prije svega budu zadovoljstvo. Kako onima koji su u gledalištu, tako i onima koji se nađu na daskama koje život znače. To je sama bit kulturnog amaterizma i način da se ova lijepa tradicija nastavi u godinama koje tek dolaze“, zaključio je.
Nitko nije ovdje zbog nagrada, niti zbog nekog prestiža, već zato jer se volimo baviti ovim poslom i upravo zbog toga nikome nije teško izdvajati dodatno vrijeme kako bi stvorili nešto što će i onima koji su s druge strane kulise donijeti zadovoljstvo“, naglasio je Dejan Buvač, predsjednik Zajednice Hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije koja je, uz Kulturnu udrugu „Seljačka sloga“ Prelog i Dom kulture Grada Preloga, glavni organizator ovogodišnjeg KAM-a. Oni koji budu proglašeni najboljima, imat će priliku predstaviti Međimursku županiju u Pazinu od 20. do 22. svibnja i u Vodicama od 27. do 29. svibnja, gdje će ujedno biti i proglašenje pobjednika.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content