Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 18. sjednica Skupštine Međimurske županije

Datum objave: 31. ožujka 2016.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije, održana je 18. sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj je između ostalog donesena odluka o dodjeli nagrade „Zrinski“ Međimurske županije za 2015. godinu, jednoglasno usvojeno izvješće o radu župana za šestomjesečno razdoblje, donesen prijedlog kojim će se krenuti u osnivanje Bibliothece „Intermurane“ na inicijativu Matice hrvatske – Ogranak Čakovec, ali i odluka kojom će Međimurska županija pristupiti Europskoj povelji o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini.
Nagrada „Zrinski“ najviša je županijska nagrada koju dodjeljuje Odbor za javna priznanja Međimurske županije, a imena dobitnika usvaja Skupština, pa doista ne bih volio da se jedan svečani trenutak dodjele nagrade i sama nagrada, koja puno znači za životni doprinos određenog pojedinca, društva ili pravne osobe, svede na neku razinu da ta nagrada postane bezvrijedna“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec vezano na prvu točku dnevnog reda te naglasio kako se mora štititi institucija ove nagrade, aludirajući na ostavku člana Odbora za dodjelu javnih priznanja Josipa Kolarića, njegovo neslaganje s odlukama Odbora i protest. Na snažne optužbe njega, ali i vijećnice Marije Hertelendi (HSP), oko po njima jedne sporne odluke o dodjeli priznanja Marijanu Vugrinčiću, reagirali su Dean Žbulj i Nadica Jelaš (oboje SDP), aludirajući da se informacije provjere prije optužbi. „Ovo nije način komunikacije, nakon kojeg dolazim do spoznaje da bi u županiju trebalo uvesti anti-nagradu „Zrinski“ koju mislim da bi vijećnica Hertelendi zaslužila“, rekla je pritom Jelaš. Odbor za javna priznanja čini 9 ljudi iz različitih struktura i stranaka te mi je zato tim teže da se ova rasprava svodi na međustranačke ili ideološke razine, jer nagrada „Zrinski“ mora biti iznad toga“, dodao je župan i rekao kako će 29. travnja biti svečani dan za Međimursku županiju, kada će se osim svečane sjednice kada se dodjeljuje pet nagrada, obilježiti i 450. obljetnica Sigetske bitke te sve pozvao da to cijene i zadrže dignitet obilježavanja. Tako će najviše nagrade u Međimurju krajem travnja primiti mons.dr.sc. Juraj Kolarić, Franjo Bukal, Marijan Vugrinčić, Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida i Pučko otvoreno učilište Čakovec.
Pohvalu na izradu Izvješća o radu župana Međimurske županije za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2015. godine, ali i na svestranu aktivnost župana, uputila je vijećnica Nadica Jelaš, prije nego je isto i jednoglasno usvojeno. „To je bilo razdoblje u kojem smo nastavili našu dosadašnju politiku kakvu njegujemo od prvog dana, ali ono što je osobito važno, zadnjih 6 mjeseci započele su one kapitalne investicije kojima dugo težimo, ali i završetak faza radova od osobitog značaja za županiju“, objasnio je Posavec i pritom dodao kako će se niz projekata nastaviti, dok neki tek krenuti, što se može vidjeti i u planu nabave koji je također usvojen na Skupštini. Uz to je donijeta odluka o izmjeni i dopuni odluke o produljenju ugovora o zakupu prava lova temeljem Sporazuma između Međimurske županije i Hrvatskog lovačkog saveza s početka ožujka, usvojen prijedlog javnih potreba u kulturi za 2016. godinu, kao i godišnji obračun proračuna, godišnje izvješće te prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na odluku Upravnog vijeća o raspodjeli rezultata poslovanja Županijske uprave za ceste.
Na inicijativu Matice hrvatske – Ogranak Čakovec usvojen je prijedlog Zaključka o prihvaćanju Sporazuma o osnivanju Bibliothece „Intermurane“, kao posebne biblioteke u sklopu Ogranka koja će se svojim radom u 2016. godini usko vezati uz kulturno i književno obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke te se očekuje skoro potpisivanje Sporazuma o osnivanju. Međimurska županija pridružit će se odlukom Skupštine Europskoj povelji o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini, a potpisom Povelje, župan će Međimurje uvrstiti u Atlas potpisnica. Pritom je razriješen član Odbora za izbor i imenovanje Damir Grašić, a na njegovo mjesto imenovan Josip Strah, te imenovani predsjednica i članovi Koordinacije za ljudska prava Međimurske županije, za predsjednicu Jasna Vehtersbah – Stojan te članove Lana Križarić, Biserka Tisaj, Nenad Plevnjak, Maja Odrčić Mikulić, Aleksandra Đurić, Renata Sever, Dragutin Barlek i Željko Balog.
Usvojen je i prijedlog javnih potreba u kulturi, za koje je u Proračunu osigurano 140 tisuća kuna. Odlukom Kulturnog vijeća na osnovi zadanih kriterija, ali i odlukom župana, odabrano je 19 programa, uz prihvaćanje amandmana Odbora za financije i proračun da se izmijene iznosi predviđeni Udruzi oldtimer vozila „Selnica“, HKUU „Sveti Martin“ i Pjevačkom zboru „Josip Štolcer Slavenski“ Čakovec. „U županijskom Proračunu osigurano je više od 4 milijuna kuna za potrebe kulture, a ove godine dodatno je prijavljen projekt revitalizacije Muzeja Međimurja u vrijednosti 44 milijuna kuna“, objasnio je župan. Podnesena su i prihvaćena izvješća ustanova te usvojeni programi rada za 2016., Muzeja Međimurja Čakovec, Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode, Doma zdravlja Čakovec, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, Ljekarne Čakovec, Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec, Doma za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“, Centra za socijalnu skrb Čakovec, Gospodarsko – socijalnog vijeća Međimurske županije te Međimurske zaklade solidarnosti Katruža.
