Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Puštanjem balona obilježen Dan svjesnosti o autizmu

Datum objave: 4. travnja 2016.

Temeljem rezolucije UN–a iz 2007., svake se godine 02. travanj obilježava kao Dan svjesnosti o  autizma. Toj su se akciji u Međimurskoj županiji, tradicionalno na čakovečkom trgu, točno u podne pridružili članovi i obitelji članova Udruge za autizam „Pogled“, župan Međimurske županije Matija Posavec, kao i mnogobrojna djeca te građani, simboličnim puštanjem plavih balona.
Radovi članova udruge predstavljeni su na prigodno pripremljenim štandovima, kao i  materijali te brošure kojima Udruga upoznaje zajednicu s problemima na koje nailaze, ponašanju i podršci koju kao pojedinci i društvo možemo dati.
"Važno je osvijestiti okolinu o posljedicama autizma koje se otkrivaju u dobi od prve do treće godine života i traju cijeli život. U našoj i  susjednoj Varaždinskoj županiji ima preko stotinjak djece s dijagnozom autizma, a najveća podrška upravo su udruge. Jedna takva, Udruga Pogled aktivno provodi programe, skrbi o djeci i osobama s autizmom te im olakšava svakodnevnicu. Na tome im zahvaljujem. Mi kao županija, odnosno javni sektor pomažemo udruge, osobito one koje brinu za djecu s bilo kojom vrstom invaliditeta", istaknuo je pritom župan Posavec.
Predsjednik odbora Udruge „Pogled“, dr. Edgar Glavaš naglasio je kako im financijska pomoć Županije uvelike olakšava rad i provođenje aktivnosti. "Sredstva koje dobivamo iz županijskog proračuna pokrivaju 2,5 asistenta u vrtiću tijekom cijele godine, odnosno nekoliko puta vježbanja za svu djecu iz udruge u Atonu. Moramo senzibilizirati zajednicu, prihvatiti autistično ponašanje te time podići svijest o njima", završio je Glavaš.
Spomenimo kako je puštanju plavih balona prethodila predstava humanitarnog karaktera, „Grimmix“, u izvedbi umjetničke organizacije Kerekesh Teatar iz Varaždina.

#odgovornost

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content