Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečano proslavljeno 30 uspješnih godina rada DDICPCK-a

Datum objave: 1. travnja 2016.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja se pritom Međimurkama i Međimurcima, članovima Društva, obratila prigodnim dopisom, danas je svečanošću u Centru za kulturu obilježena 30. obljetnica postojanja Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec. Društvo osnovano 10. svibnja 1986. godine kao socijalno - humanitarna organizacija, na jednom je mjestu okupilo sve donatore, volontere, članove, ali i podupiratelje, Međimursku županiju, gradove i općine te tvrtke i ustanove, tako da su svečanosti nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, sa zamjenicom Sandrom Herman, predsjednik skupštine Međimurske županije Mladen Novak, Marica Mirić ispred Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Branka Mejić Salie, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Lidija Hrastić Novak, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik Općine Sveti juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, župnik crkve sv. Nikole biskupa Čakovec i gvardijan Franjevačkog samostana Željko Željeznjak, u ime varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, kao i predstavnici mnogih udruga i poduzeća donatora.
„Jedna mala skupina ljudi odlučila je osnovati udrugu prije 30 godina, počelo se skromno, sve s ciljem za ostvarivanje normalnog života osoba s invaliditetom, mislim da smo u ovom periodu na tom putu napravili dobar posao“, rekla je na samom je početku rekla predsjednica Društva Miljenka Radović i naglasila kako se danas mogu pohvaliti jednom od prepoznatljivih manifestacija „Jesen u Međimurju“ te uz to najavila i 17. Festival sportske reakcije u lipnju. „Nekad malim projektima udareni su temelji današnjeg uspješnog rada, no najznačajniji iskorak dogodio se 2011., kada smo uz podršku ministarstva krenuli u provođenje programa Ponudimo više, kada smo krenuli s pružanjem usluga poludnevnog boravka, pomoći u kući, prijevoza članova i provođenjem raznih radionica, dok danas nema segmenta koji ne pokrivamo“, objasnila je predsjednica Društva koje danas broji 653 člana s područja Međimurske županije. Društvo je svoju prepoznatljivost steklo i svojim godišnjakom, časopisom ZIPKA koji izlazi već 8 godina, a posebno su ponosni na inicijativu petnaest osoba koji su pokretači Društva. Stoga su nagradili svoje osnivače, to su Marija Mraz, Dušanka Sačer Starčević, Vesna Lepen Vidrač, Zdenka Varga Majerić, Stjepan Kamenić, Katica Medved, Antun Derk, Katarina Marčec, Vesna Horvat i Slobodanka Sabolek, dok su posthumno priznanja namijenjena Katici Vrbanec, Mariji Bosnar, Tereziji Horvatić, Biserki Svetec i Dragu Šafaru.  
U godini jubileja, dobitnici najviše županijske nagrade „Zrinski“
„Veličina ovog društva, uz sve uspjehe i rezultate, apsolutno je u tome što je ono uspjelo u razbijanju takozvane barijere svijesti, što je najteže ostvariti u društvu, a zahvaljujući svima vama. Složit ćete se da se kvaliteta i uspjeh svake sredine vide prema tome koliko je ista senzibilizirana prema onim najosjetljivijim skupinama našeg društva, a koliko mi to u lokalnoj samoupravi prepoznajemo, govori podatak da će ovo društvo biti odlikovano nagradom Zrinski, koja će im biti uručena tijekom svečane sjednice 29. travnja“, u svom je govoru istaknuo međimurski župan i još jednom čestitao osim osnivačima, ujedno i svim predsjednicima, koji su tom prilikom primili priznanja za svoj rad, Dušanki Sačer Starčević, Ivani Bujan, Stjepanu Kameniću, Suzani Mustak i Slobodanki Sabolek te posthumno Biserki Svetec. „Jedan je od ljepših zadataka u našem radu kada vidimo jednu udrugu koja je toliko snažna, stabilna, kontinuirano raste te uključuje sve više članova. Vi ste primjer jedne sveobuhvatne udruge koja je zaokružila i podržala sve osobe s invaliditetom“, rekla je savjetnica pravobraniteljice dok ravnateljica Zavoda za vještačenje dodala kako im je glavni cilj ostvariti njihova prava, posebice u zapošljavanju, što u ovom društvu itekako znaju iskoristiti i prepoznati sve svoje potencijale.
Ova se udruga među sveukupno njih 216 profilirala u udrugu na koju smo itekako ponosni, uz stalnu brigu i pohvalni rad, postala je reprezentativna u Hrvatskoj“, naglasila je predstavnica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i pritom pohvalila sva nastojanja Međimurki i Međimuraca za uključivanjem osoba s invaliditetom u sve segmente društva.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content