Aktualni sat o kapitalnim projektima, prijevozu srednjoškolaca i nazivu vinske regije
Sjednica Županijske Skupštine, uobičajeno je započela aktualnim satom kojeg je pitanjem otvorio Željko Pavlic (MDS). Zanimalo ga je nakon što je usvojen državni proračun, a pritom nisu uzeti u obzir međimurski amandmani, kako će se financirati kapitalne investicije, na što je župan odgovorio kako  je prilikom posjeta prvog potpredsjednika Vlade RH Tomislava Karamarka s njim razgovarao o projektima i potrebama te dogovorena određena dinamika realizacije, ali će o istome razgovarati i na dogovorenim sastancima s ministrima znanosti, obrazovanja i sporta te zdravlja. „Namjera je bila da se odredi stavka upravo za tri naša važna projekta, dakle u stavci od 33 milijuna kuna za kapitalno školstvo, ne da se nekome uzima, već samo napravi podstavka. Iako je za isto morao lobirati naš ministar, to očito nije urodilo plodom. Nakon niza sastanaka u Vladi imam garancije da će financiranje ove godine biti riješeno, ako neće biti, onda će se neki drugi morati opravdavati zašto nije, točnije zašto će se stati s radovima na projektima od javnog interesa, koji po mom sudu, nadilaze svaku stranačku i ideološku podjelu“, dodao je Posavec i vezano uz drugo pitanje vijećnika objasnio kako Međimurska županija podupire inicijativu Udruge vinara „Hortus Croatia“da se izmijeni naziv regije istaknut na vinima, iz  regija Zagorje – Međimurje, u regija Međimurje.
Teme sufinanciranja prijevoza svojim se pitanjem dotakao vijećnik Franjo Cimerman (HDS), koji je opetovano i na ovom aktualnom satu prozvao župana, ovog puta da obmanjuje javnost i ministarstvo te da je oštetio državni proračun s predstavljenim podacima o sufinanciranju, na što je Posavec odgovorio da je bilo potrebno pogledati samo jedan dokument, odluku o financiranju i da bi bilo jasno da ne samo da županija uz državu sudjeluje u sufinanciranju, ujedno je uspjela s prijevoznicima dogovoriti jedinstveni model u kojem se oni odriču svoje naknade, ali i osigurava prijevoz od i do škole ujedno onim učenicima koji su udaljeni do 5 kilometara, što država ne pokriva. „Zanimljivo je da svaki puta kada vi izlazite za govornicu ja ispadam kriminalac ili pak moram u zatvor, kako ste tražili na posljednjoj sjednici Skupštine, evo sada govorite da sam oštetio i državni proračun. Pa kada me već za to optužujete, pozivam vas da pribavite podatke koliko se iz proračuna izdvaja za Međimursku županiju, a koliko za ostale, to podijelite s brojem učenika, napravite kalkulaciju i onda ćemo o istome razgovarati, vjerujem kako ćete imati tad toliko pristojnosti i kućnog odgoja, pa ćete se ispričati“, objasnio je župan napomenuvši pritom kako se u Međimurju provodi jedan dobar model koji umanjuje jednu cijenu za sve proračune samo s ciljem da omogućimo što lakše školovanje svima.
Petar Novak (HSS) tražio je da se uz pomoć župana ponovi sastanak s tvrtkom Hamer, na što je župan odgovorio kako je i prvi sastanak bio na inicijativu Udruge mljekara, te ako će poziv Županije uroditi plodom te pomoći udruzi, da će isti realizirati. Da se proslijedi upit INA-i o terminu kad će započeti eksploatacija plina u bušotinama na području Općine Štrigova, zamolio je Damir Kovačić (HNS), dok je o strategiji izgradnje sportskih dvorana govorio Josip Lepen  (HDZ). „Sportske dvorane nisu više luksuz niti pak nadstandard, već standard, jer ne smijemo dopustiti da djeca nastavu tjelesnog izvode u učionicama, na hodnicima ili pak u domovima za što moraju prelaziti prometnice i slično. Prioriteti su nam Orehovica i Pribislavec, tu su i Goričan, Sv. Marija, Strahoninec, pa i Vratišinec. Teško je bez potpore države iznaći model, uz sufinanciranje županije i općina treba nam oko dvije godine za izgradnju, a fondovi u ovom trenutku nisu otvoreni. Prvo ćemo se okrenuti prema završetku onih dvorana koje se grade, a onda razmišljati o područnim i manjim školama“, odgovorio je župan.
Mladena Horvata (SDP) zabrinulo je pitanje parkiranja, kako su svi vijećnici tijekom prošle sjednice Skupštine prvi puta dobili kazne Čakoma za nepropisno parkiranje te iako istaknuo da nije u pitanju novac, oko 2500 kuna godišnje po vijećniku, naglasio kako je praksa da se taj iznos za njih pokrije, na što je župan i pristao. „Vi ste vijećnici u županijskoj Skupštini, čiji dignitet treba čuvati, pa s obzirom da naši vijećnici imaju daleko najmanju naknadu u HR i da dio daju u humanitarne zaklade, riješit ćemo te troškove, posebice ako će to nekome u Čakomu i Gradu Čakovcu nahraniti taštinu“, objasnio je. Zvonimir Siladi (HSS) zamolio je da se njegovo pitanje s molbom za izvješće o stanju nasipa HE Dubrava u blizini šljunčare kod Cirkovljana uputi za to nadležnima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content