Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski župan i gradonačelnik Vukovara krajem travnja dogovorili potpisivanje Sporazuma o suradnji

Datum objave: 5. travnja 2016.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava boravio je u službenom posjetu Međimurskoj županiji te tom prigodom odradio radni sastanak uz domaćinstvo župana Međimurske županije Matije Posavca, uz naglasak na temu projekata na daljnjem očuvanju sjećanja na grad heroja, ali i naše heroje, branitelje. Pritom je župan ujedno potvrdio kako će se i  Međimurska županija uključiti u donatorsku akciju za obnovu vodotornja, a prve akcije kreću u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije od 21. travnja do 01. svibnja. „Tijekom godine nizom aktivnosti i akcija povezujemo istok i sjever zemlje, drago mi je da smo to ovim posjetom i nastavili jer uvijek smo bili prijatelji s gradom herojem, gradom zajedništva i simbolom Hrvatske. Svjesni kako je to grad u koji svaki građanin ove zemlje mora posjetiti barem jednom u život i osjetiti pijetet, s našim građanima, udrugama, braniteljima i predstavnicima policije svake godine uz to što smo dio kolone sjećanja, palimo svijeće i polažemo vijence na dvije spomen ploče koje smo postavili, na Trpinjskoj cesti te ispred Borovo commerca“, rekao je u uvodu međimurski župan te naglasio kako su najbolja poveznica dva kraja branitelji, pritom pohvalivši rad zamjenika župana Zorana Vidovića, kao i prisutnih Željka Sršana, predsjednika udruge Vukovarski branitelji i logoraši Međimurja i vukovarskog branitelja Dragutina Topoljnaka, koji su samo u ovoj godini već četiri puta posjetili i pritom pomogli Vukovar.
„Držimo se gesla „Zajedno u ratu, zajedno u miru“, pa smo intenzivirali suradnje među udrugama branitelja, uključili se u niz humanitarnih akcija, prikupljali smo pomoć za obitelji, pokrenuli i izložbu „VUKOWAR 87 dana boli i patnje“ da se Međimurke i Međimurci upoznaju sa strahotama iz 1991. godine, a sada kreće i humanitarna pomoć za dječje vrtiće“, objasnio je zamjenik pridodavši tome kako one žrtve koje su dane, ne smiju nikada biti zaboravljene. Jedna od glavnih tema razgovora bila je veliki projekt obnove vukovarskog vodotornja. Naime, želja je gradskih vlasti revitalizirati taj prostor u znak poštovanja palima za domovinu, a kako se njegova vrijednost procjenjuje na oko 20 milijuna kuna, računaju i na potporu krajeva diljem zemlje. Prijatelja su našli i u Međimurskoj županiji. Puno je stvari koje vežu naše dvije regije, prvenstveno Domovinski rat u kojem je ovaj kraj dao iznimno puno, kako za zemlju, tako i za grad Vukovar. Bili smo zajedno u ratu, u jednim teškim vremenima, svi ste bili uz nas, a mišljenja smo da je vrijeme da ove godine zajedno ispričamo novu priču o hrvatskom zajedništvu“, naglasio je gradonačelnik Vukovara i objasnio kako se radi o jednom svehrvatskom projektu koji prepoznaje trenutak za cijelu zemlju, kada mora ponovo stati na zajedničke noge.
„Ne samo da ćemo nizom akcija, ponajviše u vrijeme obilježavanja Dana Međimurske županije, ali i tijekom cijele Spomen-godine Nikola Zrinski, pomoći obnovu vodotornja, nego ćemo omogućiti našim školarcima, ali i svim sugrađanima posjet Vukovaru, da vide svoje ime kao donatora na vodotornju te Vas pozivam da Međimursku županiju posjetite i 29. travnja, kako bismo u okviru svečane sjednice potpisali Sporazum o suradnji“, naglasio je međimurski župan i dodao kako se ovdje radi o novom koraku zajedništva i dokazu da simbol stradanja naših branitelja koji su dali život za neovisnost i slobodu svoje domovine, nikada neće biti zaboravljen. Penava je pritom potvrdio svoj dolazak, ali i uz Sanju Tokić, pročelnicu UO za opće poslove i ureda gradonačelnika Vukovara, uzvratio s molbom da delegacija Međimurske županije dođe u službeni posjet Gradu Vukovaru.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content