Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečano obilježena 71. obljetnica oslobođenja Međimurja

Datum objave: 6. travnja 2016.

6. travnja prije točno 71 godinu, Kalnički partizanski odred, jedinice bugarske Otečestvene fronte i sovjetske Crvene armije ušle su u Međimurje i prekinule četverogodišnju nacističku okupaciju, a dolaskom hrvatske partizanske jedinice te 1945. godine, naš je kraj posljednji pripojen matici zemlji. Stoga je i ove godine prigodnim svečanostima polaganja vijenaca i paljenjem svijeća proslavljen Dan oslobođenja Međimurja 1945. godine, oslobođenje Međimurja od nacifašističke okupacije, odnosno mađarskog i njemačkog nacističkog okupatora.  Izaslanstvo Međimurske županije, predvođeno županom Matijom Posavcem i predsjednikom Skupštine Mladenom Novakom tim je povodom danas položilo vijence ispred Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata te time odalo počast svima onima koji su svoje živote dali za oslobođenje Međimurja i Hrvatske. „Mnogi naši znani i neznani sugrađani, Međimurke i Međimurci, borili su se i osudili već tada svaku vrstu fašizma i nacizma, boreći se za svoj kraj, za svoju domovinu, ugradivši one osnovne i temeljne ljudske vrijednosti poput slobode, jednakosti i ljubavi prema bližnjima“, rekao je župan Posavec. Pritom su svijeće upalili i saborske zastupnice Štefanija Damjanović i Dragica Zgrebec, zamjenici župana Zoran Vidović i Sandra Herman te čelnici Grada Čakovca, gradonačelnik Stjepan Kovač i zamjenik Romano Bogdan, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predstavnik Ministarstva obrane Uprave za obranu Čakovec Vlado Hranjec, predstavnik PU međimurske na čelu s načelnikom Krunoslavom Gosarićem, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije s predsjednikom Zvonimirom Golubom, članovi Zrinske garde Čakovec, branitelji te obitelji i prijatelji stradalih. I u Domovinskom ratu, mnogi naši branitelji, vođeni upravo motivima slobode i jednakosti, branili su svoju domovinu, te se zbog toga prisjećamo tih slavnih i ponosnih dana naše bliže i daljnje prošlosti.
„Sudbina Međimurja i borba za oslobođenje tek je dio od argumenata zašto Međimurje ima poseban identitet i zbog čega mora ostati samostalna županija. Ovaj dan je najbolja prilika da se prisjetimo i naših slavnih predaka koji su se stoljećima borili protiv stranih okupatora, a na toj su listi, uz sve branitelje Domovinskog rata i međimurske partizane, velikaška obitelj Zrinski, za koju ove godine obilježavamo brojne obljetnice, te doktori Vinko Žganec i Ivan Novak“, dodao je međimurski župan. „Osjećam se tužno zbog događaja kojem smo svjedoci, ali i ponosno zato što nakon 71 godine obilježavamo Dan oslobođenja Međimurja, kada smo i posljednji put pripojeni Hrvatskoj kojoj smo oduvijek i pripadali“, rekao je predsjednik Udruge antifašista ispred spomen-ploče na ulazu u Palaču Zrinskih. „Zajedno sa svojim suborcima posebno sam emotivno vezan za te događaje, a premda nas je još mali broj živih, drago mi je znati što postoje mladi, naši potomci, koji njeguju antifašističke tradicije i vrijednosti, zbog čega sam siguran kako će ta ideja nastaviti živjeti i dalje“, zaključio je. Prilikom polaganja vijenaca i paljenja svijeća ispred Spomenika poginulim partizanima na čakovečkom groblju u Mihovljanu, čakovečki gradonačelnik naglasio je kako zahvaljujući našim precima koji su dali svoj doprinos, pa i živote, u antifašističkoj borbi, mi danas znamo koja je strana u Drugom svjetskom ratu bila prava.
Počast je odana i na Partizanskom groblju u Svetom Jurju u Trnju, gdje se prisutnima obratio i načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat. „Iznimno je važno da se prisjećamo prošlosti i da učimo od nje, ali ne i da živimo u njoj, već da gledamo prema budućnosti i njegujemo sve vrijednosti koje su nam ostavili naši stari“, istaknuo je naglasivši pritom kako se ovi slavni događaj međimurske povijesti ne smiju nikada zaboraviti, dok župan dodao kako je upravo zbog toga posebna vrijednost dana dolaskom učenika Područne škole Sveti Juraj u Trnju, koji su i satove povijesti posvetili upravo Danu oslobođenja Međimurja. „Procjenjuje se naime da je u Narodnooslobodilačkoj borbi sudjelovalo oko dvije tisuće Međimuraca, a da se to ne zaboravi, posebice je naša obaveza prema mladima“, objasnio je Posavec. Iako svaki sustav nosi svoje terete, pogotovo onaj koji proizlazi iz ratnih vihora, upravo zahvaljujući toj borbi Međimurje je sastavni dio Hrvatske, one u kojoj danas živimo te koju ćemo svi zajedno pretvoriti u uspješnu, modernu, pravednu i bogatu državu, u kojoj će svi građani moći pristojno živjeti od svog rada i za taj rad biti adekvatno plaćeni, zaključio je župan i svima čestitao Dan oslobođenja našeg Međimurja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content